Μ. Τσέπελης: «Σε χέρια ιδιώτη επενδυτή το Δασικό Χωριό – Ζημία μέχρι σήμερα για τον Δήμο, η λειτουργία του»

Υπολειτουργεί για φέτος γίνονται όμως παρεμβάσεις συντήρησης

Το αίτημα προς το Δασαρχείο Ξάνθης για την παραχώρηση επιπλέον ετών και στρεμμάτων

 

Το θέμα της αξιοποίησης του Δασικού Χωριού «Ερύμανθος», απασχόλησε χθες, μεταξύ άλλων, το «σώμα» της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το αίτημα προς το Δασαρχείο Ξάνθης, αναφορικά με την παραχώρησή του προς τον δήμο για 20 + 10 χρόνια αλλά και την παραχώρηση και των επιπλέων στρεμμάτων, αφού ο στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η εύρεση επενδυτή και η αξιοποίηση του δασικού χωριού από ιδιώτη, δεδομένου ότι μέχρι και τώρα, «ο μέγιστος στόχος του δήμου ήταν να έχει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα και αν τα είχε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Thraki.com.gr» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
Δοθείσης της ευκαιρίας ο ίδιος, σημείωσε παράλληλα ότι «σχεδιάζουμε να προτείνουμε και έναν χώρο άθλησης – προετοιμασίας ομάδων (Αθλητικό Κέντρο) στον Λειβαδίτη».

 

«20+ 10 ΕΤΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ»

Αναλυτικότερα ο κ. Τσεπελης ανέφερε στην «Thraki.com.gr» ότι «πράγματι φέραμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή γιατί λήγει ο χρόνος παραχώρησης από το Δασαρχείο προς τον Δήμο και ζητούμε μια μακροχρόνια παραχώρηση 20+10 έτη, ώστε να είναι στοχευμένα, ωφέλιμη η επένδυση για αυτόν που θέλει να ρίξει χρήματα, σε έναν υπέροχο χώρο, όπως το δασικό χωριό και να μπορεί να το λειτουργήσει με υψηλότερη παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Παράλληλα ζητούμε και την αξιοποίηση και του υπόλοιπου χώρου (για σπιτάκια και διάφορες δράσεις), δηλαδή και τα 100 στρέμματα για να μπορέσει να γίνει μια μεγάλη επένδυση για να υπάρχει και μεγάλη επισκεψιμότητα σε όλη την χωροταξική υποδομή. Φέτος υπολειτουργεί, διότι προχωρούμε και σε επισκευές. Αλλάζουμε όλες τις κατασκευές, τα τζάκια κλπ και υπάρχει μια μεταβατική περίοδος συντήρησης και παρεμβάσεων αναφορικά με τις υποδομές. Προφανώς και λειτουργεί αλλά όχι σε πλήρη λειτουργία, λόγω των επισκευών των κτιριακών υποδομών».

«ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – «ΜΕΣΑ» Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ – ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ»

«Οι σκέψεις μας είναι να βγει σε έναν διαγωνισμό και να έρθει ένας επενδυτής με υψηλούς στόχους. Ιδιαίτερα την ισραηλινή κοινότητα, την ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι ορεινές περιοχές. Είχαμε φέρει και πέρυσι τα καρναβάλια, την Επιτροπή Τουρισμού του Ισραήλ (στην οποία συμμετέχει και ένας Έλληνας). Τους ξεναγήσαμε σε όλους τους χώρους και ενθουσιάστηκαν και νομίζω ότι αν υπάρχει ένας επενδυτής που θα αξιολογήσει και θα αξιοποιήσει την επένδυση σε υψηλό επίπεδο, θα έχουμε πολλούς επισκέπτες. Προφανώς και πηγαίνουμε σε ιδιωτικοποίηση, γιατί το δημόσιο ποτέ δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως ένας ιδιώτης, είτε προβάλλοντας το θέμα είτε δίνοντας κίνητρα και υψηλού επιπέδου παροχές. Ο μέγιστος στόχος του δήμου, μέχρι τώρα, για το δασικό χωριό ήταν να έχει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα και αν τα είχε. Τις περισσότερες φορές ήταν «μέσα». Ας μην κρυβόμαστε. Και βέβαια το χειρότερο ήταν ότι δεν υπήρχε και αυτός ο στόχος της συντήρησης μέσα από τον οποίο θα υπήρχε η δυνατότητα της καλύτερης παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες. Πολλές φορές ήταν όχι απλά μηδενικά τα έσοδα, αλλά προβληματική η δραστηριότητα. Και όλα αυτά τα χρήματα που θα επενδύσουμε εμείς για την συντήρηση αυτής της κατάστασης, θα τα διαθέσουμε στον «κοινωνικό τομέα» και στην υψηλότερη παροχή υπηρεσιών» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε κάνει οικονομική μελέτη για αυτό το εγχείρημα. Την φέραμε στην Οικονομική Επιτροπή. Θα περάσει εκ νέου από Οικονομική Επιτροπή για να διαμορφωθούν οι όροι της δημοπράτησης ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε επενδυτές. Η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα, μετά την απάντηση του Δασαρχείου για την παραχώρηση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα διαμορφώσουν την πρόταση του διαγωνισμού και θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Αν το Δασαρχείο μας απαντήσει άμεσα, μέσα στον Σεπτέμβρη, μέσα στον Οκτώβριο, θα δημοπρατήσουμε – με τις διαδικασίες που προβλέπονται – το Δασικό Χωριό. Οι παρεμβάσεις συντήρησης –όπως προανέφερα – προχωρούν ήδη. Εμείς ο,τι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε».

«ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ, ΣΤΟΝ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ»

Κλείνοντας ο κ. Τσέπελης σημείωσε επίσης ότι «σχεδιάζουμε να προτείνουμε και έναν χώρο άθλησης – προετοιμασίας ομάδων (Αθλητικό Κέντρο) στον Λειβαδίτη. Θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς για την δημιουργία αυτού του κέντρου προετοιμασίας των αθλητικών ομάδων. Οι καιρικές συνθήκες στον Λειβαδίτη, βοηθούν πάρα πολύ για την δημιουργία ενός τέτοιου αθλητικού κέντρου».