«Θωρακισμένα» με αυστηρά αντί – covid υγειονομικά πρωτόκολλα τα δύο Γηροκομεία της Ξάνθης

Κανένα θετικό ή ύποπτο κρούσμα, από την αρχή της πανδημίας

Γ. Παπαχρόνης και Μ. Πουσπουρίκας, μιλούν στην «Thraki.com.gr»

 

Ανησυχία, έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη και ειδικά σε συγγενείς και φίλους ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε γηροκομεία αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και οι αρκετοί θάνατοι τροφίμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γηροκομείο Ασβεστοχωρίου.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η «Thraki.com.gr» φιλοξενεί τον Πρόεδρο του Γηροκομείου Ξάνθης κ. Γιάννη Παπαχρόνη καθώς και τον Διευθυντή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα, οι οποίοι μιλούν για τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα αμφότεροι ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, δεν παρουσιάστηκαν όχι μόνον θετικά αλλά ούτε ύποπτα κρούσματα στους φιλοξενούμενους – τροφίμους ή στο προσωπικό, το οποίο για την επιστροφή του στην εργασία – ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές – υπεβλήθη σε ανάλογο τεστ covid.

 

«ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ – ΠΗΓΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ»

Ειδικότερα ο κ. Παπαχρόνης ανέφερε ότι «το Γηροκομείο Ξάνθης ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα, τα οποία έλαβαν μέτρα και ασφαλίστηκαν πριν βγάλει πρωτόκολλα το υπουργείο και αυτό το λέω γιατί όλα ξεκίνησαν από την Φεβρουάριο που παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις. Στις 27 Φεβρουαρίου, στην  σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ξάνθης για την ακύρωση των ΘΛΕ, κτύπησε το πρώτο δυνατό «καμπανάκι», διότι ήδη από εκείνες της ημέρες, λάβαμε εμείς την απόφαση και περιορίσαμε τα επισκεπτήρια. Την επόμενη εβδομάδα, είχαμε και τον πρώτο θάνατο στην χώρα. Εκείνη την ημέρα, κλείσαμε και εμείς εντελώς το Γηροκομείο από επισκεπτήρια, ενώ ήδη είχαμε λάβει κάποια μέτρα. Περί τα τέλη Μαρτίου, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για πρώτη φορά για τα γηροκομεία, ενώ εμείς είχαμε ήδη εφαρμόσει δικά μας πρωτόκολλα (διότι δεν υπήρχαν πουθενά τέτοια πρωτόκολλα, όπως δεν υπάρχει και στον «Ξενκράτη»). Από τότε λοιπόν μέχρι τα τέλη Μαίου ήμασταν κλειστοί ως προς τα επισκεπτήρια και με ο,τι προβλέπονταν από εμάς πρώτα και έπειτα από τις οδηγίες, αν και τα περισσότερα τα ακολουθούσαμε. Ταυτόχρονα έκλεισε και το Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης. Διατηρούσαμε σχεδόν τους ίδιους κανόνες, απλώς εμείς λόγω εμπειρίας ήμασταν λίγο πιο αυστηροί, διότι όλοι μας σαν απλοί πολίτες έχουμε την αγωνία να μην κολλήσουμε, αλλά εμείς ως προσωπικό και ως διοίκηση έχουμε και την μεγάλη ευθύνη να προσέχουμε μήπως «κτυπήσει» κάποιο κρούσμα και χάσουμε κάποιον «δικό μας» άνθρωπο. Είναι μεγαλύτερος ο «φόρτος» αλλά δεν μιλάμε για διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (γιατί τώρα κυνηγούν τους γηροκόμους λες και θα βρουν τους δολοφόνους). Μέχρι τώρα λοιπόν πήγαμε πολύ καλά γιατί είχαμε εφαρμόσει και ξεχωριστές «καραντίνες», καθώς πέρα από νέες εισαγωγές έχουμε και ανθρώπους που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για διάφορους λόγους και «επαναπατρίζονται». Εκεί είχαμε αναπτύξει δικά μας πρωτόκολλα. Επιβάλλαμε στο νοσοκομείο να γυρίζουν όλοι, με το εξιτήριο, μετά από τεστ covid και ταυτόχρονα είχαμε και εσωτερική καραντίνα επτά ημερών, σε ξεχωριστό δωμάτιο καραντίνας και με νέο τεστ covid σε ιδιωτικό εργαστήριο, επέστρεφαν στο κεντρικό κτίριο. Από την αρχή ήμασταν πιο αυστηροί. Μπορεί και κάποιοι να δυσανασχέτησαν αλλά ήταν ενημερωμένοι και οι συγγενείς και η πλειονότητά τους έδειξε κατανόηση».

 

«ΟΥΤΕ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ, ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΟ – ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ»

«Δεν υπήρχε κρούσμα, ούτε ύποπτο. Εξάλλου αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήμασταν σε καραντίνα. Πάντα υπάρχει ανησυχία βέβαια. Ακόμη και το προσωπικό είχε οδηγίες να αποφύγει να μεταβεί στο εξωτερικό και πόσω μάλλον σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες και άρχισαν μετέπειτα να «τρέχουν» τα κρούσματα (Ιούνιο – Ιούλιο) όπως  Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια κλπ. Μέχρι τώρα τα πήγαμε καλά λοιπόν» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας με έμφαση ότι «γενικά οι Έλληνες γηροκόμοι τα πήγαν καλά, όταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαμε κόσμο να πεθαίνει στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως στα γηροκομεία… Τώρα φτάνουμε σε ένα ιδιότυπο μορφής κανιβαλισμού και bulling κυρίως από τα μεγάλα κανάλια που ξέχασαν όλο αυτόν τον καιρό ότι μέχρι τώρα, ανταποκρίνονταν όλοι οι γηροκόμοι καλά και τώρα κοιτάζουν να βρουν τους δολοφόνους (προσωπικό ή μέλη διοίκησης που ήταν εντελώς αμελείς). Μέχρι τώρα το κράτος έδινε οδηγίες, όπως δεν βοήθησε καθόλου. Ούτε η περιφέρεια, ούτε το κράτος. Να μας πει «πάρτε δέκα αντισηπτικά για να σας βοηθήσουμε στο έργο σας». Δεν βοήθησαν καθόλου μέχρι τώρα. Αυτοί που βοήθησαν είναι οι ιδιώτες, όπως τα «Πλαστικά Θράκης» που προσέφεραν μάσκες και κάποιοι ιδιώτες, σύλλογοι και φορείς που έφεραν κάποια πράγματα, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης που μας βοήθησε από την τσέπη του (σαν αντιπεριφέρεια και σαν περιφέρεια δεν μας έστειλαν τίποτα ακόμη, έστω και συμβολικά για να φανεί μια μικρή έμπρακτη συμπαράσταση στα δύο ιδρύματα) και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Διότι εμείς, πέρα από αυτά τα πρωτόκολλα που πήραμε, επιβαρυνθήκαμε με 2100 ευρώ επιπλέον το μήνα (από τον Μάρτιο) για αντισηπτικά, μάσκες ποδονάρια, υγειονομικό υλικό και είδη καθαριότητας, ενώ για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των τροφίμων, πήραμε και δύο επιπλέον νοσηλεύτριες για να μπορέσουμε να εξυπηρετούμε ακόμη καλύτερα, που υπολογίζονται σε άλλα 2500 ευρώ κόστος περίπου. Και μάλιστα τους είχαμε πάρει για 4 μήνες και τελικά – κατά την άποψή μου – θα πάει τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούνιο στις ίδιες περιπτώσεις με τον ιό».

«ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Πουσπουρίκας ανέφερε στην «Θ» ότι «εμείς ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, ο «Άγιος Παντελεήμων» από την πρώτη στιγμή της πανδημίας – και ίσως και λίγο πριν  από την κεντρική απόφαση για lockdown στην χώρα – είχαμε λάβει αυστηρά μέτρα, καθώς θεωρούσαμε εξ αρχής ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα εκτραχυνθεί. Οπότε από τις 3 Μαρτίου, ουσιαστικά η πρώτη μας κίνηση ήταν να κλείσουμε το γηροκομείο όσον αφορά στα επισκεπτήρια».

 

«ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ»

«Από εκεί και πέρα ακολουθούσαμε όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, τηρώντας πρωτόκολλα, κάνοντας προμήθειες υλικών μέτρων προστασίας αλλά και τηρώντας διαδικασίες που θα μας εξασφάλιζαν ότι ούτε το προσωπικό ούτε – κυρίως – οι τρόφιμοί μας θα παρουσιάσουν κάποιο κρούσμα covid. Επίσης εδώ και μια εβδομάδα, είχαμε μια πρόσθετη απόφαση για επιπλέον μέτρα προστασίας στα γηροκομεία, από την Υφυπουργό Εργασίας κ. Μιχαηλίδου και με αφορμή προφανώς τα αυξημένα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες μονάδες φροντίδας ανά χώρα. Εμείς ως Γηροκομείο «Άγιος Παντελεήμονας» αυτήν την στιγμή, έχουμε διαμορφώσει ειδικά πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ομαδοποιήσει το προσωπικό ώστε ο κάθε νοσηλευτής μας να απασχολείται με συγκεκριμένους τροφίμους, έχουμε θέσει αυστηρή διαδικασία εισαγωγής νέων φιλοξενουμένων με ειδικές εξετάσεις (κυρίως ζητούμε από τους συγγενείς να μας παρουσιάσουν αρνητικό τεστ covid 48 ωρών το αργότερο), ενώ γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση του προσωπικού και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο, έχουμε εξασφαλίσει την επάρκεια σε υλικά και μέσα ατομικής προστασίας και έχουμε ειδικά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων και των επιφανειών» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας επίσης ότι «οι φιλοξενούμενοί μας τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης είτε στους κοινόχρηστους χώρους είτε στην σάλα όπου δίδονται τα γεύματά τους, ενώ υπάρχει και μια γενικότερη αυστηρή διαδικασία που έχει να κάνει πρώτον με πλήρη απαγόρευση του επισκεπτηρίου συγγενών και φίλων (η επαφή γίνεται τηλεφωνικά) και δεύτερον με την προμήθεια υλικών και τροφίμων, που γίνεται με αυστηρές διαδικασίες και κυρίως από μια ειδική είσοδο στην πίσω πλευρά της μονάδας (όπου από εκεί – και πάλι με πολύ αυστηρά μέτρα – γίνεται η τροφοδοσία). Γενικά έχουμε και συνεργασία και με το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και με το ιδιωτικό μικροβιολογικό κέντρο που διεξάγει τεστ covid, οπότε όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια έχουν κάνει– και κάποιοι λίγοι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες – το τεστ ώστε να έρθουν στην εργασία τους έχοντας αποδείξει ότι δεν έχουν επιμολυνθεί».

 

«ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΠΤΟ ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΜΕ ΤΟΝ COVID ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ»

Κλείνοντας ο κ. Πουσπουρίκας σημείωσε με έμφαση ότι «δεν παρατηρήθηκε, από την αρχή της πανδημίας, ούτε ύποπτο ούτε θετικό κρούσμα ούτε στους φιλοξενούμενους ούτε στο προσωπικό της μονάδας και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι η μονάδα είναι μια μονάδα που λειτουργεί εδώ και 8-9 μήνες. Είναι μια νέα μονάδα που προσπαθεί και αυτή να βρει τα «πατήματα» και τις διαδικασίες λειτουργίας, αλλά εξ αρχής είχαμε θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια και στον τρόπο λειτουργίας, φιλοξενίας και εισαγωγής αλλά και στον τρόπο επαφής με τους προμηθευτές και τους συγγενείς. Μπορώ να πω ότι είμαστε στην πάρα πολύ ευχάριστη θέση να πούμε ότι καθόλη αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο  παγκοσμίως – και κυρίως για μια μονάδα που μετρά τόσο μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας, με τις όποιες ανάγκες για συνεχή βελτίωση – τον κορωνοϊό τουλάχιστον μέχρι στιγμής  τον «νικήσαμε» και τον απομονώσαμε έξω από τα πλαίσια του γηροκομείου μας».