Ισχνή η κίνηση από τον Αύγουστο και μετά, αλλά δεν «σώνεται η παρτίδα»
Κλειστά παραμένουν τα 6 από τα 37 ξενοδοχεία και καταλύματα του Νομού Ξάνθης, ενώ από τα υπόλοιπα, πολλά υπολειτουργούν, ενώ κάποια άλλα έχουν και μια ισχνή κίνηση το τελευταίο διάστημα, η οποία ωστόσο δεν δύναται να καλύψει τα έξοδά τους.
Στα αξιοσημείωτα ωστόσο της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ξάνθη (και) λόγω covid – 19, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν απολύθηκε κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος, όπως επισημαίνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι «δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα 12μηνα ξενοδοχεία με τα νησιά και ιδιαίτερα τα 12μηνα ξενοδοχεία στην επαρχία, όπως στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Δράμα κ.ο.κ» ενώ σημειώνει με έμφαση ότι «η πολιτεία πρέπει να πάρει θέση όσον αφορά στην ΔΕΗ και στις επιχειρήσεις που πωλούν ρεύμα στα ξενοδοχεία για να σταματήσουν να κόβουν το ρεύμα και να σταματήσουν να πιέζουν» και ζητά να μην συγκαταλέγονται στον λογαριασμό του ρεύματος, τα δημοτικά τέλη.
«ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ 6 ΑΠΟ ΤΑ 37 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗ –ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ – ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ»
Ειδικότερα ο κ. Ιερόπουλος ανέφερε ότι «από τα 37 καταλύματα της Ξάνθης, τα 6 είναι κλειστά. Από τα υπόλοιπα, τα μισά υπολειτουργούν και τα άλλα μισά λειτουργούν κανονικά (αφού κάποιοι μένουν μέσα). Αυτοί που είναι σε αναστολή, δεν λειτουργούν, συνεπώς από τους υπαλλήλους δεν έχει απολυθεί κανείς. Αν κάποιος υπάλληλος βέβαια, έχει παραιτηθεί, είναι άλλο θέμα. Τα ξενοδοχεία δεν απέλησαν υπαλλήλους, πλην ενδεχόμενης περίπτωσης να έφυγε κάποιος από μόνος του. Σχετικά με το τι γίνεται από εδώ και έπειτα, το είπα από τον Μάιο, όταν μιλήσαμε με διάφορους φορείς και στελέχη. Μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει από εδώ και πέρα και για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι θα έχουμε δουλειά ούτε γνωρίζει κάποιος τι θα γίνει με τον κορωνοϊό. Τον Μάιο – Ιούνιο, ζητούσαμε κάποια οικονομική στήριξη ως ξενοδόχοι γιατί τα ξενοδοχεία (οι ανώνυμες εταιρείες) δεν πήραν χρήματα. Βέβαια σου δίνουν το δικαίωμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που είναι δάνειο, αλλά δάνεια παίρνουμε και μόνοι μας. Δεν είχαμε στήριξη και το ρεύμα… «τρέχει». Δεν μπορείς να κόψεις το ρεύμα. Στην ουσία, τα ξενοδοχεία στην Ξάνθη που λειτουργούν με κάποια κίνηση είναι 5-6. Όσον αφορά στα καταλύματα, δεν υπάρχει προσωπικό. Τα δουλεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και δεν έχουν άτομα σε αναστολή. Οι ατομικές επιχειρήσεις, πήραν κάποιο βοήθημα, αλλα οι ΑΕ δεν πήραν».
«ΑΣ ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ 12ΜΗΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ – Η ΞΑΝΘΗ, ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΙΣΧΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ»
«Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα 12μηνα ξενοδοχεία με τα νησιά και ιδιαίτερα τα 12μηνα ξενοδοχεία στην επαρχία, όπως στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Δράμα κ.ο.κ. Δεν μιλώ για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, καθώς εκεί υπάρχει άλλη κίνηση. Εμείς εδώ, δεν είμαστε προορισμός. Είμαστε «μερικός προορισμός» (Παλιά Πόλη, Νέστος, Λιβαδίτης κ.ο.κ) άρα είμαστε μια περιοχή από τις λίγες στην Ελλάδα, στην χειρότερη κατάσταση. Αν υπάρχουν δέκα περιοχές που έχουν πιάσει «πάτο», η μία είναι η Ξάνθη, για να μην πω η πρώτη. Από τον Αύγουστο και μετά, υπάρχει μια κίνηση στην Ξάνθη, με συνεργεία που κάνουν κάποιες δουλειές στην Εγνατία, με κάποια εργοστάσια που κάνουν καθαρισμούς και ανακαινίσεις, με τα ΙΕΚ που άνοιξαν, για 4-5 μέρες. Αυτή η κίνηση όμως, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδά τους» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «θεωρώ ότι οι ξενοδόχοι που δεν προχώρησαν σε αναστολή, είναι ήρωες και αυτοί γνωρίζουν μόνον πως θα αντέξουν. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία με αναστολή, θα περιμένουμε κατά πάσα πιθανότητα, να ανοίξουμε (μιλώ για την δική μου περίπτωση τουλάχιστον) του χρόνου τον Μάιο, αν αλλάξει κάτι. Για γιορτές και απόκριες, δεν πιστεύω ότι θα γίνει τίποτα. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το κατά πόσο η κυβέρνηση θα πληρώνει τους υπαλλήλους. Αν μας πουν ότι θα πάει μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά πως θα τους πληρώνουμε τους ανθρώπους που είναι σε αναστολή;».
«ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»
Κλείνοντας ο κ. Ιερόπουλος σημείωσε επίσης ότι «η πολιτεία πρέπει να πάρει θέση όσον αφορά στην ΔΕΗ και στις επιχειρήσεις που πωλούν ρεύμα στα ξενοδοχεία για να σταματήσουν να κόβουν το ρεύμα και να σταματήσουν να πιέζουν. Εμείς κάναμε σύμβαση μόνον για ρεύμα. Δεν κάναμε καμία σύμβαση για δημοτικά τέλη. Συνεχίζουν να εισπράττουν δημοτικά τέλη, ενώ λίγο πολύ πανελλαδικά οι δήμοι θα τα χαρίσουν, αλλά αυτά μπαίνουν στον λογαριασμό. Τουλάχιστον τώρα λόγω covid, για την Ξάνθη, για την Κομοτηνή, για την Δράμα θα πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Εμείς δεν λέμε να μην πληρώσουμε ρεύμα, αλλά να πληρώσουμε μόνο το ρεύμα. Αν υπάρχουν δημοτικά τέλη, όλοι οι δήμοι έχουν επιχειρήσεις και μπορούν να τα εισπράττουν μόνοι τους τα τέλη αυτά. Και μετά μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία με τους δήμους για να δούμε τι θα πληρώνουμε. Αυτός είναι και ένας λόγος που γίνεται διακοπή. Γιατί όταν έχεις ρεύμα 60-70 ή 100 ευρώ και ο λογαριασμός σου έρχεται 1000 ευρώ, είναι λογικό να στο κόψουν».