«Αγώνας δρόμου» για να λειτουργήσει φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στην Ξάνθη

Σε παιδικούς, δημοτικά σχολεία και γυμνάσιο τα…προνήπια και νήπια της Ξάνθης
Ευ. Στυλιανίδου: Αυτές θα είναι οι αίθουσες που θα φιλοξενηθούν τα παιδιά
Σε άλλους χώρους θα φιλοξενηθούν προσωρινά τα παιδιά της δίχρονης προσχολικής αγωγής, που ξεκινά υποχρεωτικά για τον Δήμο Ξάνθης.
Μπορεί οι βάσεις των ΠΡΟΚΑΤ να έχουν τοποθετηθεί και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο η παραλαβή των αιθουσών θα καθυστερήσει.
Έτσι οι μικροί μας φίλοι θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους είτε σε κάποια Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης είτε σε διαμορφωμένους χώρους εντός των νηπιαγωγείων είτε ακόμη και σε παιδικούς σταθμούς του δήμου και σε ένα γυμνάσιο.
Η «Θ» επικοινώνησε με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Εύη Στυλιανίδου, η οποία «αποκρυσταλλώνει» πλήρως την εικόνα, για τους γονείς των προνηπίων που για πρώτη φορά θα καθίσουν στα…μαθητικά τους καρεκλάκια.

Η ίδια σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο εξοπλισμός θα παραληφθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς  οι αίθουσες που παραχωρούνται από τα σχολεία είναι άδειες.

«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤ»
Ειδικότερα η κ. Στυλιανίδου ανέφερε στην «Θ» ότι «φέτος η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τον Δήμο Ξάνθης για την στέγαση και λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, θα υλοποιηθεί καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να καλύψουμε την καθυστέρηση τοποθέτησης των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιο είναι το διάστημα αυτό της καθυστέρησης.
Περιμένουμε και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας αλλά έχουμε κάνει την ανάλογη διερεύνηση σύμφωνα με Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την αποτύπωση αναγκών σε αίθουσες και στέγαση τμημάτων νηπιαγωγείου.
Η διερεύνηση αυτή αφορά πρώτα αίθουσες σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναζητήσαμε λοιπόν διαθέσιμες αίθουσες σε Δημοτικά Σχολεία εξ αρχής».
ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Έτσι, σύμφωνα με την κ. Στυλιανίδου «η ανάγκη μιας αίθουσας για το 2ο Νηπιαγωγείο θα είναι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, που θα φιλοξενήσει τους μικρούς μας μαθητές για το διάστημα που θα χρειαστεί.
Το 3ο Νηπιαγωγείο, θα καλύψει τις ανάγκες σε χώρο τραπεζαρίας και αίθουσας εκδηλώσεων του 3ου Νηπιαγωγείου. Δεν θα μετακινηθεί. Θα φροντίσουν να καλύψουν επιπλέον χώρο που υπήρχε για άλλες δραστηριότητες.
Το 4ο Νηπιαγωγείο, επίσης στα δύο οικήματα που έχει, θα καλύψει σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων τις ανάγκες αυτές εκ των ενόντων.
Δύο τμήματα του  9ου Νηπιαγωγείου, θα φιλοξενηθούν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι.
Η μια αίθουσα για το 5ο Νηπιαγωγείο θα φιλοξενηθεί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και η άλλη σε δομή της Β/θμιας Εκπαίδευσης, του 4ου Γυμνασίου Ξάνθης.
Για το 6ο Νηπιαγωγείο, έχουμε δύο τμήματα νηπίων ή προνηπίων για τα οποία δεν είχαμε διαθέσιμες αίθουσες από τα πλησιέστερα σχολεία ώστε να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη.
Υπήρξε όμως συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και μας διατέθηκαν δύο αίθουσες στους ωραίους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου μας.
Η μία είναι στον Παιδικό Σταθμό της Χρύσας και η άλλη στον Δ’ Παιδικό Σταθμό (Οδ. Μιλτ. Γεωργίου – κοντά στο ταχυδρομείου).
Επειδή όμως κατανοούμε ότι είναι μεγάλη η απόσταση για την μετακίνηση των γονέων με τους μικρούς μαθητές από την περιοχή του 6ου Νηπιαγωγείου και στην Χρύσα και στον Δ Παιδικό Σταθμό, συνεργαστήκαμε με τον Δήμο Ξάνθης για όσους γονείς και μαθητές έχουν αυτή την ανάγκη.
Πολλοί γονείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε έγκαιρα, θα μετακινήσουν τα παιδιά για αυτό το διάστημα με δικά τους οχήματα.
Για την μετακίνηση των υπολοίπων, μπορείτε να λάβετε όλες τις πληροφορίες από τον Δήμαρχο Ξάνθης, με τον οποίο είχαμε μια άψογη συνεργασία και επικοινωνία για όλο αυτό το εγχείρημα που έπρεπε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Για όλα αυτά χρειάστηκαν πραγματικά πάρα πολλές ώρες προετοιμασίας και επικοινωνίας με τον Δήμο Ξάνθης, διότι ήμασταν συνυπεύθυνοι και θέλαμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε την εκπαίδευση και τις κτιριακές ανάγκες που απαιτεί αυτή για τον δήμο μας, ώστε να απορροφήσουμε όλα τα προνήπια προκειμένου να εφαρμοστεί η προσχολική αγωγή».

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΚΑΤ»
Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «υπήρξε βέβαια και μια επιπλέον προσπάθεια, διότι σε αυτούς τους χώρους που θα φιλοξενηθούν τα παιδιά, απαιτείται ο εξοπλισμός που θα έρχονταν από την «ΚΤΥΠ».
Θα πρέπει στις αίθουσες των σχολείων που μας παραχωρούνται άδειες, να υπάρχει και ο ανάλογος εξοπλισμός.
Καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον προμηθευτή – ανάδοχο του εξοπλισμού ώστε να έρθει το συντομότερο δυνατόν – πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα – για να έχουμε εξοπλίσει αυτές τις αίθουσες έστω και με επιβάρυνση της μετακίνησής τους μετέπειτα, από τις αίθουσες των σχολείων, στα ΠΡΟΚΑΤ»