Στο «παρά πέντε» και με αντίξοες συνθήκες «χτυπά» το πρώτο κουδούνι για 220 προνήπια στην Ξάνθη

Στον Δήμαρχο Ξάνθης χθες, Διδασκαλικός Σύλλογος και εκπαιδευτικοί για την δίχρονη προσχολική αγωγή
Τι δήλωσαν Δ. Ντούμος και Δ. Καραγιαννίδου – Τι απαντά ο Μ. Τσέπελης
Σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο Ξάνθης, προχώρησε χθες ο Διδασκαλικός Σύλλογος για τις «αντίξοες συνθήκες εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο δήμο».
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό της ρεπορτάζ η «Θ» αποκρυστάλλωσε πλήρως την εικόνα σχετικά με τα τμήματα των νηπίων και προνηπίων που θα φιλοξενηθούν σε άλλους χώρους προσωρινά και μέχρι να παραληφθούν τα ΠΡΟΚΑΤ.
Δ. ΝΤΟΥΜΟΣ: «ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»
Ειδικότερα σε δηλώσεις του για την κινητοποίηση ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Ντούμος ανέφερε ότι «η νέα σχολική χρονιά αρχίζει δύσκολα, ειδικά για την προσχολική αγωγή και για αυτό τον λόγο πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας για τις αντίξοες συνθήκες εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.
Γνωρίζουμε όλοι τον ρόλο που παίζει το νηπιαγωγείο για την κοινωνικοποίηση των παιδιών, την ασφαλή μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον και την μετέπειτα εξέλιξή του ως μέλος της κοινωνίας.
Εδώ να θυμίσω ότι είχαμε κατορθώσει μέσα από αγώνες το 2006 με μια απεργία 40 ημερών, να γίνει υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή για έναν χρόνο και μέσα από αγώνες 30 ετών και πλέον κατορθώσαμε με τον νόμο Γαβρόγλου (με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να θεσμοθετηθεί η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή και μάλιστα με ένα πεδίο εφαρμογής τριών ετών.
Δυστυχώς όμως υπήρξε λυσσαλέα αντίδραση της ΚΕΔΕ αλλά και πάρα πολλών δήμων για τους δικούς τους λόγους. Παρόλα αυτά όμως, μέσα στο μεταβατικό στάδιο δεν φρόντισαν οι δήμοι να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγκατασταθούν οι αίθουσες.
Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο και ενώ υπήρχε η διαβεβαίωση ότι οι αίθουσες θα έρθουν στις 20 Αυγούστου και μέχρι τις 27 (έδινε ο δήμος) θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να μην ξέρουμε που θα πάνε τα παιδιά.
Από ο,τι πληροφορούμαι όμως και με βάση τις οδηγίες που είχαμε από το υπουργείο, πολλά παιδιά θα μεταφερθούν σε χώρους γυμνασίων, δημοτικών σχολείων ακόμη και σε παιδικούς σταθμούς του δήμου, με μεταφορά βέβαια του δήμου.
Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο για νήπια και προνήπια 4 και 5 ετών, να στοιβαχθούν σε γυμναστήρια και χώρους ακατάλληλους. Εμείς ζητούμε να υπάρξει ανέγερση κτιριακών υποδομών με κρατική χρηματοδότηση, να υπάρξει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, να υπάρξουν και καθαρίστριες (που και εκεί ακόμη μέχρι χθες δεν ήρθαν στα σχολεία μας).
Από την άλλη όμως, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι αιτίες που μέχρι τώρα δεν έχουν εγκατασταθεί οι αίθουσες. Πιστεύουμε ότι είχε δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όλους τους δήμους να εγκαταστήσουν τις αίθουσες και νομίζω ότι υπήρχε από μέρους τους κάποια κωλυσιεργία.
Σαν να μην φτάνει αυτό, έχουμε και σε πολλούς δήμους αναστολή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης για έναν χρόνο».
Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΥΠ – ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ – ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»
Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για όλη την υπόθεση.
Ο κ. Τσέπελης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πράγματι στο κομμάτι ευθύνης του δήμου, έχουμε ανταπεξέλθει. Πράγματι όμως υπάρχει και καθυστέρηση από την «ΚΤΥΠ».
Ο,τι αφορά όμως στις μετακινήσεις των παιδιών, έχουμε συνεργαστεί με το ΚΤΕΛ και βάζουμε λεωφορεία ως δήμος για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά, αλλά το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των υποδομών, εξαρτάται από την «ΚΤΥΠ».
Θα είναι εξοπλισμένες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις αλλά και κάθε μέρα που θα στήνεται ένα ΠΡΟΚΑΤ, θα κοιτάξουμε να τακτοποιήσουμε από την ίδια στιγμή, όλο το υπόβαθρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτό όμως το κομμάτι δεν εξαρτάται από εμάς.
Στην μεταβατική περίοδο όμως που πρέπει να λειτουργήσουν αυτές οι δομές, έχουμε συνεννοηθεί με τους αρμόδιους φορείς εκπαίδευσης και θα βάλουμε λεωφορεία ως δήμος για να μεταφέρουμε τα παιδιά μας σε κάθε χώρο.
Ο διαγωνισμός έγινε από την ΚΤΥΠ. Εμείς κάναμε μόνο τις βάσεις, τα υδραυλικά κλπ. Είχαμε συνέπεια ημερομηνίας σε ο,τι αφορά στο κομμάτι του δήμου.
Υπάρχει και μια αιτιολόγηση ότι την  εταιρεία που έχει τύχει της δημοπράτησης ως ανάδοχης την «έπιασε» ο κορωνοϊός, όπως και εμάς.
Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος και υπάρχει συνυπευθυνότητα για αυτό το κομμάτι αλλά είναι και ορισμένα πράγματα που δεν ξεπερνιούνται με όλη την καλή διάθεση».
«ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ»
Επιπλέον τέθηκε το ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία, για το οποίο ο κ. Τσέπελης επισήμανε ότι «έγιναν όλα κανονικά από εμάς – αν και λίγο σύντομα και βίαια – αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τους χώρους εκπαίδευσης με ιδιαίτερη παρέμβαση προσωπικού που θα χρειαστεί, είμαστε υποχρεωμένοι και θα  είμαστε δίπλα σε συνεργασία με τους προϊσταμένους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με συνέπεια στους χώρους εκπαίδευσης των παιδιών μας».
Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ: «ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ –220 ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ –  ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ»
Ακολούθως τον λόγο έλαβε η κ. Δήμητρα Καραγιαννίδου, μέλος του ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης , η οποία σημείωσε ότι «ναι, ένα κομμάτι της ευθύνης ήταν του δήμου και έχει εκτελεστεί.
Εκ των πραγμάτων όμως, από το αποτέλεσμα πρέπει να κρίνεται η οποιαδήποτε πράξη και σήμερα βρίσκονται 220 προνήπια να ψάχνουν για λύσεις – εγώ θα έλεγα και πρόχειρες και βιαστικές – για να φιλοξενηθούν σε αίθουσες των δημοτικών, σε αίθουσες γυμνασίων, σε γυμναστήρια και προθαλάμους και δεν θεωρώ ότι αυτοί οι χώροι είναι αξιοπρεπείς και ότι αυτό θα έπρεπε να υπάρχει για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει και ο δήμος, γιατί η δίχρονη προσχολική αγωγή έχει εξαγγελθεί εδώ και τρία χρόνια και του αναλογούν οι ευθύνες αυτές και του δήμου, για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν με αξιοπρεπή τρόπο τα παιδιά.
Επίσης, ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία και ενώ οι καθαρίστριες θα έπρεπε να βρίσκονται από 1η Σεπτεμβρίου στις θέσεις τους και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας κορωνοϊού, δεν ήταν στις θέσεις τους.
Αυτή η ευθύνη δεν είναι των εκπαιδευτικών και είμαι υποχρεωμένη να το θέσω και αυτό. Γιατί σήμερα πολλές νηπιαγωγοί δεν ήρθαν στην κινητοποίηση γιατί καθαρίζουν και συμμαζεύουν.
Κάνουν δηλαδή την δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν οι καθαρίστριες, οι οποίες θα έπρεπε να είναι μόνιμες και όχι με τρίωρες συμβάσεις».
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΘΟΥΜΕ»
Ανταπαντώντας, ο Δήμαρχος Ξάνθης αφού επισήμανε ότι δεν μπορεί να απολογηθεί ούτε για την προηγούμενη διοίκηση ούτε για τους αρμόδιους σε ο,τι αφορά στην καθυστέρηση των ΠΡΟΚΑΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «…δεν είναι η ώρα να πούμε ποιος φταίει.
Είναι ώρα να ανασκουμπωθούμε και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλοι αυτό το πρόβλημα για να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι στην κοινωνία που εκπροσωπούμε, ο καθένας από το μετερίζι της ευθύνης που έχει.
Είμαι αυτής της άποψης και σε αυτό το κομμάτι, θα μας βρείτε δίπλα σας και εμένα και τις υπηρεσίες και θεωρώ ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο…».