Το «κιγκλίδωμα», οι κώνοι και η μερική απαγόρευση οχημάτων στην είσοδο της Παλιάς Ξάνθης

Γ. Ζερενίδης: «Κάναμε το αυτονόητο… εφαρμόσαμε τον νόμο!»
Καμία σχέση η αστυνομία με το όλο θέμα
Η τοποθέτηση κιγκλιδώματος στην είσοδο της Παλιάς Ξάνθης, έδωσε αφορμή για διάφορα «σχόλια», αντιδράσεις, αλλά και… καταγγελίες σε επίπεδο πολιτών και αυτοδιοικητικών. Αποδέκτες όλων αυτών τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης.
Όμως τι ακριβώς συνέβη τελικά; Ποιος έλαβε την απόφαση και ποιος έδωσε την εντολή; Το προβλέπεται για την Παλιά Πόλη;
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «πιλοτική τμηματική εφαρμογή», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει κανονιστική για την Παλιά Πόλη από το 2016».
Κύκλοι της αστυνομίας, ξεκαθάρισαν ότι δεν «εμπλέκονται» στην υπόθεση, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι προτεραιότητα αυτήν την στιγμή αποτελεί η πλατεία Μητροπόλεως και τα ζητήματα ηχορύπανσης και συνωστισμού, τα μεσάνυχτα, όταν τα καφέ της πόλης κλείνουν, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον CoviD…
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε στην «Θ» ότι «Για να αποτρέψουμε και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και λαμβάνοντας υπόψιν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δεδομένου ότι υπήρχε ένα «ιστορικό» για τον δρόμο που υπάρχουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άρα έχουμε μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες και όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι πολλοί συμπολίτες μας καταστρατηγούν τις πινακίδες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αποφασίσαμε πιλοτικά να κάνουμε τμηματικά, αυτήν την εφαρμογή της μελέτης και να αποτρέψουμε την είσοδο των μη «εξουσιοδοτημένων» αυτοκινήτων σε έναν δρόμο όπου έχουμε μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού. Αυτό το μέτρο λειτούργησε πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς η αντιπολίτευση βλέπει «σκιές» σε όλη αυτήν την διαδικασία, ενώ στην ουσία, τα προσωρινά μέτρα ελήφθησαν για την προστασία του πολίτη και συγχρόνως για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού».
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2016 – ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ – ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΛΗ»
«Υπάρχει απόφαση κανονιστική του 2016 – και έχει γίνει και ΦΕΚ – δηλαδή μελέτη ρύθμισης της Παλιάς Πόλης. Εκεί βασίζεται όλο αυτό. Είναι κάτι που ούτως ή άλλως απαγορεύεται από τον νόμο κι εμείς το κάνουμε πράξη. Υπάρχουν και οι αντίστοιχες ρυθμιστικές πινακίδες απαγόρευσης στην είσοδο της οδού Ορφέως. Αυτό το γνωρίζει ο κόσμος, αλλά δεν τηρείται εδώ και καιρό και για αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε και εμείς σε αυτήν την πιλοτική τμηματική εφαρμογή. Για να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο και εν αναμονή του σχεδίου της ελεγχόμενης στάθμευσης –έχει δοθεί ήδη στα χέρια του κ. Φανουράκη και το μελετούμε με τις τεχνικές υπηρεσίες – της παλιάς αλλά και της νέας πόλης. Είναι ένα συνολικό σχέδιο, που πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί από την νέα χρονιά και θα λυθούν τέτοια προβλήματα» επισήμανε επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης.
«ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΠΑΡΕΣ – ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»
Αναφορικά με το τι προβλέπει το σχέδιο ελεγχόμενης στάθμευσης, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «βασίζεται επάνω στην κανονιστική – ρυθμιστική απόφαση της Παλιάς Πόλης. Θα τοποθετηθούν μπάρες και θα αποτρέπουν την είσοδο των επισκεπτών (σ.σ. με τα οχήματά τους) στην περιοχή. Οι κάτοικοι θα έχουν δικά τους δελτία και θα υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες για τα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, από συγκεκριμένες οδούς. Ακόμη και οι κούριερ και οι ταχυμεταφορές θα ρυθμίζονται. Είναι ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στην τελική του φάση. Το βλέπουμε, το ελέγχουμε και σιγά σιγά θα γίνει και ο σχετικός διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσει η εφαρμογή».
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι αστυνομικοί κύκλοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης επιβεβαιώνουν ότι «το ζήτημα δεν είχε καμία σχέση με την αστυνομία. Υπάρχει μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του 2016 επάνω σε αυτό το θέμα, ώστε να κλείνει αυτός ο δρόμος».
Αναφορικά με τα προβλήματα που απασχολούν την αστυνομία, για την Παλιά Πόλη, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, αυτά έγκεινται κατά κύριο λόγο στην ηχορύπανση και στον συνωστισμό κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην Πλατεία Μητροπόλεως, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνουν «το μόνο κομμάτι για το οποίο υπάρχει θέμα είναι το θέμα της ηχορύπανσης στην Πλατεία Μητροπόλεως. Μετά τις 00.00 το βράδυ, δηλαδή το κλείσιμο των καταστημάτων, όλοι οι νεαροί κατευθύνονται προς την πλατεία Μητροπόλεως, μια μικρή μερίδα προς την Κυψέλη και κάποιοι στο λιμνίο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στην Μητρόπολη, διότι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά οι οικίες των περιοίκων. Έχει δοθεί εντολή τόσο για το θέμα της ηχορύπανσης, όσο και για το θέμα του συνωστισμού (να μην κάθονται κοντά – κοντά οι νεαροί). Πηγαίνουμε καλά. Υπάρχει σταδιακή μείωση στο γεγονός (σαν αριθμός ατόμων) και την τελευταία εβδομάδα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλά ούτε και θέμα αναφορικά με την ηχορύπανση. Αυτό φαίνεται και από τις καταγγελίες που έχουμε. Είναι όμως ένα θέμα που παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, διότι πλέον δίπλα έχει ανοίξει και ένα σχολείο. Εναπόθεταν κάποια σκουπίδια και την επομένη πήγαιναν μικρά παιδιά. Είναι ένα σοβαρό θέμα η Πλατεία Μητροπόλεως, αλλά τείνει προς εξάλειψη. Είμαστε κοντά και το παρακολουθούμε και αυτό…»