CoviD -19: Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν για την Ξάνθη και την ΑΜΘ ως τις 4 Οκτωβρίου

Στ. Βαφειάδης και Κ. Κουρτίδης μιλούν στην «Θ»

 

Πολλές τηλεφωνικές «οχλήσεις» δέχεται τις τελευταίες ημέρες η «Θ» από Ξανθιώτες οι οποίοι ακούγοντας πολλά και διάφορα αναφορικά με τα μέτρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του περιορισμού εξάπλωσης του CoviD -19, έχουν μπερδευτεί σχετικά με όσα ισχύουν για την Ξάνθη (και κυρίως αν ισχύουν τα μέτρα για περίπτερα και μινι μάρκετ) μιας και για κάθε περιοχή ή περιφέρεια, τα μέτρα διαφοροποιούνται ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Έτσι η «Θ» σήμερα προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει την εικόνα σχετικά με τα ισχύοντα μέτρα στον Νομό Ξάνθης και κατ΄επέκταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τα οποία μιλά ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης.

Εν τω μεταξύ, το φαινόμενο του μεταμεσονύκτιου συγχρωτισμού νεαρών στην Πλατεία Μητροπόλεως, που ενοχλούσε ειδικότερα τους περιοίκους, (κάποιοι εκ των οποίων έφτασαν μέχρι και τον Εισαγγελέα), έχει εξασθενήσει, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα ισχύοντα (ως τις 4 Οκτωβρίου) μέτρα για τον Νομό Ξάνθης , ο κ. Βαφειάδης επισήμανε ότι «τα μέτρα για τα περίπτερα και τα μινι μάρκετ και τα καταστήματα που πωλούν καπνό, ποτά κ.α, τουλάχιστον για την ώρα και έως τις 4 Οκτωβρίου δεν αφορούν ούτε την Ξάνθη, ούτε την περιφέρειά μας.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, ψητοπωλεία, μπαρ, καφέ κλπ) κλείνουν από τις 00.00 ως τις 5.00 (αντί για 7.00), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σε όλα τα καταστήματα, στα σχολεία, στα γραφεία, στο δημόσιο κ.α. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και για τον πελάτη και για τον υπάλληλο.
Το όριο στις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι τα 50 άτομα.

Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι εκτός από το ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανοίγουν – πλέον – στις 5.00».

Σε ο,τι αφορά στην εικόνα της Πλατείας Μητροπόλεως σήμερα, ο κ. Κουρτίδης υπογράμμισε ότι «επειδή ένα διάστημα υπήρχαν 600 άτομα και μάλιστα έρχονταν κόσμος στις 2.00 το βράδυ, με αυτοκίνητα με ηχοσυστήματα και ήταν σαν «club» και επειδή έγιναν και κάποια «επεισόδια» και κάποιοι κάτοικοι πήγαν στον Εισαγγελέα, πρέπει να έχει επέμβει ο Εισαγγελέας, διότι αμέσως μετά υπήρχε καθημερινή παρουσία της Αστυνομίας και μέσα σε τρεις ημέρες, τελείωσε.

Από εκεί δηλαδή που είχε την πρώτη ημέρα 600 άτομα, την δεύτερη είχε 200 και την τρίτη είχε 50 και έπειτα τελείωσε. Τώρα πηγαίνουν αυτοί που πήγαιναν πάντα. Έχει απλά παρέες. Είναι 40 άτομα και κάθονται και μιλούν. Δεν υπάρχει αυτό που υπήρχε. Έχει εξασθενήσει εδώ και δύο – περίπου – εβδομάδες το φαινόμενο.

Και εξασθένησε με την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας. Έρχονταν με δύο περιπολικά, δεν έμπαινε μέσα αλλά οι αστυνομικοί μιλούσαν από τα μεγάφωνα και έκαναν συστάσεις. Οπότε αυτό που έγινε κανα δυο μέρες, απέδωσε.

Το συνδέω, επειδή από τότε που πήγε κάποιος στον Εισαγγελέα και ανέφερε κάποια περιστατικά, θέτοντας θέματα κορωνοϊού, συναθροίσεων κλπ, σε μια – δύο ημέρες άρχισε να έρχεται η αστυνομία και τελείωσε. Τα συνδέω σαν γεγονότα, γιατί συνέβησαν το ίδιο διάστημα. Πάντα είχε κόσμο, αλλά για ένα διάστημα είχε πάνω από 600 άτομα.

Προσωπικά το είδα και δεν το πίστευα. Ανέβηκα ένα βράδυ περίπου στις 00.30, είχε πάρα πολύ κόσμο και μου είπαν ότι μετά τις δύο θα έχει περισσότερο. Είχε τόσο κόσμο, λες και ήταν Γιορτές Παλιάς Πόλης και είχε καλή συναυλία στην Πλατεία Μητροπόλεως.

Πήγαινε ως τις 5.00 το πρωί και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν οι περίοικοι που δούλευαν το πρωί. Όταν μάλιστα άνοιξαν τα σχολεία, η κατάσταση την πρώτη ημέρα στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού – από όσο μου είπε γονέας και μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων – ήταν απίστευτη, από σπασμένα γυαλιά μέχρι και σύριγγες».