«Οργασμός» δουλειάς στο «Κάτι Άλλο» για την μετατροπή του θαυματουργού καρπού σε… κερασόν, γέμιση για τούρτες, μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού
Το ρόδι, το ιπποφαές, τα μύρτιλα και το καρύδι κλεισμένα στην… μαύρη σοκολάτα του γνωστού ζαχαροπλαστείου
Μια προσπάθεια σωστής εκμετάλλευσης του διατροφικού «θησαυρού» του τόπου μας, που ακούει στο όνομα «κράνα» και που μπορεί να μετατραπεί σε ένα απολαυστικό ηδύποτο, σε μια ξεχωριστή γέμιση για τούρτα, σε μαρμελάδα, σε γλυκό του κουταλιού ή ακόμη και να αποτελέσει μια γευστική «έκπληξη» μέσα σε ένα σοκολατάκι από κουβερτούρα, έχουν επιδοθεί αυτό το διάστημα ο γνωστός ζαχαροπλάστης κ. Στέλιος Αρσενίου και το «Κάτι Άλλο».
Μια προσπάθεια η οποία θα «γεννήσει» νέους κωδικούς προϊόντων – εν ευθέτω χρόνω – από τα θαυματουργά και με ποικίλες ιδιότητες κράνα.
Για όλα τα παραπάνω, μίλησε στην «Θ» ο κ. Αρσενίου, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και γενικότερα στις υπερτροφές όπως το ρόδι, το μύρτιλο, το ιπποφαές και το καρύδι που χρησιμοποιύνται ως γευστικές «εκπλήξεις» μέσα στα τυλιχτά σοκολατάκια του «Κάτι Άλλο».
«ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΚΡΑΝΑ»
Ειδικότερα ο κ. ίδιος ανέφερε στην «Θ» ότι «τα κράνα είναι ο διατροφικός «θησαυρός» που έχουμε στον τόπο μας. Δεν θα μιλήσω για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αλλά για την Ξάνθη (που την ξέρουμε) και για τα Πομακοχώρια στα οποία βρίσκουμε αυτό το σπάνιο είδος, διότι στην Νότια Ελλάδα δεν ευδοκιμούν. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, σε διάφορα άλλα θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Το «στίγμα» από το ρόδι, σε ένα προηγμένο τεχνολογικά πλυντήριο, κάποια στιγμή θα φύγει. Το «στίγμα» από τα κράνα, δεν θα φύγει ποτέ. Είναι τόσο αντιοξειδωτικά. Πριν τα πάρουν μέσα από τα «χέρια» μας και αυτά, ας φροντίσουμε να τα αξιοποιήσουμε εμείς, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες θα τα πάρουν. Ο καρπός του συγκεκριμένου φυτού (δένδρου) είναι από το Α μέχρι το Ω ο,τι χρειάζεται μια φαρμακευτική εταιρεία για να καταπολεμήσει όλες μα όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και όχι μόνο. Υπάρχουν δύο καλλιέργειες σε όλη την Β. Ελλάδα. Η μία είναι του Ντούλια (στον Ν. Ημαθίας, δίπλα στον Αλιάκμονα) και στο Ελαφοχώρι (πίσω από την Ζαρκαδιά, δίπλα στην Ι.Μ Νικητών). Δεν αποκλείεται να έχει ξεκινήσει επίσης και με τα κράνα, μετρήσεις και πειράματα η Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, που πριν πάει στα κράνα, βοήθησε τους καλλιεργητές του Μύρτιλου στο Καλαμπάκι Δράμας (που έφτασαν πολύ ψηλά και πολύ μακριά, φτιάχνοντας σήμερα κάψουλες για διαβητικούς), όπως επίσης και στον Ν. Κοζάνης τους καλλιεργητές του βιομηχανικού τριαντάφυλλου από το οποίο παράγεται το ροδέλαιο (στο Τσοτύλι) και στο άλλο οροπέδιο (επαρχία Βόειου) στον κρόκο».
ΤΟ ΡΟΔΙ, ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ, ΤΑ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΥΓΕΙΑΣ)
Αναφορικά με το «Κάτι Άλλο» και τις υπερτροφές ο κ. Αρσενίου εξηγεί ότι «αρχικά σαν ζαχαροπλαστείο πιάσαμε εδώ και κάποια χρόνια το ρόδι, τον καιρό που γίνονταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έφεραν οι Ισραηλινοί γεωπόνοι και παρουσίασαν τα δενδρίλια, πολλοί καλλιεργητές πείσθηκαν και έβαλαν ροδιές και μετά το ρόδι, πιάσαμε άλλες υπερτροφές, όπως το ιπποφαές, τα μύρτιλα, το καρύδι (που είναι εγκεφαλικός καρπός) για να τα κάνουμε σοκολατάκια σε συνδυασμό με την κουβερτούρα υγείας. Για το ιπποφαές είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσω. Έχει 190 μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι η τροφή που συνέβαλλε κατά μείζονα λόγο τα πεζοπόρα τμήματα του Μ. Αλεξάνδρου για να φτάσουν πεζοπορώντας στο Ινδό Ποταμό (πέρα από τις μάχες που έδιναν σε όλη την διαδρομή). Αυτή η υπερτροφή σε συνδυασμό με την μαύρη σοκολάτα (υγείας) είναι κάτι σαν το φυσικό «ντόπινγκ». Αποδεσμεύει εκρηκτική ενέργεια, αν βάλουμε μέσα και το καρύδι, που είναι ο εγκεφαλικός καρπός και έχουμε πολλούς καλλιεργητές με σύγχρονες καλλιέργειες στην περιοχή μας (τα δικά μας δέντρα σαν ζαροπλαστείο φέτος είναι 30 ετών και είμαστε αυτάρκεις πλέον σαν οικονομική μονάδα σε καρύδια)».
«ΚΕΡΑΣΟΝ, ΚΡΑΝΟΣΤΑΛΙΔΑ, ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΕΣ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ…ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΚΡΑΝΑ»
Αναφορικά με το πειραματικό στάδιο με το θέμα «κράνα» ο κ. Αρσενίου σημείωσε ότι «τώρα θα πάμε στα κράνα. Από τα κράνα μπορούν να βγουν κάποια πράγματα τα οποία άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας από εμάς, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, τα έλεγαν θαυματουργά. Το κερασόν (για παράδειγμα) είναι κράνα με κονιάκ, μικρή ποσότητα ζάχαρης, κανέλα και γαρύφαλλο, που μένει στον ήλιο για να γίνουν κάποιες ζημώσεις και να φτάσει σε πλήρη ωρίμανση (1 μήνα) και να θεραπεύει ύστερα προβλήματα που τα ονομάζουμε ως στομαχικές διαταραχές ή με άλλη ορολογία. Εμείς θέλουμε να κάνουμε γέμιση για τις τούρτες (όπως είναι το αγριοκέρασο που βάζουμε στην black forest). Μπορεί να γίνει μια γέμιση και να μην μας έρχεται εισαγόμενη μέσα στα κονσερβοκούτια. Το αγριοκέρασο έρχεται από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο. Φυσικά υπάρχει ήδη η «κρανοσταλίδα» (σ.σ. στο «Κάτι Άλλο») που γίνεται από αποξηραμένα κράνα που τα βάζουμε στα σοκολατάκια (όπως δουλεύουμε τα cranberrys που είναι συγγενή φυτά). Βέβαια είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Οι μερακλήδες, που θα έχουν και χρόνο να ασχοληθούν μπορούν να τα κάνουν και μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Απλώς στα κράνα είναι δύσκολο να βγάλεις το κουκούτσι γιατί είναι «δεμένος» ο καρπός. Αλλά όταν βάλεις στόχους και θέλεις να πετύχεις κάποια πράγματα δεν σε σταματά τίποτα. Είναι ένα σπάνιο γλυκό, μα τόσο σπάνιο που ποιος δεν θα το ήθελε να το απολαύσει σαν επιδόρπιο τα Χριστούγεννα στο τραπέζι ή και καθημερινά. Η τούρτα, είναι για άλλη περίπτωση. Για τα «γεμίσματα» όπως λέμε εμείς (μέσα στην τούρτα) ή επιφανειακά. Από εκεί και πέρα, όπως είπα, μπορεί να γίνει και μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού και κερασόν και λικέρ, αρκεί να καθίσεις και να ασχοληθείς μαζί τους για να φτάσεις να έχεις στην διάθεση του κόσμου κάποιους κωδικούς, οι οποίοι – σας το προεξοφλώ – θα είναι περιζήτητοι, αφενός μεν γιατί τα κράνα ενδημούν σε εμάς (δεν ενδημούν παντού) και αφετέρου είναι ένας καρπός που ανθρώπινο χέρι δεν τον…ψεκάζει. Αυτό το δέντρο δεν ψεκάζεται. Είναι τόσο «κρυστάλλινο» και τόσο πεντακάθαρο. «Αιθέρας» όπως θα λέγαμε μεταφορικά».