«Γέφυρα»: Ποια νοικοκυριά περνάνε και ποια κόβονται

Από «κόσκινο» περνούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των νοικοκυριών που υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα», σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο έλεγχος αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του δανειολήπτη όσο και των μελών της οικογένειάς του, ενώ φυσικά αίρεται το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα πρόσωπα του νοικοκυριού.

Στόχος των εκτεταμένων διασταυρώσεων είναι αφενός να διαπιστωθεί εάν πληρούνται τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το πλαίσιο ένταξης στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», αφετέρου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν κρυμμένα εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» εξασφαλίζουν για 9 μήνες τη συνδρομή του δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, με επιδότηση έως το 90% της μηνιαίας δόσης και με πλαφόν τα 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι οφείλουν στην συνέχεια και για 18 μήνες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους και αν δεν είναι, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό το οποίο κατέβαλε το δημόσιο για λογαριασμό τους. Δηλαδή θα τους κυνηγάνε και οι τράπεζες για τις εκκρεμείς δόσεις του δανείου και φυσικά το δημόσιο για να λάβει πίσω την επιδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη νέα απόφαση που εκδόθηκε με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου (10674 ΕΞ 2020) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 5 Οκτωβρίου (ΦΕΚ Β’ 4381/05-10-2020), καθιερώνει πολλαπλούς ελέγχους και διασταυρώσεις των στοιχείων των αιτούντων νοικοκυριών.

 

Προϋπόθεση η άρση του απορρήτου

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία επιδότησης οφειλών υποβάλλεται από τον αιτούντα ηλεκτρονικά, στην «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Επιδότησης Δανείων Κύριας Κατοικίας Πληγέντων Κορωνοϊού».

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το σημείο που το σύστημα ζητεί τη συναίνεση στην άρση του απορρήτου. Συγκεκριμένα καλείται ο αιτών να επιβεβαιώσει ότι ενημερώθηκε και ότι συναινεί για τα παρακάτω:

«Για την υπαγωγή στη διαδικασία επιδότησης οφειλών σύμφωνα με το ν. 4714/2020, θα λάβει χώρα αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δεδομένων μου, από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης και των χρηματοδοτικών φορέων στο πλαίσιο της παρεχομένης άδειάς μου για την επεξεργασία και κοινοποίηση των δεδομένων μου, την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’ 270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170) που συνεπάγεται η κατάθεση της αίτησης, όπως ρητώς αναφέρεται στο άρθρου 75 παρ. 6 του ν. 4714/2020 όπως ισχύει. Με την παρούσα αίτησή μου παρέχω άδεια στους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων μου, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση, όσο και άλλων δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των χρηματοδοτικών φορέων για τους σκοπούς της συνολικής διαδικασίας επιδότησης των οφειλών μου».

Το Σύστημα ελέγχει εάν συντρέχει ανάγκη άρσης απορρήτου συζύγου ή/και εξαρτώμενων μελών.

Αρκετοί δανειολήπτες αρνούνται την άρση του τραπεζικού απορρήτου και η αίτησή τους απορρίπτεται, αφού σε περίπτωση μη συναίνεσης από τον αιτούντα η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 

Ποια στοιχεία ανακτά η πλατφόρμα

Η Πλατφόρμα ανακτά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης – ΑΑΔΕ, τα οποία είναι:

Βασικά στοιχεία του αιτούντα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και ΚΑΔ εάν ασκεί επιτήδευμα).
Βασικά στοιχεία συζύγου (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο) και εξαρτώμενων μελών (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).
ΚΑΔ εάν ασκεί επιτήδευμα.
Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1),
Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους και
Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.
Ένδειξη για άρση απορρήτου («Ναι»/«Όχι»).
Ένδειξη πληττόμενου από κορωνοϊό («Ναι»/«Όχι»).
Τα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντα απεικονίζονται στην Καρτέλα «Ακίνητη Περιουσία» που καταρτίζει το Σύστημα, στην οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω πεδία: ΑΦΜ, Φορολογικό Έτος, ΑΤΑΚ, πλήρης Διεύθυνση ακινήτου, Ένδειξη ΑΠΑΑ, Κατηγορία ακινήτου, Όροφος, Κτίσμα, Επιφάνεια, Κύριοι χώροι, Βοηθητικοί χώροι, Είδος δικαιώματος, Ποσοστό συνιδιοκτησίας, Έτος γέννησης επικαρπωτή, Οικόπεδο, Επιφάνεια, Επιφάνεια, Είδος δικαιώματος, Ποσοστό συνιδιοκτησίας, Έτος γέννησης επικαρπωτή, Φορολογητέα αξία, Αξία ακινήτου (προσδιορίζεται αυτόματα από το σύστημα), Δήλωση κύριας κατοικίας («Ναι»/«Όχι»).