Δεκατρείς και ο…«κούκος» στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Παρενέβησαν αυτοβούλως  για τα καταστήματά τους οι επαγγελματίες – Τι ζητά η «νεωτέρων μνημείων» και πως προχωρά η Δημοτική Αρχή
Τι αναφέρουν στην «Θ» οι επαγγελματίες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος
Ίδια και απαράλλακτη κτιριακά, είναι η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης, όπου οι εναπομείναντες – σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων – επαγγελματίες ανέρχονται περίπου σε 15.
Επαγγελματίες που μάχονται καθημερινά και έχουν αποκαταστήσει από μόνοι τους, τα προβλήματα εντός των καταστημάτων τους, με τα προβλήματα στην οροφή του κτιρίου, στο υπόγειο κ.ο.κ. να παραμένουν.
«ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ 12- 13 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ»
Μιλώντας στην «Θ» επαγγελματίας της αγοράς, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επισημαίνει ότι «αν προσέξατε, μεμονωμένα οι επαγγελματίες που αντέχουν ακόμη στον χρόνο – και μπορούν – έχουν φτιάξει τα μαγαζιά τους. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις κατάστημα και να αντέξεις στον χρόνο αν δεν έχεις αλλάξει το μαγαζί σου όπως πρέπει. Επομένως, αν το πάρουμε ατομικά, ο καθένας έχει κάνει το κουμάντο του και έχει φτιάξει το μαγαζί. Αν περιμέναμε πότε θα ξεκινήσει  ο δήμος, θα ήμασταν ήδη κλειστοί. Παραπαίει ήδη η αγορά. Βεβαια θα μου πείτε: Εσείς θα μπαίνατε σε ένα τέτοιο κτιριακό συγκρότημα, για να ψωνίσετε; Εγώ δεν το βλέπω. Ο καθένας κάνει ο,τι είναι δυνατόν να κάνει για να προσελκύσει κόσμο γιατί αυτή η αγορά, σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορεί να προσελκύσει κόσμο. Άρα ο,τι κάναμε από μόνοι μας. Και όχι όλοι. Όσοι μπορέσαμε για να αντέξουμε στον χρόνο. Ο δήμος, σαν δήμος είχε κάνει μια προσπάθεια. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης είχε κάνει μια προσπάθεια για να την φέρει λίγο πιο «κοντά». Αν θυμάμαι καλά, έκανε τα κεραμίδια και τα πατώματα. Για να προσελκύσει κόσμο αυτή η αγορά, πρέπει να γίνουν σωστές παρεμβάσεις και όχι μεμονωμένες. Δεν νομίζω ότι ο δήμος θα μπορέσει να μπορέσει αυτήν την στιγμή και να φτιάξει όλο το κτιριακό συγκρότημα. Αυτά θέλουν λεφτά για να γίνουν. Δεν νομίζω ότι ο δήμος θα παράξει τόσο χρήμα για αυτήν την αγορά. Και προσωπικά, πιστεύω ότι δεν το κάνουν γιατί αυτήν την στιγμή είμαστε 10-12-13 επαγγελματίες περίπου.  Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει ποτέ. Αυτό βέβαια είναι δική μου άποψη.  Έχει πολλά ζητήματα η αγορά. Από τα υδραυλικά, από τα ηλεκτρολογικά, από την οροφή. Ουσιαστικά δεν είναι «βιώσιμη» και στην ερώτηση του «γιατί καθόμαστε» η απάντηση είναι «επειδή είμαστε από το 1980» και έχουμε ρίξει και λεφτά. Ποιος θα μπορούσε να φύγει μετά από τόσα χρόνια;»
«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΞ΄ΑΡΧΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
«Το λάθος το είχαν κάνει τότε που δεν μπορούσε να έφευγε ένας και να έδινε το κατάστημά του όπου ήθελε. Έπρεπε να γίνει δημοπρασία. Πήγαινε στον δήμο, χτυπούσε το μαγαζί και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτό το κρατούν ακόμη και τώρα, ενώ δεν έπρεπε να υπάρχει. Η αγορά είναι ελεύθερη» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν προώθησαν την αγορά. Εν μέρει την έχουν καταστρέψει οι ίδιοι τους. Δηλαδή αν ήταν ελεύθερη η αγορά – γιατί βλέπω ότι από μόνοι μας έχουμε ρίξει λεφτά στην αγορά – θα ήταν αλλιώς. Έπρεπε να έχουν αλλάξει εξ αρχής αυτά. Εγώ προσωπικά, δεν περιμένω τίποτα γιατί κάθε τρία χρόνια ανακοινώνεται κάτι, μας φωνάζουν, πηγαίνουμε, ερχόμαστε κ.ο.κ».
«ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ…»
Από την πλευρά του, μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός κρεοπώλης κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι. Είναι ίδια η κατάσταση. Νομίζω ότι πλέον έχει «λυθεί το χέρι» της τοπικής αυτοδιοίκησης για να κάνει πράγματα σε αυτό το επίπεδο, όπως δεν έχει αλλάξει κάτι. Όλα ένας αέναος κύκλος. Αν κάνετε μια βόλτα θα το αντιληφθείτε. Πάντα βέβαια υπήρχαν και υπάρχουν καλές προθέσεις σε αυτόν τον κόσμο, από όλους μας, αλλά δεν φτάνουν.  Με την νέα διοίκηση, ζούμε σε μια πόλη, έχουμε κάποιοι και προσωπικές σχέσεις, γνωριζόμαστε, έχουν βρεθεί και σε πιο επίσημη συνθήκη. Αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι. Αναφορικά με την κίνηση, το τελευταίο έτος είναι γνωστά τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε όλοι, μέσα και έξω από εδώ. Υπάρχει δυσκολία. Είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες και θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια, κόπο και οργάνωση από τον καθένα, για να μπορέσεις να είσαι εδώ που είσαι. Πρέπει να κοιτάξεις λίγο πιο μακριά, να ανιχνεύσεις τις συνθήκες με το τι ισχύει για να μπορέσεις να ανταποκριθείς και στις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και το βλέπουμε όλοι γενικά. Και δεν είναι ότι πάει ένας καλά. Το θέμα είναι η κοινή μοίρα. Είναι δύσκολη η κατάσταση, χωρίς να μιζεριάζουμε για αυτό. Δεν χρειάζεται μιζέρια. Να μην σκύβεις το κεφάλι. Πάντα υπάρχουν τρόποι να διαρρηγνύεις μια δυσκολία. Είναι στο χέρι του καθενός».
«ΩΣ ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, ΧΡΗΖΕΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ»
Για το ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς, μίλησε επίσης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «κάναμε μια συνάντηση με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τον διευθυντή κ. Πριγκόπουλο και συζητήσαμε για κάποια νεώτερα μνημεία. Μέσα σε αυτήν την συζήτηση ήταν και η Δημοτική Αγορά, που είναι ένα νεώτερο μνημείο και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό που μας ζήτησαν είναι μια συνολική μελέτη, μια αποτύπωση και μια πρόταση αποκατάστασης, συνολικά για το κτίριο γιατί είναι ένα κτίριο που παρουσιάζει και την εξής ιδιομορφία: Έχει και εξωτερικές όψεις και εσωτερικές (στα μαγαζιά) που πρέπει να εναρμονίζονται. Να μην την διαμορφώνει όπως θέλει ο καθένας δηλαδή, αλλά σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Αυτό δημιουργεί μια επιπλέον εργασία. Θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποια ειδικά γραφεία, να γίνει ένας διαγωνισμός και να γίνει μια μελέτη η οποία θα είναι και μελέτη αποτύπωσης και μελέτη αποκατάστασης όλων των στοιχείων του κτιρίου. Είμαστε στο στάδιο που βλέπουμε πως θα ετοιμάσουμε την διακήρυξη για να βγάλουμε κατι τέτοιο στον αέρα, για την μελέτη. Γενικά ο Δήμος Ξάνθης έχει στην κατοχή του, αρκετά διατηρητέα κτίρια, για τα οποία υπάρχει μια διαδικασία που έπρεπε ήδη να έχει γίνει, εδώ και πολλά χρόνια. Διότι οι νομοθεσίες ισχύουν εδώ και χρόνια, επάνω στην προστασία των πολιτιστικών στοιχείων. Κάθε κτίριο διατηρητέο, πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί, με όλα του τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και μετά να γίνει η μελέτη αποκατάστασης, ξεχωριστά. Για να αλλάξω για παράδειγμα, ένα παράθυρο σε ένα διατηρητέο κτίριο, θα πρέπει να έχω την έγκριση της «νεωτέρων», η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει κάτι αποσπασματικά (και κατά την γνώμη μου καλά κάνει, γιατί έτσι προστατεύεται ο πολιτισμικός μας πλούτος). Θέλει μια συνολική μελέτη για το κτίριο και μετά ο,τι θέλει ο ιδιόκτητης να κατασκευάσει πρέπει να το ζητά. Αυτή είναι η διαδικασία και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια».
«ΣΤΟΛΙΔΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΑΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ»
«Η Δημοτική Αγορά είναι ένα στολίδι και αν αποκατασταθεί σωστά – γιατί έχει και τις εσωτερικές όψεις – πιστεύουμε ότι θα αναβαθμιστεί» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «στην αποκατάσταση θα αλλάξουμε και τον κανονισμό λειτουργίας. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις δραστηριότητες ώστε να γίνει πραγματικά ένας πόλος έλξης για τους πολίτες. Αλλά η σωστή σειρά – καθώς πρέπει να το σεβαστούμε σαν μνημείο – είναι αυτή. Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα παράθυρο, αποσπασματικά. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Αυτό το κτίριο πρέπει να μελετηθεί συνολικά, να γίνει η αποτύπωση και από εκεί και πέρα, να κάνουμε επεμβάσεις. Γενικά όλα τα κτίρια που κατέχει ο Δήμος Ξάνθης και είναι διατηρητέα, πρέπει να ακολουθήσουν αυτήν την διαδικασία. Δεν γίνεται διαφορετικά, αν θέλουμε να σεβαστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».