CoviD -19 VS αθλητισμός: 1-0 – Στον ”πάγο” τουλάχιστον για ένα μήνα τα πρωταθλήματα και όλες οι δραστηριότητες
Γ. Πανίδης και Μ. Σαββίδης, μιλούν στην «Θ»
Μπορεί κατά την επαναφορά στην – διαφορετική κατά τα άλλα – κανονικότητα, να ξεκίνησαν δειλά δειλά και οι προπονήσεις των ποδοσφαιρικών και καλαθοσφαιρικών σωματείων και των αθλητικών ακαδημιών, ωστόσο το μίνι lockdown έδωσε την «χαριστική βολή» σε πρωταθλήματα και αγώνες.
Εν τω μεταξύ, στα «οξύμωρα» της ιστορίας, συγκαταλέγεται το κλείσιμο των ακαδημιών, όπου συμμετέχουν οι μικροί Ξανθιώτες αθλητές, την στιγμή όμως που προσέρχονται κανονικά στις σχολικές τους αίθουσες…
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης κ Γιώργος Πανίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Οι παράγοντες, από το υστέρημά τους βάζουν και κρατούν τον αθλητισμό και αυτό που λέγεται «ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», καθώς και ο πρόεδρος του «Λεύκιππου» κ. Ματθαίος Σαββίδης, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «έτσι και αλλιώς προβλέπαμε την χρονιά ως μη γενόμενη».
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΙΝΙ LOCKDOWN – ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ειδικότερα ο κ. Πανίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «το μίνι lockdown χαριστική βολή έχει δώσει την χαριστική βολή σε όλους. Και στα σωματεία και στους επαγγελματίες και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Τι να κάνουμε; Υπομονή και επιμονή, μέχρι να τελειώσει – Θεού θέλοντος – όλο αυτό και να μπορέσουμε να μπούμε στους ρυθμούς μας. Σταμάτησαν ξανά όλα δυστυχώς. Ευελπιστώ να διαρκέσει λίγο ούτως ώστε να ξαναβρούμε πάλι τους ρυθμούς μας και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και να τελειώσει με το καλό αυτή η χρονιά. Προς το παρόν έχουν «παγώσει» τα πάντα, θεωρητικά για ένα μήνα γιατί δεν ξέρουμε τι θα δούμε στην συνέχεια. Σίγουρα είναι ένα δυσάρεστο γεγονός το κλείσιμο, αλλά είναι το λιγότερο. Το να σταματήσουν εντελώς τα πρωταθλήματα είναι το χειρότερο. Ούτως ή άλλως, τα έσοδα στα σωματεία μην έχετε την εντύπωση ότι έχουν να κάνουν με το αν τα παιχνίδια είχε «κεκλεισμένων των θυρών» ή με το αν οι θύρες είναι ανοικτές και μπαίνει μέσα ο κόσμος και ότι είναι πάρα πολλά. Τα έσοδα είναι μηδαμινά. Δυστυχώς οι παράγοντες βάζουν όλα τα χρήματα και δεν υπάρχει αυτό από τον κόσμο που θα πάει στο γήπεδο να πληρώσει. Οι πιο πολλοί (τα πιο πολλά σωματεία) το έχουν «ελεύθερα». Οι παράγοντες, από το υστέρημά τους βάζουν και κρατούν τον αθλητισμό και αυτό που λέγεται «ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο» και σε όλα τα αθλήματα. Θα δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια. Αν μειωθούν τα κρούσματα, αν δεν έχουμε κρούσματα, πιστεύω ότι σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε ξανά, φυσικά με όλες τις προφυλάξεις και με όλα όσα απαιτούνται από πλευράς των σωματείων. Αυτά γίνονταν από την αρχή. Όσον αφορά στα κρούσματα, μπορεί να είσαι σε ένα καφέ, σε ένα μπαρ ή στην δουλειά σου και να κολλήσεις. Δεν σημαίνει ότι κόλλησαν κάποιοι μέσα στα γήπεδα. Και άντε εδώ μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και όλοι το κάνουμε ως χόμπι και κοιτάζουμε να μπορέσουμε να έχουμε την νεολαία μέσα στα γήπεδα και να ασχολείται με τον αθλητισμό. Έχει όμως και ανθρώπους που θα κλείσουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους, με τον ρυθμό που πηγαίνουμε. Ας έχουμε την υγεία μας και εύχομαι να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν στους ρυθμούς μας, όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος για να δουλέψει και η οικονομία».
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΑΜΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ…ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΗ – ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ;
Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης επισήμανε ότι «έτσι και αλλιώς την χρονιά την προϋπολογίζαμε και την προβλέπαμε (εγώ τουλάχιστον) ότι θα είναι έτσι. Δηλαδή και λόγω της δουλειάς μου, η αίσθηση που είχα δημιουργήσει είναι ότι δεν θα είναι φυσιολογική (κανονική) χρονιά. Και οι πληροφορίες που είχαμε από ανθρώπους που κινούνται πολύ πιο κοντά στα κέντρα ήταν ότι δεν θα ήταν κανονική χρονιά. Δεν ξέραμε αν θα ξεκινήσει, που θα φτάσει και που θα τελειώσει, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε στην πορεία. Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, λίγο με ενδιαφέρει διότι δεν μπορώ να πω ότι μέσα στο μυαλό μου είχα αγωνιστικά κάποια «πλάνα» που να ξεκινούν από κάπου και να καταλήγουν κάπου, είτε πρόκειται για προεφηβικά είτε για το ανδρικό. Θεωρώ αυτήν την χρονιά ως μη γενόμενη. Ο,τιδήποτε άλλο δεν νομίζω ότι μπορεί να «περπατήσει». Οι συνθήκες δεν είναι για γίνει κάτι. Όσον αφορά τις ακαδημίες, εκεί θεωρώ ότι είναι λάθος ότι κλείνουν, με την λογική ότι από την στιγμή που δεν κλείνουν – και καλώς δεν κλείνουν – τα σχολεία, για ποιο λόγο να κλείσουν οι ακαδημίες; Και σε καμία περίπτωση δεν το λέω για λόγους συνδρομής. Και δωρεάν να ήταν. Η αίσθησή μου είναι ότι τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα της εκτόνωσης, από την στιγμή που έτσι και αλλιώς δεν παρατηρείται στις ηλικίες τους νόσηση. Και θεωρώ ότι οποιαδήποτε και αν ίωση είχαν τα παιδιά, θα έμεναν στο σπίτι. Και από την στιγμή που τα σχολεία είναι ανοικτά – και καλώς – θα έπρεπε να είναι και οι ακαδημίες ανοικτές. Επαναλαμβάνω ότι δεν το λέω για εισπρακτικούς – λειτουργικούς λόγους. Το λέω καθαρά για λόγους πρακτικούς, για λόγους ψυχολογικούς που αφορούν και τα παιδιά. Πως θα κλειστεί ένα παιδάκι μέσα και με τι θα ασχοληθεί; Είναι δηλαδή μια διαχείριση «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Τέλος όσον αφορά στο οικονομικό μέρος, τουλάχιστον η δική μας ακαδημία έχει τα λειτουργικά της ομάδας. Η ομάδα είναι σε αναστολή, αναστέλλονται και τα υπόλοιπα. Τι να κάνουμε; Υγεία να υπάρχει. Η ουσία είναι ότι δεν είναι η καλύτερή μου τα «ευχολόγια». Πιστεύω στις πράξεις και γενικά από την στιγμή που άλλος/ άλλοι είναι αυτοί που κάνουν τις πράξεις και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να υποστούμε και να συνταχθούμε με αυτά που συμβαίνουν».
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ – ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κλείνοντας ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι «το μήνυμα μου, είναι αυτό που λέω πάντα. Ο άνθρωπος είναι ανίκητος για την ώρα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί – σε καμία περίπτωση – να είναι στο τέλος «νικητής» ούτε ο κορωνοϊός ούτε «η κορωνοθυγατέρα» και πιστεύω ότι η λύση (κάτι που και η φύση η ίδια θα το επιφέρει) είναι ένα εμβόλιο που θα συντομεύσει την αποκατάσταση σε μια ομαλότητα. Αλλά γενικά θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει γενικά (όχι λόγω αυτού του κορωνοϊού) να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες καταστάσεις. Είναι νομοτελειακό αυτό και μπορεί να έχει και οποιαδήποτε άλλη έννοια, πέρα από το ιατρικό. Οι καταστάσεις της χειραγώγησης νομίζω ότι είναι κάτι μελλοντικό και όπως είναι γνωστό η χειραγώγηση κινείται με τον πόνο και τον φόβο. Αυτή είναι η δική μου πεποίθηση και αυτό πιστεύω».