Αποκλειστικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Ξανθιώτες σε περίπτωση που βεβαιωθεί κρούσμα στο περιβάλλον τους

 

Απαντήσεις μέσω της «Θ» σε όλα τα εύλογα ερωτήματα και τις απορίες

Μια προσπάθεια να ‘’ξεμπερδέψει’’ τα πράγματα αναφορικά με το τι ισχύει και τι όχι στις περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων, ιχνηλατήσουν και καραντίνας 14 ημερών, κάνει σήμερα η ‘’Θ’’ μετά από βροχή ερωτήσεω συμπολιτών μας, τόσο στα τηλέφωνα των γραφείων μας όσο και μέσα από τα social media.
Τι ισχύει για την καραντίνα; Είναι απαραίτητο το τεστ σε περίπτωση επαφής με θετικό κρούσμα; Γιατί πρέπει να μείνει όλη η οικογένεια σε καραντίνα; Μεταδίδεται κατά κόρον ο ιός στα μέλη μιας οικογένειας ή κάποιοι μπορεί να την ‘’γλιτώσουν’’; Πως εντοπίζονται από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς τα κρούσματα και οι επαφές αυτών; Δηλώνονται μόνον από δημόσιους ή και από ιδιωτικούς φορείς (εργαστήρια) οι αριθμοί των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ; Αξίζουν εν τέλει οι ‘’ιχνηλατήσεις’’ για την Ξάνθη;
Για όλα τα παραπάνω, απαντήσεις δίνει μέσω της «Θ» η Επόπτρια των ΚΟΜΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, με αφορμή την ολοκλήρωση των rapid test (στο πλαίσιο της ιχνηλάτισης επαφών) στο κτίριο της ΣΤΗΡΙΞΗΣ και την επανέναρξη των drive through rapid test σε όλους τους Ξανθιώτες από την ερχόμενη Δευτέρα, σε διαφορετικό σημείο από την προηγούμενη φορά και συγκεκριμένα έναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ.

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΕΣΤ – ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ – Η ΒΑΣΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Ειδικότερα η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε στην ‘’Θ’’ τα εξής:
Η οδηγία είναι μια και μοναδική για τα θετικά κρούσματα. Να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που θα δοθούν τηλεφωνικά. Όλα τα κρούσματα καταγράφονται, τα ονόματα πηγαίνουν στον ΕΟΔΥ και ο ΕΟΔΥ στην συνέχεια ενημερώνει την Δημόσια Υγεία.
Η Δημόσια Υγεία είναι αυτή που λαμβάνει τα ονόματα κεντρικά από τον ΕΟΔΥ και κάνει τις ιχνηλατήσεις. Αυτή δίνει και τις εντολές, τις οποίες ο καθένας πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα. Αυτές είναι η καραντίνα και στην συνέχεια τεστ, όχι όμως απαραίτητα, εάν κρίνουν ότι πρέπει να γίνει. Διαφορετικά είναι μόνο η καραντίνα.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αναφορικά με το οικογενειακό περιβάλλον ενός θετικού κρούσματος και τις πιθανότητες να μεταφέρει κάποιος τον κορωνοϊό σε όλα τα μέλη της οικογένειας, η κ. Παπαδοπούλου εξηγεί ότι:
Αυτό εξαρτάται από τα μέτρα που τηρούν ως οικογένεια. Εάν δεν τηρούν κανένα μέτρο, κινούνται στον ίδιο χώρο και δεν απομονώνεται κανείς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κολλήσουν άπαντες. Αν όμως το μέλος που θα βγει θετικό απομονωθεί, έχει προσωπική τουαλέτα, σιτίζεται μέσα στον χώρο εκείνο μόνος του και γενικά τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν δείξει ότι κολλούν τα οικεία μέλη. Ωστόσο, σε καραντίνα (14 ημέρες) μένει όλη η οικογένεια, αφού έχει βρεθεί επιστημονικά ότι υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν όλα τα μέλη και ότι οι 14 ημέρες είναι ένας ασφαλής αριθμός ημερών για να αποκλείσουμε την πιθανότητα μετάδοσης. Ανεξάρτητα από το τεστ. Μένεις μέσα ακόμη και αν είσαι αρνητικός. Μην ξεχνάτε ότι το αρνητικό τεστ μας δείχνει ότι κάποιος είναι αρνητικός την δεδομένη χρονική στιγμή και μόνο. Μπορεί να γίνει θετικός δηλαδή, την επόμενη ημέρα ή να είναι ήδη θετικός, σε ένα στάδιο επώασης με χαμηλό ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο. Όλα αυτά αποτελούν πιθανότητες και τις βλέπουμε καθημερινά.

ΒΑΣΙΚΟ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ

Η κ. Παπαδοπούλου απάντησε επίσης και στον εύλογη ‘απορία’ που εκφράζεται συνήθως:
Το βασικό δεν είναι να γίνει το τεστ. Το βασικό είναι να τηρείται η καραντίνα όταν υπάρχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το τεστ κάποιες φορές πρέπει να γίνει αλλά κάποιες φορές δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Ειδικά σε περιόδους lockdown, όπως τώρα, δεν υπάρχει και σοβαρός λόγος να υποβάλλουμε τον κόσμο σε άσκοπες μετακινήσεις. Προσωπικά από την εμπειρία μου έχω δει ότι τις περισσότερες φορές με την καραντίνα – και εφόσον δεν εμφανίσει κάποιος συμπτώματα και είναι καλά στην υγεία του, είναι ένα νέο άτομο κλπ – δεν υπάρχει λόγος να τον υποβάλλουμε σε αυτήν την διαδικασία. Βέβαια όλα αυτά τα αποφασίζουν και οι γιατροί όταν ελέγχουν έναν ασθενή, τα αποφασίζει η Δημόσια Υγεία κλπ.
Η ερώτηση έχει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις, κατά περίπτωση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σε ο,τι αφορά στην καταγραφή των θετικών κρουσμάτων από ιδιωτικό φορέα στον ΕΟΔΥ και στην ενημέρωση που λαμβάνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας η ίδια εξηγεί ότι:
Κανονικά δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω επάνω σε αυτό αφού είναι ένα θέμα που άπτεται της Δημόσιας Υγείας. Καταχρηστικά όμως, επειδή έχουμε μια καλή σχέση με την υπεύθυνη των ιχνηλατήσεων κ. Χατζηπαναγιώτου, θα σας πω ότι από ιδιωτικά ότι λαμβάνει ενημέρωση. Εμείς λαμβάνουμε ενημέρωση και για άτομα που έχουν βγει θετικά από ιδιωτικά εργαστήρια. Το ποια ή πόσα είναι αυτά, δεν είμαι σε θέση να σας το απαντήσω. Δεν το γνωρίζω.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ – ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ, ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ

Επιπλέον η Επόπτρια των ΚΟΜΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, διευκρίνισε πως:
Ο,τι έρχεται (σ.σ. για ιχνηλάτηση) έχει να κάνει με το κομμάτι των επαφών των θετικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Δεν έχει σχέση το οικονομικό υπόβαθρο κανενός. Όποιος θεωρείται ότι πρέπει να εξεταστεί, εξετάζεται. Από εκεί και έπειτα, η δράση που ανοίγει από Δευτέρα, θα αφορά σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει μια διάθεση από τον κόσμο να κάνει test.

ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΟΙ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΑΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Τέλος σε ερώτηση της ‘’Θ’’ σχετικά με το αν αξίζουν τον κόπο αυτές οι ιχνηλατήσεις και τι δείχνουν απολογιστικά, η ίδια σημειώνει ότι:
Θεωρώ ότι ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία πάντα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έκαναν μια ικανοποιητική δουλειά στο κομμάτι των ιχνηλατήσεων και με τον τρόπο αυτό θέλω να πιστεύω ότι σταματήσαμε ένα κομμάτι της μετάδοσης του ιού μέσα στην πόλη και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης γενικά. Από την στιγμή που ξεκίνησε να υπάρχει μια άνοδος στα κρούσματα στην χώρα, σχεδόν ταυτόχρονα παρατηρήσαμε και εδώ μια αντίστοιχη άνοδο. Βέβαια ως νομός κινηθήκαμε σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τους όμορους νομούς και θεωρώ ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε το Γραφείο Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ξάνθης με τις ιχνηλατήσεις. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και την υποστηρίζω απόλυτα. Κινηθήκαμε όπως έπρεπε και περιχαρακώσαμε σύντομα τα θετικά κρούσματα, τα περιορίσαμε στο σπίτι και έγινε καλή διαχείριση. Σαφώς και άξιζε απόλυτα τον κόπο και για αυτό ευχαριστούμε πολύ και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη που μας παραχώρησε τον χώρο (σ.σ. το κτίριο της ‘’ΣΤΗΡΙΞΗΣ’’ επί της οδού Χατζησταύρου) για να μπορούμε να κάνουμε αυτήν την δουλειά, τον κ. Τσούργιαννη (Προϊστάμενο Δημόσιας Υγείας) για την συνεργασία και ιδιαίτερα την κ. Δέσποινα Χατζηπαναγιώτου (Προϊσταμένη – Υπεύθυνη Ιχνηλατήσεων, μαζί με τις κυρίες που κάνουν εξαιρετική δουλειά) και βέβαια τον Δήμο Ξάνθης που και αυτός μας έχει βοηθήσει και προσφέροντας υλικό αλλά και την στήριξή του όλο αυτό το διάστημα και το Νοσοκομείο που μας στηρίζει στο κομμάτι της διαχείρισης. Έχουμε μια καλή συνεργασία που γενικά βοήθησε και στο πρώτο κύμα και θα βοηθήσει και στην συνέχεια.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΟΞ ΤΟ DRIVE THROUGH RAPID TEST ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από Δευτέρα αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη της Ξάνθης ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ετοιμότητας και απόκρισης του Ε.Ο.Δ.Υ, κ. Σπύρος Σαπουνάς ο οποίος και θα παραβρεθεί στο σημείο όπου θα διεξάγεται το drive through rapid test (έναντι του γηπέδου του ΑΟΞ). Σημείο προσβάσιμο για όλους τους Ξανθιώτες.