Π. Διούδη: Στολίστε τα σπίτια σας – Δημιουργείστε σταθερές-Έχει επιβαρυνθεί ο ψυχισμός όλων με τον δεύτερο εγκλεισμό

Family decorating a Christmas tree. Young man with his daughter on his shoulders helping her decorate the Christmas tree. (Family decorating a Christmas tree. Young man with his daughter on his shoulders helping her decorate the Christmas tree., ASCII

Αστόλιστα φέτος τα περισσότερα σπίτια των Ξανθιωτών – Το Lockdown ανέστειλε και την προσμονή… για τον «Άη – Βασίλη»
«Ας κρατήσουμε ο,τι μπορούμε ως μέρος της ρουτίνας μας», σημειώνει η ίδια στην «Θ»

Λιγοστοί είναι φέτος οι Ξανθιώτες που ήδη έχουν στολίσει τα σπίτια τους, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές όπου τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων είχαν ήδη τέτοιο καιρό αναμμένα λαμπιόνια φωτίζοντας τις γειτονιές, ενώ δεν έλειπε σχεδόν από κανένα σπίτι το στολισμένο (φτωχώτερο ή πλουσιότερο) χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Φταίει ο εγκλεισμός; Φταίει η ψυχολογία; Φταίει το άγνωστο – για όλους μας – αύριο; Μπορεί να μας «ανεβάσει» το χριστουγεννιάτικο «άρωμα» αν το φέρουμε στα σπίτια μας;
Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει μέσω της «Θ» η Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Έκφραση» Ν. Ξάνθης κ. Παγώνα Διούδη, η οποία επισήμανε ότι ναι μεν έχει επιβαρυνθεί ο ψυχισμός όλων με το δεύτερο lockdown αλλά ο στολισμός και η γιορτινή ατμόσφαιρα μπορούν να μείνουν σταθερά και να αποτελέσουν μια «πηγή» ελπίδας για όλους μας, παρακινώντας μας να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα που μπορούν να δώσουν ασφάλεια σε εμάς και στα παιδιά μας γιατί μπορεί να αλλάζουν πολλά γύρω μας, αλλά δεν αλλάζουν όλα.

ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ Ο ΨΥΧΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ – ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ «ΡΟΥΤΙΝΑΣ» ΜΑΣ

Ειδικότερα η κ. Διούδη ανέφερε στην «Θ» ότι:
Καλώς ή κακώς σε αυτόν τον δεύτερο εγκλεισμό (Lockdown) οι άνθρωποι είναι πιο κουρασμένοι από ο,τι ήταν την πρώτη φορά. Έχουμε περάσει μια περίοδο που βιώνουμε μια μη κανονική κατάσταση και επομένως έχει επιβαρυνθεί ο ψυχισμός όλων συν το γεγονός ότι αυξάνονται σε όλες τις οικογένειες τα οικονομικά και τα πρακτικά προβλήματα και αυτό ίσως να έχει συνέπεια και στην διάθεση, με αποτέλεσμα πολλοί από τους συνανθρώπους μας να μην έχουν μπει στο «κλίμα» το γιορτινό που υπο άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ έντονο τις ημέρες που διανύουμε.
Αυτό από την μια είναι κατανοητό και δικαιολογημένο γιατί για να γιορτάσεις θα πρέπει να είσαι και σε μια ψυχολογική κατάσταση που να αναλογεί σε κάτι γιορτινό αλλά από την άλλη θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα τα οποία μπορούμε να κρατήσουμε ως μέρος της «ρουτίνας» μας, αυτά που μπορούμε να έχουμε, να μην τα αφήνουμε.
Μπορεί δηλαδή να μην μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι, να μην μπορούμε να κάνουμε τις δραστηριότητές μας με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα εντός του σπιτιού για εμάς και για τα παιδιά μας.
Όταν γύρω μας τα πάντα αλλάζουν και δεν υπάρχουν σταθερά σημεία αναφοράς (υπάρχει αβεβαιότητα, στρες, άγχος για το τι θα ξημερώσει, για το που θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση, για το πότε θα τελειώσει αυτή η δύσκολη συνθήκη με τον κορωνοϊό) είναι καλό τις υπόλοιπες «ρουτίνες», τα υπόλοιπα στοιχεία που δημιουργούν μια ασφάλεια και είναι οικεία, να τα κρατάμε σταθερά. Να μην αλλάζουν και αυτά που μπορούν να μείνουν σταθερά. Να μην μεταβάλλονται οι συνήθειες που είναι εφικτές.

Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΜΙΑ «ΠΗΓΗ» ΕΛΠΙΔΑΣ – ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Επιπλέον η κ. Διούδη τόνισε ότι:
Μέσα στις προαναφερόμενες συνήθειες, είναι και ο στολισμός του σπιτιού, η γιορτινή ατμόσφαιρα, το στόλισμα του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου κ.ο.κ. Όλα αυτά μπορούν να μείνουν σταθερά και θα βοηθούσαν τους ανθρώπους ώστε να έχουν μια «πηγή» από την οποία αντλούν κάτι ευχάριστο. Ένα ευχάριστο συναίσθημα. Εκτός αυτού, είναι καλό να επισημάνουμε ότι τα παιδιά (σε όσα σπίτια υπάρχουν) έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι δεν έχουν αλλάξει όλα γύρω τους, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα αναλλοίωτα. Κάποια πράγματα που δίνουν ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία. Ας μην ξεχνάμε το τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή ελπίδας και συμβολικά με την Γέννηση του Χριστού συντηρείται η ελπίδα, η αναγέννηση, η δημιουργία για όλο τον κόσμο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην τα ελέγχουμε, μπορεί κάποια πράγματα γύρω μας να αλλάζουν αλλά δεν αλλάζουν όλα. Υπάρχουν και κάποια άλλα σταθερά σημεία αναφοράς, τα οποία τα συντηρούμε, μένουν αναλλοίωτα και τους δημιουργούν (σ.σ. στα παιδιά) την ασφάλεια και την σιγουριά.

ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΑ

Κλείνοντας στο μήνυμά της η κ. Διούδη σημείωσε ότι:
Επιπλέον ο στολισμός ενός σπιτιού, ο στολισμός ενός δένδρου, βοηθά στο να αξιοποιήσουμε και δημιουργικές δεξιότητες και να περάσουμε δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά μας. Στο να φτιάξουμε στολίδια, να ετοιμάσουμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα, να κάνουμε χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Όλα αυτά βοηθούν και στο να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο με τα παιδιά και να απορροφηθούμε σε κάτι ευχάριστο που θα αποσπάσει την προσοχή μας από τα άγχη που δημιουργεί η συνθήκη του κορωνοϊού αλλά και θα δώσει και ευκαιρίες για να αντλήσουμε χαρά, να επικοινωνήσουμε ως οικογένεια και να δημιουργήσουμε στιγμές που είναι ανεκτίμητες. Το μήνυμα είναι ότι όλα εκείνα που μπορούμε να συντηρήσουμε ως μέρος της «ρουτίνας» μας στην καθημερινότητά μας, να μην τα αφήσουμε να πάνε χαμένα. Όλα εκείνα που μπορούν να δώσουν ασφάλεια σε εμάς και στα παιδιά μας, ότι ναι μεν πολλά αλλάζουν γύρω μας, αλλά όχι όλα, ας τα αξιοποιήσουμε.