Ανδρ. Παπαδοπούλου: Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα κρουσμάτων είτε μας αρέσει, είτε… δεν μας αρέσει

Κορωνοϊός:
Στις 18 «κόκκινες» περιοχές η Ξάνθη!

Η εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στην Ξάνθη απαντάει μέσω της «Θ» στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται από τις διαφορετικές «ερμηνείες»…

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Ανάμεσα στις 18 περισσότερες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές («κόκκινες») περιλαμβάνεται δυστυχώς και η Ξάνθη
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να δίνει αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων για την ΠΕ Ξάνθης, αν και οι μαζικοί έλεγχοι (drive through) με rapid test έχουν «παγώσει» και τα συνεργεία του οργανισμού βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη σε στοχευμένες δράσεις εντός κλειστών δομών, όπου τα κρούσματα που προκύπτουν είναι σχεδόν μηδαμινά.
Υπάρχουν λοιπόν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τους αριθμούς που ανακοινώνονται επίσημα, αφού διαφέρουν εμφανώς από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Τι συμβαίνει όμως με τους αριθμούς των κρουσμάτων; Πως προκύπτουν, εφόσον οι μαζικοί έλεγχοι – στον γενικό πληθυσμό – έχουν σταματήσει;

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ – ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Η «Θ» συνομίλησε με αφορμή όλα τα παραπάνω, με την Επόπτρια των ΚΟΜΥ (ΕΟΔΥ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου η οποία ανέφερε τα εξής:
Αυτά είναι τα κρούσματα, όπως ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι στο κομμάτι των ενδοοικογενειακών συρροών. Το βλέπουμε, αλλά εμείς ως ΕΟΔΥ, έχουμε σταματήσει τις μεγάλες δράσεις. Πλέον ασχολούμαστε με δράσεις σε κλειστές δομές, συνεπώς δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται γενικά τις τελευταίες τέσσερις – πέντε ημέρες. Αυτήν την στιγμή κάνουμε προγραμματισμένες δράσεις σε δομές τύπου γηροκομεία, ψυχολογικό κέντρο, σε υπαλλήλους υπηρεσιών κ.ο.κ.
Προφανώς η εικόνα είναι αυτή που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Το αν αρέσει σε κάποιους ή όχι, είναι άλλο. Δεν φταίει ο ΕΟΔΥ για το ότι υπάρχουν αυτά τα κρούσματα στην Ξάνθη. Ο ΕΟΔΥ, απλά τα βρίσκει και τα ανακοινώνει. Δεν είναι όμως μόνο ο ΕΟΔΥ στην πόλη. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που γίνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια, το μεγαλύτερο ίσως (από ότι έχω καταλάβει) και ειδικά από την στιγμή που μπήκε το «πλαφόν» στις τιμές, νομίζω ότι θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ατόμων που θα απευθύνονται εκεί και όσο μάλιστα εμείς δεν κάνουμε ανοικτές δράσεις προς το κοινό. Οπότε τα αποτελέσματα είναι από το Νοσοκομείο και από τους ιδιώτες. Αυτοί έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με εμάς. Εμείς πλέον είμαστε σε συγκεκριμένους χώρους και προχωρούμε έτσι, μέχρι την στιγμή που θα αποφασιστεί κεντρικά να γίνει κάτι διαφορετικό και ίσως κινηθούμε και πάλι σε μαζικές δράσεις.
Βέβαια, αυτήν την στιγμή είμαστε και σε Lockdown. Ο ΕΟΔΥ δεν θέλει να γίνονται αυτοί την στιγμή μεγάλες ανοικτές δράσεις, παρά μόνον τα drive through. Δεν θέλει να «κλειστούμε» σε έναν χώρο και να κάνουμε μεγάλες δράσεις λόγω της καραντίνας. Για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός. Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις συζητήσεις μου με τα κεντρικά, ήταν να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις προς το κοινό, όμως από την στιγμή που θα αρθεί το lockdown και εφόσον δεν θα προκαλούμε συγχρωτισμό στους πολίτες.

ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΠΛΕΟΝ

Επιπλέον η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι:
Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Αυτές είναι και θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο έτσι ώστε να αναστραφεί το κλίμα, κάτι που προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε με προσοχή και ψυχραιμία.
Μπορώ να σας πω ότι εμείς, από την περασμένη Παρασκευή έχουμε βγάλει ως ΕΟΔΥ από τις δράσεις, ένα κρούσμα. Δεν είχαμε κάτι άλλο και δεν δουλέψαμε ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Χθες, από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής, στην δράση που είχαμε, βγάλαμε ένα ή δύο. Οι αριθμοί είναι αυτοί, διότι πηγαίνουμε στοχευμένα. Δεν είναι δηλαδή τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βγάζουν αυτήν την στιγμή, αυτά τα νούμερα. Προσωπικά, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτήν την στιγμή είναι στους ιδιώτες. Δεν ξέρω αν έχει ξεκινήσει να ισχύει η διατίμηση, αλλά τουλάχιστον από κουβέντες που έχω κάνει (και βέβαια διατηρώ και μια αμφιβολία γιατί είναι απλά κουβέντες) πολύς κόσμος απευθύνεται για τεστ στα μικροβιολογικά κέντρα.