Διπλά χαμένη και η αγορά μας
Δ. Μπαχαρίδης και Ευθ. Μίλκογλου, μιλούν στην «Θ»
Καμία ελπίδα δεν υπάρχει πλέον για την διεξαγωγή του μεγαλύτερου πολιτιστικού θεσμού της Ξάνθης (ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ) και το 2021, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα και εφόσον – ακόμη και κατά την μετά εμβολίου εποχή – έχει ήδη γίνει γνωστό ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχιστούν μέχρι να καλυφθεί ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ξάνθης μετρούν τις «πληγές» τους από την ακύρωση του φετινού καρναβαλιού, την ακύρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης αλλά και όλων των ενδιάμεσων προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεών τους, βλέποντας φυσικά και άδειους τους «κουμπαράδες» τους, την στιγμή όμως που υπάρχουν υποχρεώσεις σε πάγια έξοδα (άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα).
Στο ίδιο μήκος κύματος, με μεγαλύτερες βέβαια «πληγές», κυμαίνονται οι επαγγελματίες και έμποροι της Ξάνθης, που πάντα θεωρούσαν ότι το καρναβάλι αποτελούσε μια «τονωτική ένεση» για την αγορά.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Κατασκηνωτές» κ. Δημήτρης Μπαχαρίδης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άνοιξη» και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.
Δ. ΜΠΑΧΑΡΙΔΗΣ: ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ 2021 – ΛΙΓΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ – ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Ειδικότερα ο κ. Μπαχαρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:
Έχουμε σίγουρα κατά 99.9% χαμένο και το επόμενο καρναβάλι και προσωπικά φοβάμαι και για τις επερχόμενες Γιορτές Παλιάς Πόλης. Όλες οι στολές μας είναι έτοιμες από πέρυσι, τις φοράμε και βγαίνουμε στην παρέλαση, αλλά η παρέλαση θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει.
Εμείς κάναμε δυο – τρεις τηλεδιασκέψεις μεταξύ μας, ως ΔΣ και κάπως μπορέσαμε να συνεννιηθούμε και να κάνουμε αυτά που ήταν να κάνουμε. Βγάλαμε κουτιά σε κάποια σημεία με το σήμα μας (σ.σ. για την Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση Αγάπης) για να μαζέψουμε τρόφιμα. Δεν ξέρω αν και άλλοι σύλλογοι το κατάφεραν. Είπαμε όμως ότι αφού δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή ως ΔΣ και να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε κάποιες τηλεδιασκέψεις.
Είναι πολύ δύσκολο να αντέξουμε αν δεν υπάρχουν χρήματα. Εμείς που ήμασταν «στιβαρός» κατά κάποιο τρόπο, σύλλογος και μπορούσαμε μέχρι στιγμής οικονομικά να κάνουμε κάποια πράγματα, αλλά τώρα είναι δύσκολο. Σκεφτείτε τι κάνουν λοιπόν κάποιοι άλλοι σύλλογοι. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάποιοι σύλλογοι θα οδηγηθούν στο τέλος. Ένας σύλλογος δεν είναι μόνον για να κάνεις παρέλαση. Εκείνη την περίοδο όλοι θέλουν να κάνουν παρέλαση, αλλά μετά ξεχνιούνται τα πάντα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από μια παρέλαση. Εκτός από τρεις – τέσσερις συλλόγους που πιστεύω ότι μπορούν να κρατηθούν, όλοι οι άλλοι είναι με ερωτηματικό. Θα έχουμε άλλη μια χαμένη χρονιά και εμείς ως σύλλογος έχουμε βάλει και το «χέρι στην τσέπη μας» για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε τουλάχιστον σε αυτές τις καταστάσεις της αγάπης. Περιμέναμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης να βγάλουμε μια δραχμή, να κάνουμε τις στολές μας, να κάνουμε δράσεις κλπ και κάπου «κολλήσαμε». Και δεν είναι μόνον αυτό γιατί έχεις να πληρώσεις και πάγια έξοδα. Ένας σύλλογος έχει πολλά έξοδα (φως, νερό, ενοίκιο κ.ο.κ.) και εν τω μεταξύ «επιδότηση» δεν έχουμε από κανέναν. Πιστεύω ότι έπρεπε να βοηθήσει ο δήμος, ειδικά μερικούς συλλόγους που είναι κραταιοί μέχρι στιγμής, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε κανένα φως. Οπωσδήποτε βέβαια προέχει η αγορά, γιατί οι σύλλογοι κάνουν κάποιες δράσεις, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς από αυτό περιμένουν.
ΕΥΘ. ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ: ΧΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021
Από την πλευρά του ο κ. Μίλκολγου επισήμανε ότι:
Η αγορά, έχει πάρει την κάτω βόλτα. Ζούμε τον θάνατο του εμποράκου. Έχουμε ένα 2020 με 2.5 μήνες Lockdown την Άνοιξη και άλλους 2 μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Ιανουάριο – Φεβρουάριο και Ιούλιο – Αύγουστο είχαμε εκπτώσεις. Δηλαδή άλλοι τέσσερις μήνες που μας φτάνουν στους 9 και έναν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που ήταν οι χειρότεροι των τελευταίων 20 χρόνων. Άρα στην ουσία το 2020 δεν καναμε τίποτα. Οπότε αυτό, όχι απλώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο αλλά όσο θα συνεχίζει το Lockdown τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση, γιατί είμαστε δεν είμαστε ανοικτοί, οι υποχρεώσεις τρέχουν. Συν τοις άλλοις, δεν κάνουμε τίποτα με εκδηλώσεις, ούτε τα Χριστούγεννα, ούτε την Πρωτοχρονιά, ούτε το Καρναβάλι (που χάσαμε ήδη το 2020 και θα χάσουμε και το 2021), ούτε το Πάσχα. Δεν ξέρουμε αν θα γλιτώσουμε το φετινό Πάσχα – γιατί τα πάντα αλλάζουν – οπότε στην ουσία θεωρώ ότι έχουμε ήδη ένα εξάμηνο ακόμη, το πρώτο εξάμηνο του 2021, χαμένο.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ;
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Στο κομμάτι των συλλόγων τώρα, πάντα προσπαθούσαμε οι καημένοι οι σύλλογοι και με τα καρναβάλια και με τις γιορτές παλιάς πόλης να συμπληρώνει το ένα το άλλο. Δουλεύαμε στις ΓΠΠ, μαζεύαμε κάποια χρήματα από τα οποία καλύπτονταν τα έξοδά μας όλο τον χρόνο (ρεύμα, νερό κ.ο.κ) και «επιδοτούσαμε» τις στολές για τα καραναβάλια. Ήταν μια αλυσίδα για εμάς αυτό. Χάνοντας ένα καρναβάλι, αλλά και άλλο ένα, καταλαβαίνετε τι γίνεται. Πέρυσι κάναμε στολές και κάποιοι δεν πρόλαβαν να τις πουλήσουν. Αυτές τις στολές πρέπει να τις πληρώσουν. Πως θα τις πληρώσουν αν δεν υπάρχουν χρήματα; Και αυτοί που έφτιαξαν τις στολές και δούλεψαν πέρυσι πρέπει να πληρωθούν και μάλιστα δεν θα δουλέψουν φέτος. Και εκεί θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρω αν θα αντέξουν οι σύλλογοι. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχεις σαν σύλλογος έξοδα όπως έχεις για ένα κατάστημα, αλλά και τα έσοδά μας είναι μετρημένα. Συνεπώς πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα αντέξουν κάποιοι σύλλογοι. Ίσως κουραστούν και ψυχολογικά από όλο αυτό, διότι ο πολιτισμός της Ξάνθης μας, επι εποχής Αμοιρίδη που ξεκίνησε, έδωσε τέτοια ζωντάνια, υπήρχε τόσος εθελοντισμός, υπήρχε τόση όρεξη και δυστυχώς με αυτά που γίνονται, χάνονται και όλα αυτά. Μπορεί να γυρίσουν κάποιοι και να πουν ότι κουράστηκαν και ψυχικά. Και αυτό φανταστείτε ότι λειτουργεί σαν ένα «μαγαζί». Ένας σύλλογος ανοίγει και προσπαθεί με τον τρόπο του, με την ποιότητά του, με τις ιδέες του, να μπορέσει να τραβήξει κόσμο. Οπότε θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα δείξει τι θα γίνει. Θα υπάρχει ο θάνατος του εμποράκου ή και ο θάνατος των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας; Αυτό κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει αυτήν την στιγμή, γιατί τρέχουν τόσο γρήγορα τα πράγματα που σήμερα λέμε αυτά και αύριο μπορεί να λέμε άλλα.