Αποσυμφόρηση στο νοσοκομείο αναφοράς – Η Δράμα δίνει στον Έβρο την… κορωναϊκή «σκυτάλη»
«Θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση μετά τα Χριστούγεννα», σημειώνει στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας
Αυξομειώσεις στα νούμερα ανά περιφερειακή ενότητα, κρατούν ακόμη τριψήφιο των αριθμό των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τις ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, με τον Νομό Δράμας, να δίνει την «σκυτάλη» του CoviD στον Νομό Έβρου και τον Νομό Ξάνθης να κινείται ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα, μαζί με τον Νομό Καβάλας και τον Νομό Ροδόπης.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ, συνεχίζει να δηλώνει δυσαρεστημένη και από αυτούς τους αριθμούς, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Βενετίδης, ο οποίος παράλληλα αποτυπώνει την κατάσταση με τον CoviD στο Νοσοκομείο Αναφοράς (ΠΓΝΑ), σημειώνοντας ότι η γενικότερη κατάσταση με τον κορωνοϊό στην περιφέρειά μας, θα επαναξιολογηθεί μετά το πέρας των Χριστουγέννων, καθώς οι μέρες πριν την 25η Δεκεμβρίου αλλά και μετά από αυτήν, δημιούργησαν και θα δημιουργήσουν – μοιραία – αυξημένη κινητικότητα.
ΠΕΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης εξήγησε αρχικά ότι:
Τα κρούσματα, σε σχέση με τις αρχές του Νοέμβρη, έχουν πέσει κατά πολύ. Το πρόβλημα εστιάζεται, ενδεχομένως, τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, διότι υπήρξαν μαζικά κρούσματα (συρροές) στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολλοί οι εργαζόμενοι και κατ΄επέκταση και οι οικογένειές τους. Επιπλέον όσον αφορά στον Έβρο, πραγματικά σήμερα έδειξε ότι έχει κάποια κρούσματα σε σχέση με άλλες μέρες. Τις προηγούμενες ημέρες ακολουθούσε την ροή. Αν καθίσουμε όμως να αξιολογήσουμε τον Έβρο σαν νομό, θα δείτε ότι έχει πάρα πολλά επαγγέλματα που είναι στην πρώτη γραμμή. Δηλαδή έχει Στρατό (που αναγκαστικά είναι μαζεμένοι), έχει Αστυνομία, Συνοριοφύλακες και δομές υγείας, συνεπώς μοιραία εμφανίζονται συρροές σε αυτά τα επαγγέλματα που αναγκαστικά είναι έξω, δουλεύουν και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ο,τι μέτρα και αν πάρουν, είναι πιο «ευάλωτοι».
Γενικά στην ΠΑΜΘ, μετά από 45 μέρες, έχουμε μια (επαναλαμβάνω) πτώση των κρουσμάτων, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Εμείς προσωπικά στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δεν είμαστε ακόμη ευχαριστημένοι. Περιμέναμε δηλαδή να πέσουν και άλλο τα κρούσματα. Βέβαια και η δική μας περιφέρεια ακολουθεί όλη την Β. Ελλάδα, όπου παραμένει το πρόβλημα και τίθεται ένα ερώτημα στο που οφείλεται αυτό το γεγονός. Για αυτό δεν άρθηκαν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, πλην του λιανεμπορίου που λειτουργεί με Click Away.
ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ Η «ΥΦΗ» ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:
Είμαστε σε καθημερινή επαφή με όλους τους προϊσταμένους και τους υπευθύνους σε κάθε νομό. Ελέγχουμε το φαινόμενο, έχουν πέσει τα κρούσματα στην ΠΑΜΘ αλλά όχι όσο θα θέλαμε.
Αναφορικά με την Δράμα, για να αξιολογήσουμε τα φαινόμενα, πρέπει να βρούμε τις αιτίες για την θεαματική αύξηση. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και από εμένα προσωπικά προς τους ειδικούς, τους υπεύθυνους, τους ανθρώπους που γνωρίζουν, τους γιατρούς και τους επιδημιολόγους, σχετικά με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ίσως εξηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Πρώτα από όλα, είναι τα καιρικά φαινόμενα και το κρύο, όχι όμως με την έννοια του βαρύ χειμώνα. Στην Β. Ελλάδα (μιλούμε και για την ΠΑΜΘ) όταν ακόμη ο πληθυσμός δεν είχε μέτρα, πήγαινε σε χώρους εστίασης και γενικά υπήρχε κίνηση και πολλοί συνωστίστηκαν. Επίσης είχε μια κινητικότητα φοιτητών. Πολλές φορές μάλιστα, ένας λόγος είναι η «υφή» της κάθε ΠΕ. Για παράδειγμα οι πρωτεύουσες της Δράμας και της Ξάνθης είναι ακριβώς στο κέντρο, στην «καρδιά» του νομού και μοιραία συνωστίζεται εκεί πολύς κόσμος. Η Δράμα ταλαιπωρήθηκε πραγματικά και είχε φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα, αλλά με την πάροδο του χρόνου είχαμε μια καθοδική πορεία. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ΠΕ. Απλά στον Έβρο, είχαμε τα σημερινά νούμερα που αυξήθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά αυτό είναι κάτι που για να το κρίνουμε, θα πρέπει να δούμε και τις επόμενες ημέρες για να γνωρίζουμε αν έχουμε αύξηση, σταθεροποίηση ή κάθοδο. Βλέπετε ότι πολλές φορές τα νούμερα αυξάνονται ή μειώνονται, ανάλογα με την κάθε Περιφερειακή Ενότητα και αυτό νομίζω ότι οφείλεται και στα πολλά τεστ που γίνονται και εξαρτάται και από το ποιες μέρες δίνει ο ΕΟΔΥ.
ΣΕ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ
Αναφορικά με την κατάσταση του Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Βενετίδης εξηγεί ότι:
Μπορεί να περιθάλψει περίπου 120 άτομα και είχε φτάσει το πρώτο διάστημα να νοσηλεύονται περίπου 110. Σήμερα, έχουν πέσει περίπου στα 70. Είναι σε μια κατάσταση αποσυμφόρησης. Μπορεί και ελέγχει πολύ καλύτερα όλα τα περιστατικά που εισέρχονται όπως επίσης και στις ΜΕΘ, όπου από τις 24 κλίνες (συν τις νέες) υπάρχει πληρότητα περίπου στις μισές, οπότε μπορεί και ανταποκρίνεται ανετότερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
ΘΑ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΜΟΙΡΑΙΑ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κλείνοντας σε ο,τι αφορά στις επόμενες ημέρες, ο ίδιος σημείωσε ότι:
Προς το παρόν ισχύουν όλα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με το Lockdown. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αν θυμάστε καλά, στις 24 Νοεμβρίου είχαμε κρούσματα μετρημένα στα δάκτυλα και σε τρεις ημέρες αυξήθηκαν. Με τα τεστ που γίνονται βέβαια, βλέπουμε ότι τα κρούσματα δεν είναι τόσο αυξημένα στην περιφέρειά μας και αυτά που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα είναι (ως επί τω πλείστον) από συρροές. Μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή το διήμερο, θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα και πως ανταποκρίθηκε τελικά ο κόσμος. Μοιραία, λόγω των εορτών, κάπου θα μαζευτούν και κάποιες οικογένειες και ο ιός μέσα στα σπίτια είναι δύσκολο να αποφευχθεί, οπότε κολλούν μεταξύ τους και οι οικογένειες (ενδοοικογενειακές συρροές). Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί μετά τα Χριστούγεννα, που είναι ένα σημείο «αναφοράς». Κακά τα ψέματα, ο κόσμος είναι κουρασμένος (και εδώ πρέπει να πούμε ένα μπράβο για την τήρηση των μέτρων και την υπομονή) και είδαμε τις προηγούμενες τρεις μέρες μια κινητικότητα για να κάνουν και τα απαραίτητα ψώνια. Θα δούμε πως θα περάσει αυτή η μεγάλη και οικογενειακή γιορτή της Χριστιανοσύνης και θα δούμε τα αποτελέσματα που θα έχουμε μετά τα Χριστούγεννα, που είναι ένας «παράγοντας» που ξεφεύγει από την καθημερινότητα λόγω της οικογενειακής συνύπαρξης. Επιπλέον έχουμε ήδη και μια κινητικότητα (πηγαινοέρχεται κόσμος από άλλες περιοχές), έρχονται φοιτητές, φεύγουν από την περιοχή μας (αυτοί που επιτρέπεται πάντα), οπότε όλα αυτά θα φανούν τις επόμενες ημέρες.