Σε κάθε Ξανθιώτικο σπίτι και φέτος είτε ως τσουρέκι είτε ως κέικ
Στα 10 ευρώ το κιλό περίπου φέτος η τιμή της
Ένα… αποκλειστικό μυστικό της συνταγής για μια καλή βασιλόπιτα, αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», με την βοήθεια του γνωστού ζαχαροπλάστη κ. Στέλιου Αρσενίου, ο οποίος μας μιλά ενόψει της πρωτοχρονιάς για τα δύο είδη (τσουρέκι και κέικ) της βασιλόπιτας, για την ζήτηση αλλά και την φετινή τιμή της αλλά και για την «ιστορία» ή μάλλον το «θαύμα» που κρύβεται πίσω από αυτήν.
ΚΑΙ…ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΕΙΚ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Ειδικότερα ο κ. Αρσενίου ανέφερε στην «Θ» ότι:
Η βασιλόπιτα βγαίνει παραδοσιακά σε τσουρέκι, αλλά τα τελευταία χρόνια και σε κέικ μπορώ να πώ, κατά μείζονα λόγο γιατί είναι πιο απλή η διαδικασία στην παραγωγή.
Είναι από τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά μας, μας έρχεται από την Καππαδοκία, από την Επίσκοπο Βασίλειο τον Μέγα (έναν από τους Τρεις Ιεράρχες). Όταν ο έπαρχος εκεί εξεβίαζε τους κατοίκους και τον Επίσκοπο για τα χρήματα και τα τιμαλφή (χρυσαφικά) που είχαν, ο Επίσκοπος σκέφτηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να φύγουν από τα χέρια των κατοίκων. Τα περιέσωσαν και μετά πώς να βρουν τον κάτοχο; Έκαναν πιτάκια και συνέβη ένα μικρό έως πολύ μεγάλο θαύμα. Το κάθε πιτάκι που είχε μέσα κάτι, συνέπεσε να έχει αποδέκτη το ίδιο το μέλος της οικογένειας που είχε δωρίσει για τον σκοπό αυτό το πιτάκι. Στα ρωμαϊκά βρουμάλια, υπάρχει και εκεί ένα έθιμο με το φλουρί. Αυτό το έχουν οι δυτικοί και το γιορτάζουν τα Θεοφάνεια. Δεν είναι πανομοιότυπο με αυτό της Χριστιανικής Εκκλησίας και βέβαια ο δικός Άγιος τιμάται προς τιμήν όλων των φορέων, των συλλόγων και των ανθρώπων που τιμούν την παράδοση στο Ακόντισμα της Καβάλας. Ενώ ο άγιος της διαφήμισης, της προβολής (ο Σάντα Κλάουζ) ο συνδεδεμένος με την Κόκα Κόλα, τα Jumbo και όλα τα άλλα, παραπέμπει…αλλού!
ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ – ΣΤΑ 10 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΚΙΛΟ
Αναφορικά με τις τιμές της βασιλόπιτας αλλά και την ζήτησή της, ο ίδιος τόνισε ότι:
Η βασιλόπιτα αγοράζεται. Εμείς στο ζαχαροπλαστείο την έχουμε 10 ευρώ το κιλό, στολισμένη κ.ο.κ. Βέβαια θέλαμε στα πλαίσια των 35 χρόνων λειτουργίας του ζαχαροπλαστείου να κάνουμε κάποιες τιμές προσιτές σε όλο τον κόσμο. Αλλά η αξία της για τον άνθρωπο, τον τεχνίτη που θα καθίσει να την φιλοτεχνήσει, θα κάνει το ζυμάρι ή το κέικ, δικαιολογεί και μια τιμή πιο πάνω (το κοστολόγιο).
ΚΑΛΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Τέλος αναφορικά με το «μυστικό» μιας καλής βασιλόπιτας ο κ. Αρσενίου σημειώνει αποκλειστικά στην «Θ» ότι:
Το μυστικό θα σας το πω γιατί σας εκτιμώ ιδιαίτερα, όπως και την εφημερίδα. Στο δικό μας ζαχαροπλαστείο, πριν καν ξεκινήσουμε να βγάλουμε την πρώτη πίτα – δέκα μέρες πριν – είχαν έρθει τα περγαμόντο. Το περγαμόντο είναι δέντρο της οικογένειας του πορτοκαλιού, απλώς έχει άρωμα που «μεθά» όταν ξύνεις την φλούδα. Ξύσμα περγαμόντο λοιπόν και επεξεργασμένο αιγοπρόβειο βούτυρο (οι συνάδελφοι το έχουν για τους μπακλαβάδες και τα σαραγλί, αλλά για να φτάσει μια νοικοκυρά εκεί είναι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να βράσει πρόβειο και κατσικίσιο ανάμεικτο βούτυρο, να το στραγγίξει, να βγάλει την μυζήθρα κλπ). Αυτό το βούτυρο όμως είναι αστέρας. Άρα το μυστικό είναι καλό βούτυρο και περγαμόντο απαραίτητα και μάλιστα περγαμόντο Κεφαλονιάς, το καλύτερο του κόσμου.
Καλή χρονιά σε όλους.