Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «στοίχημα» για εφήβους-Πίνουν μονορούφι ένα… μπουκάλι «on camera»
Εύλογα επηρεάζεται και ο Ν. Ξάνθης, που γεωγραφικά συνδέεται και με άλλες… παραμέτρους, σημειώνει η ίδια στην «Θ»
Αυξημένα ποσοστά κοκαΐνης, αμφεταμίνης αλλά και ψυχοφαρμάκων, παρατηρήθηκαν κατά τις έρευνες του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας, κατά τον δεύτερο εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού.
Ειδικότερα αναφορικά με την κοκαϊνη, η αύξηση αγγίζει τα 800 γραμμάρια την ημέρα, καταγραφή μεγαλύτερη από το 2010 μέχρι σήμερα.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται και η χρήση αλκοόλ, τόσο από ενήλικες όσο και από εφήβους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την νέα «μάστιγα» εν είδει παιχνιδιού, που ακούει στο όνομα «neck nomination» και επι της ουσίας πρόκειται για ένα στοίχημα (με ανοικτές κάμερες) των εφήβων για το πώς θα καταναλώσει μονορούφι, ένα μπουκάλι οινοπνευματώδες ποτού.
Φυσικά το ζήτημα των ναρκωτικών, δεν εξαιρεί την δική μας περιοχή, που αποτελεί και ένα « «καλό γεωγραφικό σημείο», όπως ανακύπτει άλλωστε και από τις συχνές συλλήψεις διακινητών που αναφέρονται στο…αστυνομικό δελτίο.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» η Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Έκφραση» Ν. Ξάνθης κ. Παγώνα Διούδη η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η κούραση είναι πολύ μεγαλύτερη για όλους τους ανθρώπους, όποια ηλικία και αν έχουν αυτοί, το ψυχικό σθένος μειώνεται, τα αποθέματα μειώνονται και έτσι η διαχείριση της όλης κρίσης – που είναι μια κρίση και ατομική και κοινωνική και ανθρώπινη – είναι λογικό να επηρεάζει και την χρήση ουσιών».
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΟΚΑΪΝΗΣ, ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ειδικότερα η κ. Διούδη ανέφερε στην «Θ» ότι:
Πράγματι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, έχει φανεί ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ η χρήση κοκαΐνης. Υπάρχουν αυξημένα ποσοστά κοκαΐνης, αμφεταμίνης αλλά και ψυχοφαρμάκων στον πληθυσμό. Είναι λογικό και μια περίοδος εγκλεισμού αποτελεί εγκλιτικό παράγοντα στην αύξηση αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών. Οι άνθρωποι με το που κλείνονται στο σπίτι, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν πολλές φορές τεταμένες σχέσεις, συγκρούσεις, οικονομικές δυσκολίες, αβεβαιότητα για το μέλλον, έλλειψη ελπίδας και ακόμη και ο φόβος του ίδιου του ιού, εντείνουν το άγχος και την δυσφορία τους και ψάχνουν να βρουν τρόπους – που μπορεί να θεωρούνται εύκολοι, πρόσκαιροι και φυσικά να μην είναι αποτελεσματικοί – για να διαχειριστούν αυτό το δυσφορικό συναίσθημα. Πολλοί από αυτούς καταφεύγουν στην χρήση και κατάχρηση ουσιών. Έτσι έχουμε αύξηση και της χρήσης των ψυχοφαρμάκων και της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποίησε ότι το επόμενο μείζον πρόβλημα της ανθρωπότητας, μετά τον κορωνοϊό, θα είναι οι ψυχικές διαταραχές. Ήδη υπάρχει αύξηση των ψυχικών διαταραχών, γιατί έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των αγχωδών διαταραχών και των καταθλιπτικών διαταραχών. Μπορεί να υπήρχε προδιάθεση σε ανθρώπους που τώρα εμφανίζουν αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές και όλη αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό να αποτέλεσε αφορμή για να εκδηλωθούν αυτές οι διαταραχές, αλλά παρόλα αυτά η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται ότι και στο μέλλον πολλές επιπτώσεις της επιβαρυμένης ψυχολογίας που βίωσαν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας όλο αυτό το διάστημα, θα εκδηλωθούν με πάρα πολλών ειδών ψυχικές διαταραχές.
ΑΥΞΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 800 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑΪΝΗ – ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΑΠΟ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ – «ΜΑΣΤΙΓΑ» ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ…NECK NOMINATION
Επιπλέον η ίδια, εξήγησε ότι:
Ειδικότερα όσον αφορά την κοκαΐνη, έχουμε αύξηση που αγγίζει μέχρι και τα 800 γραμμάρια την ημέρα και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 ως σήμερα. Επίσης έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση της χρήσης του αλκοόλ και από ενήλικες αλλά και από εφήβους στην εποχή που ζούμε. Υπάρχει μάλιστα ένα σύγχρονο ανησυχητικό φαινόμενο που θεωρείται «μάστιγα» μέσα στην καραντίνα και είναι το αποκαλούμενο «neck nomination». Είναι ένα στοίχημα που βάζουν οι έφηβοι, που είναι συνδεδεμένοι με τους φίλους τους με κάμερα και πρέπει να καταναλώσουν μονορούφι ένα μπουκάλι με οινοπνευματώδες ποτό. Φυσικά όπως καταλαβαίνουμε, οι συνέπειες είναι τραγικές αν μη τι άλλο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο – «μάστιγα» μεταξύ των εφήβων και έχει ενισχυθεί κατά την περίοδο της καραντίνας.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΨΥΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ – ΣΑΦΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ
Επίσης η κ. Διούδη, υπογράμμισε ότι:
Όσον αφορά τον δεύτερο εγκλεισμό σε σχέση με τον πρώτο, σαφώς όλα αυτά τα στοιχεία, δηλαδή τα ποσοστά χρήσης και κατάχρησης ουσιών είναι πιο αυξημένα ή έχουν αυξητική τάση, γιατί όταν παρατείνεται σε διάρκεια το άγχος, η αβεβαιότητα, η απομόνωση, το στρες της καθημερινότητας, όταν παραμερίζονται όλες οι δραστηριότητες που είχε στην ζωή του ένας άνθρωπος πριν την καραντίνα, είναι φυσικό να εντείνονται τα προβλήματα. Η κούραση είναι πολύ μεγαλύτερη για όλους τους ανθρώπους, όποια ηλικία και αν έχουν αυτοί, το ψυχικό σθένος μειώνεται, τα αποθέματα μειώνονται και έτσι η διαχείριση της όλης κρίσης – που είναι μια κρίση και ατομική και κοινωνική και ανθρώπινη – είναι λογικό να επηρεάζει και την χρήση ουσιών.
ΕΥΛΟΓΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ… ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν τα ναρκωτικά κάνουν «θραύση» στην δική μας περιοχή, η ίδια απαντά:
Η δική μας περιοχή δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ενταγμένη στο σύνολο του πληθυσμού. Είμαστε γεωγραφικά και ένα μέρος που ίσως να συνδέεται και με άλλες παραμέτρους του φαινομένου, επομένως σαφώς – παρόλο που δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα στην πόλη μας και στον νομό μας – είναι εύλογο ότι επηρεάζεται και ο δικός μας νομός και η δική μας περιοχή από αυτό το φαινόμενο.