Κ. Ζαγναφέρης: Δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λύματα στην Ξάνθη – Αδειοδοτούνται άλλες δύο

Με συμφέρουσα τιμή ανά κιλοβατόρα και… πανεύκολη πρόσβαση στην πρώτη ύλη

Δύο εν ενεργεία και άλλες δύο σε διαδικασία αδειοδοτήσεων, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ζωικά λύματα ή και ενσίρωμα καλαμποκιού και άλλων φυτικών προϊόντων και υποπροϊόντων λειτουργούν ήδη στην Ξάνθη (σ.σ Βιοαέριο) οι οποίες προσφέρουν ενεργειακή «αυτάρκεια» καθώς και περιβαλλοντική προστασία.

Πρόκειται για μονάδες με ιδιαίτερα θετικό οικονομικό πρόσημο, που «αξίζουν τον κόπο» όπως επιβεβαιώνει, μιλώντας στην «Θ» ως υπεύθυνος τεχνικός εργολάβος της μιας εκ των τεσσάρων επενδύσεων στην Ξάνθη – και πρώην Αντιπεριφερειάρχης – κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «πληθυσμιακά και χωροταξικά η Ξάνθη είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή γάλακτος γιατί έχει από τις 5-6 αγελαδοτροφικές μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι πανεύκολη η πρόσβαση στην πρώτη ύλη»

 

ΔΥΟ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ – ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ Η ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΚΙΛΟΒΑΤΟΡΑ

Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο μονάδες εν ενεργεία στην Ξάνθη και είναι σε διαδικασία αδειοδοτήσεων άλλες δύο. Με αυτούς που έχω συζητήσει και είναι γνωστοί, είναι πολύ ευχαριστημένοι. Ο εις εξ αυτών μάλιστα έχει μια πολύ μεγάλη μονάδα – μεγαλύτερη – νομίζω στην Κομοτηνή και από την Κομοτηνή ήρθε στην Ξάνθη. Από ο,τι έχω συζητήσει, οι καινούριες έχουν κάνει συμβόλαια με 0.22€/ κιλοβατόρα, που είναι μια πολύ συμφέρουσα τιμή και συνήθως τα συμβόλαια είναι εικοσαετίας. Αξίζει τον κόπο αν και νομίζω ότι δεν επιδοτούνται – δεν μπαίνουν σε κάποιο πρόγραμμα – και δημιουργούνται με ίδια κεφάλαια, αλλά η απόδοση των κεφαλαίων είναι συμφέρουσα, σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή του ρεύματος που δίνει η ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, εκτός από λύματα, χρησιμοποιούν και ενσίρωση καλαμποκιών (παίρνουν ενσίρωμα  καλαμποκιού)

και κάποια φυτικά προϊόντα – υποπροϊόντα τα οποία δεν είναι υπο μορφή λυμάτων. Παίρνουν δηλαδή από το καλαμπόκι τον καρπό και τον κορμό, το αλέθουν, ζυμώνεται και χρησιμοποιείται και αυτό ως πρώτη ύλη.

 

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ…ΠΡΟΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΚΑΙ ΤΟ «ΦΥΣΙΣ», ΑΛΛΑ…

Επιπλέον ο κ. Ζαγναφέρης, τονίζει ότι:

Αυτό θα μπορούσε να γίνει από την δεκαετία του ’90 ακόμη, που είχε αρχίσει και το περιβόητο ΦΥΣΙΣ, αλλά οι αγκυλώσεις πολιτικών (και κάποιων πολιτών που είναι ανενημέρωτοι) οι οποίοι είτε υπο τον φόβο του δήθεν πολιτικού κόστους είτε επειδή τα «έπαιρναν» από εταιρείες, εμπόδιζαν κάθε είδους ανάπτυξη. Πολλά κράτη, με άλλες πηγές ενέργειας ή πρώτης ύλης, έχουν γίνει σχεδόν αυτάρκη και δεν χρειάζονται ούτε το πετρέλαιο ούτε το φυσικό αέριο. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η πυρηνική ενέργεια που πολλά κράτη χρησιμοποιούν. Στην Ελλάδα, αν το εξαγγείλεις αυτό είναι «casus belli». Εκείνο που μου έκανε εντύπωση όταν είχα επισκεφθεί το Βερολίνο, πριν αρκετά χρόνια ήταν πως – ενώ εδώ γίνονταν «χαμός» για το περιβόητο ΦΥΣΙΣ και ακόμη δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα σκουπίδια – στο κέντρο του Βερολίνου (σαν να λέμε εκεί που βρίσκεται το διοικητήριο της Ξάνθης) υπήρχε μονάδα παραγωγής ρεύματος από σκουπίδια και δεν ενοχλούσε κανέναν. Το πώς το έχουμε δει στην Ελλάδα όμως, το είπαμε.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Σε ότι αφορά στα θετικά (2 εν ενεργεία +2 υπο υλοποίηση) παραδείγματα στον Νομό Ξάνθης, το ορθό επιχείρημα, σύμφωνα με τον κύριο Ζαγναφέρη έγκειται στο ότι:

Επειδή συνήθως τα λύματα προέρχονται από μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες, εξαιρουμένου του Νομού Θεσσαλονίκης που είναι ο leader της αγοράς, πληθυσμιακά και χωροταξικά η Ξάνθη είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή γάλακτος γιατί έχει από τις 5-6 αγελαδοτροφικές μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι πανεύκολη η πρόσβαση στην πρώτη ύλη. Δημιουργείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδος βέβαια, απλώς τόσα χρόνια είναι θέμα αγκυλώσεων. Βλέπετε πως ακόμη και στην αιολική ενέργεια δημιουργούνται προβλήματα για τους χρυσαετούς, για τις ηχορυπάνσεις κλπ.

 

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε πως:

Πρόκειται γενικά για μια μορφή ενέργειας που παράγεται με πρώτη ύλη που αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, η παραγώμενη ενέργεια είναι καθαρή, δεν υπάρχει λιγνίτης, πετρέλαιο, αέριο και εκτός αυτού κάποια πρώτη ύλη που θα επιβάρυνε το περιβάλλον, αξιοποιείται, μεταλλάσσεται και δεν υπάρχει στο περιβάλλον ώστε να το μολύνει. Αν και η τιμή για αυτές τις μονάδες είναι ακριβότερη από τα φωτοβολταϊκά και  αιολικά, γιατί προφανώς υπάρχει το κοστολόγιο της πρώτης ύλης, του προσωπικού, των μηχανημάτων κλπ, αλλά έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ενώ δεν εξαρτάται και από τον καιρό. Διότι τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τα αιολικά, εξαρτώνται από την ηλιοφάνεια και τον αέρα, αντίστοιχα. Αυτή είναι μια παραγωγή που δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.