ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το νερό στ’ αυλάκι για το μεγάλο αρδευτικό έργο του Ξανθιώτικου κάμπου

Θα το ανακοινώσει επίσημα ο Κυριάκος από την Ξάνθη

Νίκος Ευφραιμίδης (για την πρόσφατη νεροποντή): «Κρατήσαμε το φράγμα για 20 πολύτιμες ώρες- Αντιπλημμυρικά έργα σε Άβδηρα και Τόπειρο»

 

Δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την έλευσή του στην Ξάνθη, θα ανακοινωθεί –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ»το μεγάλο αρδευτικό (του κάμπου).  Έργο που αποτέλεσε όραμα, για τον αείμνηστο Νομάρχη (και αργότερα Περιφερειάρχη) Γιώργο Παυλίδη και το οποίο πέρασε από πολλές «συμπληγάδες», αλλά πλέον διαφαίνεται «φως» στον ορίζοντα.

Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο οποίος παράλληλα μιλά για τα προταγμένα από την ΠΕ Ξάνθης αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος.

 

ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ – ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ

Ειδικότερα ο κ. Ευφραιμίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Το μεγάλο αρδευτικό – έργο του Γιώργου Παυλίδη – πιστεύω ότι με την προέλευση του Πρωθυπουργού στην Ξάνθη, θα ανακοινωθεί. Θα το ανακοινώσει ο ίδιος – πιστεύω – όταν έρθει στην Ξάνθη.

 

ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΑΞΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα «θωρακίσουν» τον νομό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης εξηγεί στην «Θ» ότι:

Αντιπλημμυρικά έργα έχουμε προτάξει στον Δήμο Αβδήρων και στον Δήμο Τοπείρου. Στον Δήμο Αβδήρων ξεκινούμε με το αντιπλημμυρικό του Κοσύνθου, έχει περάσει ήδη Οικονομική Επιτροπή (7.700.000) για την αντιπλημμυρική «ασπίδα όλου σχεδόν του κάμπου, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που σημειώθηκαν πριν 3-4 χρόνια που είχαν πλημμυρίσει οι οικισμοί Βαφέικα, Γενισέα έως την θάλασσα. Αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως καθαρισμό ποταμιών και καναλιών έχουμε βάλει στον οικισμό Γενισέας κυρίως στον παλιό αναδασμό που είχε γίνει, γιατί θεωρώ ότι υπήρχαν αρκετά λάθη, τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε με την Τεχνική Υπηρεσία. Πιστεύω ότι εντός του έτους θα έχουν τελειώσει και τα δύο έργα. Το ίδιο και όσον αφορά στον οικισμό Γενισέας και Ποταμιάς.

Αναφορικά με τον Δήμο Τοπείρου έχουμε δώσει ήδη 500.000 και είναι προς υλοποίηση ο καθαρισμός των καναλιών του ΤΟΕΒ, όπως επίσης έχουμε βάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Τάφρου V που είναι στην περιοχή του Ερασμίου, όπως και της περιοχής «Τσάπουρνο» (όπως λέγεται) στην περιοχή των Μαγγάνων. Είναι δυο περιοχές που πλημμυρίζουν και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πλημμύρες όταν άφηνε το Φράγμα πάρα πολύ νερό και πέρασε πάνω από το ανάχωμα. Τότε δημιουργούσε προβλήματα κυρίως  σε Μάγγανα – Εράσμιο – Δασοχώρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Αναφορικά με το Φράγμα, ο ίδιος τόνισε ότι:

Όλες αυτές τις ημέρες και πριν εκδηλωθούν οι βροχές, είχα έρθει σε επικοινωνία με τον προϊστάμενο του Φράγματος κ. Φώτου, έτσι ώστε να μας ενημερώνει σε κάθε βήμα και εγγράφως αλλά και προφορικά για να ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, διότι φαίνονταν ότι θα πλημμυρίσουμε.

Βέβαια θεωρώ ότι μας βοήθησε πάρα πολύ, διότι περίμενε η στάθμη του νερού να φτάσει στο τελικό στάδιο, έτσι ώστε να «ανοίξει» τα νερά. Περίμενε περίπου 20 ώρες, έτσι ώστε να κάνουμε μια προετοιμασία. Παρόλα αυτά το νερό πέρασε πάνω από το ανάχωμα και δημιούργησε εξ΄αρχής κάποια προβλήματα σε καλλιέργειες (κυρίως σε ακτινίδια και σε ένα χωράφι με ρόδια) όμως μετά την παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας – ενεργοποιώντας το μητρώο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας – «μπαζώσαμε» το ανάχωμα όπου και αν χρειάστηκε (επί δύο ημέρες) και προλάβαμε τα χειρότερα. Όσον αφορά στα νερά, με κάποιες παρεμβάσεις και του Δήμου Τοπείρου αλλά και του Δήμου Αβδήρων, δεν είδαμε χειρότερα προβλήματα και εννοώ ότι σε κάποια σημεία ανοίχθηκαν κάποια «χαντάκια» – που έχουν κλείσει τώρα – για να διευκολύνουμε την ροή του νερού προς την θάλασσα και να μην πλημμυρίσουν καλλιέργειες, όπως ακτινίδια, ρόδια και τριφύλλια.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Κλείνοντας, σε ο,τι αφορά στις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενο διαστήματος, ο κ. Ευφραιμίδης σημείωσε ότι:

Δεν είχαμε γενικά προβλήματα. Νομίζω ότι τα προλάβαμε, ενώ κάποια μικρά προβλήματα στην περιοχή της Ηλιόπετρας και το Δασοχωρίου, τα λύσαμε πολύ σύντομα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής. Σίγουρα χρειάζεται να προτάξουμε και άλλα έργα. Προσπαθούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας.