Δ. Λογοθέτης: Επιμένουμε στο «κατά τεκμήριο νόμου» για τα δικαιώματα των μπαμπάδων

Ενεργοί Μπαμπάδες: Διεκδικούμε κοινή ανατροφή και ίσο χρόνο με τα παιδιά μας

Δηλώσεις του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής στην «Θ»

Επιμένουν στο «κατά τεκμήριο νόμου» οι «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα των Παιδιών», όπως εξηγεί στην «Θ» ο Ιατρός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής τους  κ. Διονύσης Λογοθέτης, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση για το Οικογενειακό Δίκαιο στην Βουλή.

Ο ίδιος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν και με τους δύο γονείς και οι γονείς έχουν υποχρέωση απέναντι στα παιδιά», ενώ στο μήνυμά του σημειώνει με έμφαση ότι «πρέπει να αλλάξει κουλτούρα η κοινωνία» και ότι «χωρίς κοινή ανατροφή και ίσο χρόνο (50-50), δεν θα αλλάξει τίποτα στο Οικογενειακό Δίκαιο».

 

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΝΟΜΟΥ»

Ειδικότερα ο κ. Λογοθέτης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Αυτοί που είναι αντίθετοι με την συνεπιμέλεια, επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να είναι «κατά τεκμήριο νόμου». Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να είναι κατά τεκμήριο νόμου, που σημαίνει κατά κάποιο τρόπο να είναι σαν «υποχρεωτική» (δεν τους αρέσει η λέξη «υποχρεωτική»). Όταν δηλαδή οι δύο γονείς δεν θέλουν να έχουν συνεπιμέλεια, να πάνε να συμφωνήσουν κάπου αλλού. Αν όμως ο ένας δεν θέλει συνεπιμέλεια (αυτός ο ένας που αντιτίθεται είναι συνήθως αυτός που έχει την αποκλειστική επιμέλεια και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, οι μαμάδες είναι αυτές που έχουν την αποκλειστική επιμέλεια κατά 98%) πρέπει να είναι κατά τεκμήριο νόμου.

Κατά το 1/3 των περιπτώσεων (έχει βρεθεί και από παγκόσμιες μελέτες) αυτός που έχει την αποκλειστική επιμέλεια «πυροδοτεί» τις συγκρούσεις. Οπότε αυτοί που είναι αντίθετοι με την συνεπιμέλεια λένε ότι «θα αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία και να μην είναι υποχρεωτική η συνεπιμέλεια». Μα εμείς, λέμε (για τους γονείς που είναι ικανοί και αυτό αξίζει να διευκρινιστεί)  ότι ίσα ίσα από τις μελέτες αποδεικνύεται ότι όταν η συνεπιμέλεια είναι κατά τεκμήριο νόμου μειώνει τις συγκρούσεις, διότι θα  ξέρουν ότι θα πάνε στον διαμεσολαβητή και θα τους δώσει 50-50 ο,τι και αν γίνει. Εμείς δεν συζητούμε για κάτι λιγότερο από 50-50. Μιλάμε για ίσο χρόνο κοινής ανατροφής και εναλλασσόμενη κατοικία. Για εμάς αυτή είναι μόνον η κοινή επιμέλεια. Οπότε σε αυτούς τους γονείς, έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται οι συγκρούσεις όταν ξέρουν ότι υπάρχει χρόνος κοινής ανατροφής και υπάρχουν και τα «πλάνα ανατροφής». Επίσης η συνεπιμέλεια, όταν οι γονείς έχουν ίσο χρόνο κοινής ανατροφής και 50-50 χρόνο με τα παιδιά τους (είναι ανά εβδομάδα το κάθε παιδί) έχουν πολύ λιγότερες επαφές σε σχέση με αυτό που έχουμε σήμερα, κάτι που θα μειώσει και τα συγκρουσιακά διαζύγια.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Μιλάμε για τους ικανούς γονείς και όχι μόνον για τους πατεράδες που το θέλουν. Οι γονείς έχουν υποχρέωση απέναντι στα παιδιά τους, που σημαίνει οτι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν και με τους δυο γονείς τους και οι γονείς έχουν υποχρέωση απέναντι στα παιδιά τους. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος μπαμπάς να πει «εγώ δεν το θέλω το παιδί μου». Γιατί δεν το θέλει; Έφερε ένα παιδί στον κόσμο, μαζί με μια μαμά. Εμείς πιστεύουμε στην κατά τεκμήριο κοινή ανατροφή, κατά την οποία και οι δύο γονείς συμφωνούν . Αν και οι δύο γονείς διαφωνούν, ας συμφωνήσουν κάτι άλλο. Αν διαφωνεί ο ένας, συνήθως είναι αυτός που φέρνει τις συγκρούσεις.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κλείνοντας ο ίδιος, στο μήνυμά του σημείωσε ότι:

Το μήνυμά μας είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει κουλτούρα η κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει διαμεσολάβηση και κοινή ανατροφή των παιδιών από τους δυο γονείς τους, με ίσο χρόνο και εναλλασσόμενη κατοικία. Εμείς έχουμε κάνει και ένα γκάλοπ δικό μας, πριν από τρεις μέρες περίπου, το οποίο ανέδειξε ότι πάνω από 80% της ελληνικής κοινωνίας επιθυμεί συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο και κοινή ανατροφή. Παλαιότερα έγινε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία είχε δείξει ότι το 87% της ελληνικής κοινωνίας συμφωνεί με την συνεπιμέλεια κα την κοινή ανατροφή και από εκεί και πέρα έχουμε παρουσιάσει πολλές μελέτες και αυτό που πιστεύουμε πάντοτε είναι ότι εν έτη 2020, στον 21ο αιώνα, δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει τις δικές του απόψεις, οι οποίες αναφέρονται στον προηγούμενο αιώνα (πρέπει να παρουσιάσουν καινούρια πράγματα). Εμείς λοιπόν πιστεύουμε πως αν δεν υπάρχει κοινή ανατροφή και 50-50 χρόνο, δεν θα αλλάξει τίποτα στο Οικογενειακό Δίκαιο.