
Έρευνα της «Θ» για τις εξελίξεις στον κορωνοϊό
Ναπ. Ντίνος: Πολλές οι μεταλλάξεις-Τι προβλέπεται για την αντιμετώπισή τους
Ένα θέμα που ήρθε να εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία των πολιτών αναφορικά με τον κορωνοϊό, είναι οι μεταλλάξεις του ιού και η αυξημένη επικινδυνότητα που ενέχει αυτή η εξέλιξη. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά και κατά πόσο θα πρέπει να μας απασχολούν και να μας ανησυχούν;
Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την δράση του εμβολίου απέναντι στα δύο από τα τρία στελέχη του (μελετάται ακόμη η 3η μετάλλαξη), μίλησε στην «Θ» ο Ειδικός Παθολόγος και πρώην Επιμελητής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ναπολέων Ντίνος, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των Ξανθιωτών, αναφορικά με την σχολαστική τήρηση των μέτρων και στέλνοντας το μήνυμά του σχετικά με τον εμβολιασμό.
ΟΙ ΙΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ – ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ – ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Ειδικότερα ο κ. Ντίνος εξήγησε στην «Θ» ότι:
Υπάρχουν πολλά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Δεν είναι μόνο μία η μετάλλαξη, αλλά πολλές. Οι ιοί, όπως και όλα τα πλάσματα της φύσης (ζωντανοί οργανισμοί) μεταλλάσσονται διαρκώς. Η μετάλλαξη είναι μια φυσική διαδικασία εξέλιξης της ζωής συνολικά και των ιών πολύ συγκεκριμένα. Οι ιοί μεταλλάσσονται ακατάπαυστα. Κατά την πορεία της ζωής έρχονται να δημιουργηθούν καινούργιες μεταλλάξεις (αυτό αφορά ιούς, ανθρώπους, φυτά, ζώα και όλα τα πλάσματα της γης). Τι συνέπειες θα έχουν αυτές οι μεταλλάξεις, ακόμη δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι εκτός από τον βασικό κορωνοϊό που ξεκίνησε από την Κίνα, υπάρχουν άλλες τρεις εκδοχές του ιού (άλλες τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις). Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτές οι μεταλλάξεις – ή τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις – δεν έχουν πολύ διαφορετική συμπεριφορα από όσο ο βασικός ιός. Διαφέρουν λίγο στην μεταδοτικότητα, αλλά όχι στο πόσο βαριά νόσο προκαλούν και επίσης αυτό που είναι γνωστό για τις δύο από τις τρείς μεταλλάξεις, είναι ότι το εμβόλιο είναι δραστικό απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις. Υπάρχει και μια τρίτη μετάλλαξη που ερευνάται το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την συμπεριφορά αυτής και ως προς την μεταδοτικότητα και ως προς την ένταση της νόσου και ως προς την δραστικότητα των εμβολίων. Δεν ξέρουμε. Μελετάται και είναι νωρίς να αποφανθούμε.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν κατά την ημερήσια ενημέρωση σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην επικράτεια από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, συμπεριλαμβάνονται και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού του CoviD, ο κ. Ντίνος απαντά:
Εννοείται. Το νούμερο είναι συνολικό. Αφορά το σύνολο των κρουσμάτων κάθε μετάλλαξης.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΗΔΗ ΤΟΝ ΙΟ
Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε πως:
Επειδή τα στελέχη είναι πολύ πρόσφατα – και η νόσος είναι επίσης πολύ πρόσφατη – δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε τι μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα έχουν αυτές οι μεταλλάξεις. Δεν είμαστε καλά καλά σε θέση να γνωρίζουμε αν κάποιος που έχει νοσήσει από κορωνοϊό και έχει φυσική ανοσία, πως θα συμπεριφερθεί σε αυτές τις μεταλλάξεις. Το πιθανότερο είναι ότι η ανοσία σε ένα στέλεχος του ιού, παρέχει ανοσία και στα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού που εκδηλώνονται μέσα από αυτές τις μεταλλάξεις. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη σίγουροι. Μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με τον ιό της γρίπης, αφού γενικά ο ιός της γρίπης και ο κορωνοϊός, έχουν όμοια συμπεριφορά, οπότε υπάρχει και ένα ιολογικό «ανάλογο».
Γενικά δηλαδή, κάποιος ο οποίος νοσεί από γρίπη, δεν θα νοσήσει ξανά σύντομα. Ωστόσο οι ιοί της γρίπης και αυτοί εκφέρονται σε διαφορετικές μεταλλάξεις (Η1Ν1, Η3Ν2, Η5Ν1, όλα αυτά είναι μεταλλάξεις του ιού της γρίπης). Ο ιός της γρίπης εξελίσσεται με την πάροδο των εκατονταετιών και δίνει νέα στελέχη και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι λοιμογόνα, ακόμη και σε αυτούς που έχουν περάσει στο παρελθόν την γρίπη.
Υπάρχουν για παράδειγμα πολλοί ιοί γρίπης ανάλογα το ζωικό είδος, αλλά και μέσα στο ίδιο ζωικό είδος, υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις που προκαλούν διαφορετικές πανδημίες (άλλη ήταν η γριπη του ’18, άλλη του ’67, άλλη του ΄11). Είναι διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού, που αναφέρονται με τα νούμερα «Η» και «Ν». Δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ανοσία απέναντι στο ένα στέλεχος (για παράδειγμα Η3Ν2) αλλά όχι ανοσία απέναντι στο άλλο (για παράδειγμα Η1Ν1). Σαν γενικό κανόνα πάντως θέλω να συγκρατήσουμε, εμείς και οι αναγνώστες σας, πως όταν περνάμε έναν ιό γρίπης αποκτούμε μια σχετικά μακροπρόθεσμη ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης, υπάρχει όμως περίπτωση μετά από κάποια χρόνια, μια καινούρια μετάλλαξη του ιού – ένα καινούργιο στέλεχος ΗΝ – να μας προσβάλλει γιατί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και επομένως απέναντι σε αυτήν την μετάλλαξη δεν έχουμε ανοσία. Έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Και αντίστοιχα δεν μπορούμε να είμαστε και εντελώς σίγουροι σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί η εμβολιαστική ανοσία απέναντι στις μεταλλάξεις. Για τις δύο από τις τρεις είναι γνωστό ότι το εμβόλιο της Pfizer συγκεκριμένα, παρέχει ανοσία. Η 3η μετάλλαξη είναι πρόσφατη και μελετάται.
«ΝΑΙ» ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ- «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κλείνοντας, ο κ. Ντίνος θέλησε να επισημάνει δύο πράγματα:
Το ένα είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός το ταχύτερο δυνατόν και αυτό αφορά και τους ιθύνοντες αλλά και τους εμβολιαζόμενους (τους ωφελούμενους). Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στον εμβολιασμό τους χωρίς καμία επιφύλαξη. Μόνο όφελος μπορεί να έχουν. Ανεπιφύλακτα υπέρ του εμβολιασμού και σαν άτομα και σαν κοινωνία συνολικά. Τον χρειαζόμαστε, είναι ευεργετικός και πρέπει να βιαστούμε να εμβολιαστούμε όλοι μαζί.
Δεύτερον, μέχρις ώτου «σπάσει» η πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και κυρίως τα μέτρα ατομικής προστασίας (δηλαδή χρήση της μάσκας). Ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει. Φοράμε μάσκα και φυλαγόμαστε. Ο εμβολιασμός θα παρέχει εμβολιαστική κάλυψη. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σύντομα θα είναι άνοσο και δεν θα κινδυνεύει από τον κορωνοϊό. Μέχρι τότε όμως, μέχρι ο καθένας μας να αποκτήσει μια ατομική ανοσία, πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα.