Πρεμιέρα μαζί με…φινάλε σήμερα, για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην ΠΑΜΘ

20 λεπτά ήταν αρκετά για να απορροφηθούν…  74 εκ. ευρώ – Αγώνας ταχύτητας για την υποβολή των αιτήσεων

Χαρ. Μαρκίδης: Έντονο ενδιαφέρον λόγω υψηλών επιδοτήσεων –Δεν μπορεί να είναι κριτήριο η… ταχύτητα

 

«Πρεμιέρα» μαζί με… «φινάλε» έκανε σήμερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (προϋπολογισμού 74 εκατ. Ευρώ, όπως είχε ανακοινωθεί) , αφού μέσα σε μόλις 40 λεπτά – με καθυστέρηση ενός εικοσαλέπτου λόγω τεχνικών προβλημάτων – καλύφθηκε το εν λόγω ποσό με αντίστοιχες αιτήσεις.

Οι «τυχεροί» της ημέρας αναδείχθηκαν με βάση τις επιδόσεις ταχύτητας των μηχανικών που υπέβαλλαν τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία λόγω των υψηλών επιδοτήσεων, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο συμπολίτης μας Πολιτικός Μηχανικός κ. Χαράλαμπος Μαρκίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και σε επιμέρους προβλήματα με το λογισμικό, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εξωφρενικό» τον αναγκαστικό «αγώνα δρόμου», προκειμένου να προλάβει ένας μηχανικός να υποβάλλει όσες περισσότερες αιτήσεις γίνεται.

 

ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ – ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Ειδικότερα ο κ. Μαρκίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ήταν η πρώτη και τελευταία ημέρα, γιατί τελείωσαν τα χρήματα. Για να καταλάβετε, η πλατφόρμα ξεκίνησε στις 10.00 και τα χρήματα τελείωσαν στις 11.40 (δηλαδή σε 40 λεπτά). Ωστόσο κατά τα 40 αυτά λεπτά, η πλατφόρμα δεν λειτουργούσε. Είχε «κολλήσει» για 20 λεπτά, είχε πέσει ο server και ουσιαστικά ο διαθέσιμος «καθαρός» χρόνος  ήταν περίπου 15-  20 λεπτά, διότι υπήρχε και ένα πεντάλεπτο κόλλημα. Δεν μπορώ να γνωρίζω που οφείλεται αυτό. Ήταν ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα. Μάλλον η πλατφόρμα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το πλήθος των χρηστών που προσπάθησαν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:

Δεσμεύονται κάποιοι πόροι για την περιφέρειά μας, μας ενημερώνουν για την ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα, οπότε ετοιμάζουμε τους φακέλους μας και κατά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, καθόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή ώστε να περάσουμε όσο περισσότερες αιτήσεις γίνεται.

Μόλις καταχωρηθεί η αίτηση που θα δεσμεύσει τα τελευταία χρήματα που είναι διαθέσιμα για την περιφέρειά μας, το σύστημα σταματά να δέχεται αιτήσεις.

 

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η…ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον γιατί οι επιδοτήσεις ήταν πολύ υψηλές φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και αυτό αύξησε το ενδιαφέρον των ιδιωτών. Για μένα όμως όλο αυτό ήταν μια «προχειρότητα» διότι το μόνο κριτήριο για το αν ενταχθεί μια αίτηση ή όχι ήταν η ταχύτητα του ανθρώπου που θα υποβάλλει την αίτηση. Αυτό όμως, δεν μπορεί να είναι κριτήριο για να ξεχωρίσεις αν μια αίτηση θα ενταχθεί ή όχι. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες «επιλεξιμότητας» των αιτήσεων. Αν δεν προλάβεις, περιμένεις να ξανανοίξει, να ξαναδοκιμάσεις και αν θα προλάβεις (δεν είναι δεδομένο ότι την επόμενη φορά θα προλάβεις).

 

ΚΑΘΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΑΝ 74 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ

Αναφορικά με το πλήθος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ο κ. Μαρκίδης εξηγεί ότι:

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς το πλήθος, γιατί κάθε αίτηση έχει διαφορετικό επιλέξιμο προϋπολογισμό. Για την περιφέρειά μας, δεσμεύθηκαν 74 εκατομμύρια. Εγώ θεωρώ ότι – κατά μέσο όρο – θα είναι περίπου 5000-6000 οι αιτήσεις. Αυτό όμως είναι μια πρώτη «χονδρική» εκτίμηση.

 

ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ – ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΛΑΘΗ

Σε ο,τι αφορά στην…ταχύτητα που πρέπει να έχει κάποιος μηχανικός ώστε να προλάβει να υποβάλλει όσο περισσότερες αιτήσεις δύναται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ο ίδιος υπογραμμίζει με έμφαση ότι:

Είναι εξωφρενικό. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που είναι 50 ετών και δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με την τεχνολογία όσο ένας που είναι 20 ή 25, να προσπαθήσει να υποβάλλει αιτήσεις στην πλατφόρμα, υπο αυτές τις συνθήκες του «πανικού». Και μάλιστα, το να προσπαθείς να υποβάλλεις αίτηση με τέτοια πίεση χρόνου, επιφέρει πολύ εύκολα λάθη. Είσαι σε μια κατάσταση που δεν προλαβαίνεις να «τσεκάρεις» ξανά, τα δεδομένα που έχεις εισάγει. Δεν υπάρχει χρόνος να ελέγξεις τα λάθη και αναγκαστικά προχωράς και αν έχεις κάνει λάθος, το βλέπεις μετά. Δεν υπάρχει και κάποιος οδηγός που να μας λέει «αν κάνεις λάθος στο τάδε βήμα, απορρίπτεσαι» ή αν «μπορείς να το διορθώσεις». Δεν μας έχουν ξεχωρίσει ποια είναι τα λάθη που διορθώνονται, ποια είναι τα λάθη που δεν διορθώνονται, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί μια αίτηση να απορριφθεί.

 

ΔΙΠΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ένα ακόμη σημαντικό – κατά τους μηχανικούς – πρόβλημα που ανέκυψε κατά την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, είναι ότι:

Ανεβάζεις στην πλατφόρμα ένα pdf, που αφορά στον πίνακα με τις παρεμβάσεις που προτείνει ο μηχανικός για την συγκεκριμένη αίτηση. Τον ίδιο πίνακα, θα πρέπει να τον «περάσεις» χειροκίνητα και στην πλατφόρμα. Αυτό είναι διπλή δουλειά και το συγκεκριμένο βήμα είχε τα περισσότερα προβλήματα. Σε δική μου αίτηση για παράδειγμα, έτυχε να έχω καταχωρήσει τις εργασίες, να έχω καταχωρήσει τις ποσότητες και τα ποσά για κάθε εργασία, να βλέπω ότι το νούμερο που έχω ανεβάσει στο σύστημα συμφωνεί με το νούμερο του pdf και αφού έχω υποβάλλει την αίτηση, βλέπω ότι στην στήλη με τα ποσά, έχει τις ποσότητες από την εργασίες και όχι τα ποσά. Αν για παράδειγμα έχω «αντικατάσταση κουφωμάτων 10 τ.μ», μου έρχεται σαν κόστος για την συγκεκριμένη εργασία 10€. Αν και στις άλλες αιτήσεις λειτούργησε κανονικά, στην συγκεκριμένη είχα και αυτό το θέμα. Είδα με τα μάτια μου ότι είχα 25.000 ευρώ επιλέξιμο προϋπολογισμό και τώρα βλέπω ότι έχει 6000. Και αυτήν την αίτηση, θα την ακυρώσω εγώ. Κατά αρχήν δεν υπάρχουν ποσά – έχουν εξαντληθεί – και δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξω ότι έχει γίνει λάθος από το λογισμικό.

 

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ  ΛΑΘΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ

Τέλος αναφορικά με το αν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων, για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις, ο ίδιος σημείωσε ότι:

Έχει να κάνει και με το τι λάθη έχουν γίνει. Αν ένα λάθος έχει να κάνει με την εισαγωγή των παρεμβάσεων (αν δηλαδή έχει κάποιος άλλες παρεμβάσεις στο pdf και εκ παραδρομής έχει περάσει άλλες στην πλατφόρμα) για μένα θα  έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης. Όταν έχεις τέτοια πίεση χρόνου και πρέπει να διαλέξεις τον κωδικό της εργασίας, είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος εκείνη την στιγμή. Αυτά το λάθος για παράδειγμα – κατ΄εμέ – θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα να διορθωθεί.