Καταργείται η απλή αναλογική – Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές

Β. Μαυρίδης: Προέχει η κυβερνησιμότητα των δήμων

Θ Ξυνίδης: Η απλή αναλογική είναι υγεία- Διαφωνώ με την ενισχυμένη

Στην τελική απόφαση για την εκλογή των αυτοδιοικητικών με 43% από την πρώτη Κυριακή προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη επιβολή πλαφόν εισόδου 3%, όπως ακριβώς ισχύει και για τις βουλευτικές εκλογές.

Η πρόταση υπό μορφή νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Μάλιστα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την μείωση του ποσοστού εκλογής από 50%+1 σε περιοχή πέριξ του 40%, έκανε λόγο για επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου, που επέτρεπε την εκλογή με 42% από την πρώτη Κυριακή. Επιπλέον σημείωσε, ότι εφ’ όσον είχε κριθεί συνταγματικό το ποσοστό το 42%, «δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το ποσοστό πέριξ του 40%».
Ακολούθως, προβλέπεται η εισαγωγή πλαφόν εισόδου για τις παρατάξεις, πράγμα που  πλήττει τις μικρές παρατάξεις που οριακά εκλέγουν ένα δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο.
Το πλαφόν εισόδου, κατά αντιστοιχία των βουλευτικών εκλογών, προσδιορίζεται στο 3%. Ο πρώτος συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών και σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών. Τέλος, καταργείται η τρίτη κάλπη, η οποία αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλης Μαυρίδης καθώς και ο γνωστός νομικός και πρώην αυτοδιοικητικός κ. Θανάσης Ξυνίδης, με τον πρώτο να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για εμάς προέχει η κυβερνησιμότητα των δήμων» και τον δεύτερο να τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η απλή αναλογική δεν χάνει την αξία της επειδή οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδείχθηκαν λίγοι για να την υπηρετήσουν σωστά».

 

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ειδικότερα ο κ. Μαυρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Πρώτα από όλα προχθές πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία των κ. Βορίδη και Πέτσα και αναφέρθηκε ένας γενικός σχεδιασμός για την απλή αναλογική. Το ακριβές σχέδιο, για να τοποθετηθούμε, θα ανακοινωθεί μετά την Πέμπτη που θα πάει στο κυβερνητικό συμβούλιο. Εκεί θα παρουσιασθεί η ολοκληρωμένη πρόταση, για την οποία δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Ξέρουμε τις γενικές κατευθύνσεις. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι μιλάτε με έναν δήμαρχο που πήρε την πρώτη Κυριακή πάνω από 50% και δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως από αυτό και μόνο φαίνεται ότι δεν ήταν «απλή αναλογική» στην πράξη. Μπορεί και να είναι η εξαίρεση του κανόνα, ήταν όμως και μια παράμετρος. Εκείνο που προέχει για εμάς είναι η κυβερνησιμότητα των δήμων. Και αν θέλετε, δεν είναι ακόμη στην κουλτούρα μας το να κάνουμε ευρύτερες συμμαχίες μετεκλογικά. Θα ήταν ιδανικό να μπορεί να υπάρξει μια – ας το πούμε – «συμπόρευση» των παρατάξεων, αλλά όπως προανέφερα εκείνο που προέχει είναι η κυβερνησιμότητα των δήμων και με αυτό το σύστημα (το είδαμε και τους πρώτους μήνες της λειτουργίας) δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί αυτή η κυβερνησιμότητα. Επομένως ένα σύστημα που θα δίνει μια νομιμοποίηση στο ποσοστό (όπως δίνει και σε μια κυβέρνηση να πάει αυτοδυναμία) θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Απαντώντας στον «αντίλογο» ότι η απλή αναλογική σημαίνει Δημοκρατία (σε σχέση με την ενισχυμένη) αλλά οι αυτοδιοικητικοί δεν κατάφεραν να την εφαρμόσουν, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, τονίζει ότι:

Ίσως να ενισχύει ένα πιο δημαρχοκεντρικό σύστημα, αλλά από την στιγμή που για να εφαρμόσουμε όλα αυτά σε έναν δήμο, πρέπει να υπάρχει λήψη απόφαση – και φάνηκε από τα πρώτα βήματα της απλής αναλογικής ότι δεν μπορεί να υπάρξει – δυσχαίρενε πάρα πολύ την λειτουργία του δήμου. Αν αλλάξουν αρμοδιότητες, αν ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών, θα είναι μια άλλη συζήτηση που μπορούμε να την κάνουμε στο μέλλον.

Όταν υπάρχει έντονο προεκλογικό και εκλογικό πεδίο αντιπαράθεσης (γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα) είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μπορέσουν αυτές οι «αντικρουόμενες πλευρές» (παρατάξεις) να έρθουν σε συμφωνία ακόμη και σε πολύ βασικά θέματα.

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Αναφορικά με το ότι ναι μεν οι κατά καιρούς τροποποιήσεις έλυσαν αφενός τα χέρια των δημάρχων, ενισχύοντας τις αποφάσεις των επιτροπών (σ.σ. Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) αλλά οδήγησαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θεωρούν «διακοσμητικό» τον ρόλο τους στα όργανα, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι:

Έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου όσον αφορά την λειτουργία του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά υπάρχει μια – λόγω της σημαντικότητας των αποφάσεων έστω και μειοψηφική – αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβούλου μέσα στις επιτροπές.

 

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι:

Θα είμαι ξεκάθαρος. Η εκλογή και η νομιμοποίηση μιας δημοτικής αρχής που λαμβάνει πάνω από ένα ποσοστό – όπως λέτε – 42% μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο 50+1 ψήφους αλλά αποκτά ισχυρή νομιμοποίηση σε συνδυασμό με το ότι πρέπει να κυβερνηθούν οι δήμοι. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένας τρόπος που ακόμη και όταν δεν «πιάνεται» το 50%, να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα για να ακούγονται αναλογικά όλες οι φωνές. Επειδή όμως στην πράξη αποδείχθηκε – σε αυτό έστω το σύντομο χρονικό διάστημα – ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό, είναι μια λύση προς την σωστή κατεύθυνση και μια ισχυρή νομιμοποίηση πάνω από το 42% αλλά και λειτουργία – κυβερνησιμότητα των δήμων.

 

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ- ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ

Από την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης επισήμανε ότι:

Η απλή αναλογική διατηρεί την αξία της. Είναι υγεία για την Δημοκρατία. Η ενισχυμένη αναλογική και η στρατιά πλειοψηφίας συμβούλων που τους δίνει αριθμητικά αυτό το δικαίωμα ο νόμος, χωρίς να το δίνει ο λαός, δεν είναι υγεία για την τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα η ενισχυμένη αναλογική δεν είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Θεωρώ ότι θα ξαναπέσουμε σε καταστάσεις άσχημες. Η απλή αναλογική δεν χάνει την αξία της επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που υπηρετούν τον θεσμό αυτό (σε οποινδήποτε βαθμό) αποδείχθηκαν λίγοι για να την υπηρετήσουν σωστά. Δυστυχώς – και αυτό είναι πρόβλημα και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης – το ότι σήμερα η απλή αναλογική δεν λειτουργεί και ότι χρειάστηκε να δοθούν υπερεξουσίες στους δημάρχους που κατέστρεψαν στην ουσία την «φυσιογνωμία» της απλής αναλογικής, δεν σημαίνει ότι η απλή αναλογική δεν είναι καλή. Δεν ήταν καλοί και ώριμοι οι αυτοδιοικητικοί για να υπηρετήσουν αυτόν τον θεσμό σε αυτό το μεγαλείο, με υπερεξουσίες και δήθεν απλή αντιπολίτευση στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ενισχυμένη αντιπολίτευση στις επιμέρους επιτροπές.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ – ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ «ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Επιπλέον ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι:

Έγιναν προσπάθειες να «σωθεί το παιχνίδι» γιατί ακριβώς ήταν ανεπαρκές το σύστημα να υπηρετήσει την απλή αναλογική. Με άλλα λόγια να έχουν την υποχρέωση και την ωριμότητα οι αυτοδιοικητικοί να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλον και να κοιτάξουν το συμφέρον της πόλης και όχι το συμφέρον του καθένα στην καριέρα του.

Απλά αποδείχθηκαν ανίκανοι οι αυτοδιοικητικοί να την υπηρετήσουν και από εκεί και πέρα χρειάστηκε η κεντρική διοίκηση να «καπακώσει» αυτήν την ανικανότητα με διάφορα ημίμετρα υπερεξουσίας σε δημάρχους και σε «φτιαχτές» πλειοψηφίες (ενώ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε επιμέρους όργανα), οπότε στην ουσία και στην πορεία καταστράφηκε το όλο εγχείρημα. Η απλή αναλογική είναι ο τελικός σκοπός. Κάποτε πρέπει να φτάσουμε στην ωριμότητα να το αντιμετωπίζουμε, γιατί οι εκλογές πρέπει να τελειώνουν την επόμενη ημέρα και από εκεί και πέρα να αρχίζει η συνεννόηση και η συνεργασία για το καλό των δήμων.

 

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΝΟΜΟΣ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι:

Ο κάθε νόμος πρέπει να συμβαδίζει και με τις πραγματικές καταστάσεις. Δυστυχώς ο νόμος αυτός ήταν ένα βήμα μπροστά από τις πραγματικές καταστάσεις. Επιμένω όμως ότι είναι ντροπή να βλέπεις αυτοδιοικητικούς που είτε κυβερνούν είτε αντιπολιτεύονται, το μόνο που κοιτούν να είναι το συμφέρον τους, την προσωπική τους καριέρα και τον τρόμο του πολιτικού κόστους και όχι το καλό του θεσμού που υπηρετούν.