Η Ελλάδα παραμένει σε lockdown, τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα με τα κρούσματα, ο εμβολιασμός πάει αργά, οπότε ξεχάστε απλά τη μετακίνηση εκτός νομού.
«Δεν θα κάνουμε Πάσχα. Με τη μείωση των εμβολίων και αυτόν τον αριθμό των εμβολιασμών, πώς θα κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα; Η χαλάρωση θα είναι να παραγγείλουμε ένα αρνί ή να ψήσουμε με την οικογένεια στη βεράντα και να καθίσουμε να το φάμε ακούγοντας μουσική», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.
Για ένα διαφορετικό Πάσχα μίλησε προχθές ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος για άνοιγμα της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου, ενώ και το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να είναι «ρευστό» καθώς η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως στις κόκκινες περιοχές, όπου είναι ανοιχτά μόνο τα Γυμνάσια, μπορεί να αλλάξει αναλόγως τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.
Παράλληλα, δεν αναμένεται να δοθεί σύντομα «πράσινο φως» και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Στα σπίτια από τις 6
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς που βρίσκονται σε «πυρετό» συσκέψεων μετά την σημαντική αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νόμο Αττική να ισχύει νωρίτερα από τις 9 και ο περιορισμός στις μετακινήσεις.
Δεν αποκλείεται τελικά να βρεθεί ένας τρόπος περιορισμού της κατάχρησης συγκεκριμένων κωδικών στο 13033.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ένταξη και άλλων περιοχών στην κατηγορία Β του υγειονομικού κινδύνου – «κόκκινες» περιοχές – ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τα καταστήματα όπως η κατάργηση του click inside στις κόκκινες περιοχές. Ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Καλεσμένη στην εκπομπή η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα προβλήματα με τα μέτρα, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα, συνεχίζουν να είναι δύσκολα. Βέβαια το θέμα είναι ότι η πανδημία περνάει με εξάρσεις και υφέσεις. Υπήρχαν μήνες που ήταν πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, τώρα έχουν αρχίσει πάλι και δυσκολεύουν», ανέφερε η κ. Παγώνη.
Η ίδια εξήγησε ότι «πρέπει καθημερινά βήμα-βήμα να ελέγχουμε τις παραμέτρους, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, των θανάτων και βέβαια αυτών που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες covid γιατί ένα ποσοστό 10% σίγουρα θα διασωληνωθεί. Πρέπει να αποφασίζουμε για το τι θα κάνουμε και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί όλον αυτό τον καιρό προσπαθήσαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση παρόλο που και το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει νοσήσει και σε καραντίνα μπήκε πάρα πολύς κόσμος και αναγκαστήκανε και από την Αττική να φύγουν γιατροί»,
«Είμαστε στο παρά πέντε ενός νέου κύματος, είμαστε κοντά στο να μπούμε στο τρίτο κύμα», σημείωσε.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό άγνωστο σε εμάς από τον πρώτο μήνα, παλεύουμε αυτόν τον ιό ο οποίος είναι πολύ επιθετικός, είναι μολυσματικός, είχαμε θανάτους, το μελετάμε. Οι μελέτες ξεκίνησαν από το εξωτερικό που είχαν τα πολλά κρούσματα, εμείς είχαμε πολύ λιγότερα, ξεκίνησαν μελέτες και εδώ», ανέφερε, τονίζοντας ότι «φως στο τούνελ θα υπάρχει με τα εμβόλια».