«Δεύτερη» αποκριά, «δεύτερο» Πάσχα και… «δεύτερο» καλοκαίρι χαμένα λόγω κορωνοϊού;

Στ. Αρσενίου: Θα δοθεί αλλού έμφαση, μας αρέσει δεν μας αρέσει

Στ. Καρατσομπανάκης: Καταστροφική η δεύτερη χρονιά χωρίς ανοικτά σύνορα στην Θράκη

 

Ένα ακόμη «χαμένο» Καρναβάλι (που αποτελούσε και την μεγαλύτερη οικονομική ένεση για την πόλη) και ενδεχομένως και ένα ακόμη «χαμένο» Πάσχα (σύμφωνα με τις δηλώσεις επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων) φαίνεται ότι θα μετρήσει η Ξάνθη και με πολλές αμφιβολίες για το αν θα ζεσταθούν οικονομικά οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από τον «ήλιο» του Καλοκαιριού και την επισκεψιμότητα στις παραλίες του νομού.

Την όλη κατάσταση, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα, αποτυπώνουν με δηλώσεις τους στην «Θ» ο επιχειρηματίας Ζαχαροπλάστης κ. Στέλιος Αρσενίου και ο  επιχειρηματίας της παραλίας Μυρωδάτου κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης. Ο πρώτος επισημαίνει μεταξύ άλλων το πόσο μπροστά από τα γεγονότα θα βρεθούμε και τον δεύτερο να τονίζει ότι «θέλουμε και τον τουρισμό γιατί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με κλειστά ειδικά τα σύνορα της Θράκης, τα πράγματα θα είναι καταστροφικά».

 

«ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ» ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΛΛΟΥ ΕΜΦΑΣΗ, ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ – ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ειδικότερα ο κ. Αρσενίου ανέφερε στην «Θ» ότι:

Θα σας πω τι διαβλέπω. Το καρναβάλι έχει τελειώσει και όσο φιλότιμες και αν είναι οι προσπάθειες των συλλόγων, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να «αναστηθεί». Ο πρώτος μεγαλύτερος – από τους δύο παραδοσιακούς  – θεσμούς της Ξάνθης, που ακούστηκε πολύ μακριά.

Ενώ οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, ο άλλος θεσμός, αν πάρει ξανά τα «πάνω» του, θα τα πάρει μόνον από την Αρχιτεκτονική Πολυτεχνική Σχολή, από τα μεταπτυχιακά ή διδακτορικά που θα κάνουν οι φοιτητές από εδώ ή από έξω από την πατρίδα μας, που θα έρχονται εδώ.

Αλλά το καρναβάλι, δεν το βλέπω ξανά, διότι αυτό το πράγμα (σ.σ. με την πανδημία) θα έχει «βάθος». Είδαμε μόνο τα πρώτα στάδια. Είδαμε την κορυφή του παγόβουνου.

Το καρναβάλι και χρήματα έφερνε και κόσμο έφερνε και δούλευε και η αγορά. Δούλευαν όλοι, από το ξενοδοχείο μέχρι το περίπτερο. Όμως έχουμε νέα δεδομένα. Ο συνωστισμός διέπει από εδώ και πέρα τις κινήσεις που θα γίνουν και θα είναι φρόνιμο, οι αρμόδιοι που θα καθίσουν να συνεκτιμήσουν κάποιες καταστάσεις, να δουν ποια πράγματα «ανέτειλαν» στην Ξάνθη και σε αυτά να δώσουν ώθηση. Δηλαδή το «Μονοπάτι της Ζωής», οι εκδηλώσεις πάνω από την Παναγία Καλαμού (στην λεγόμενη Θηλειά), το αγώνισμα των 100 μιλίων στην Χαϊντού (πάνω από το Δασικό Χωριό), το δρομικό αγώνισμα wave running που γίνεται στην παραλία κ.ο.κ. Κατά την γνώμη μου, τέτοια δρώμενα εφεξής θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου και θα «μαγνητίζουν».

Και βέβαια, η Ξάνθη δεν μπορεί να μείνει μόνο στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι. Ο Μάνος είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες (μέσα στις 4-5 κορυφαίες) που έβγαλε η πατρίδα μας τον προηγούμενο αιώνα, θέλει πολλή δουλειά, θέλει να ακουστεί παντού – σε όλο τον πλανήτη- αλλά με ανθρώπους που θα ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και τι ζητούν να κάνουν μέσα από τον Μάνο. Αν θέλετε την γνώμη μου, μέχρι και στον Διαστημικό Σταθμό – και έξω από την γη – ο Μάνος πρέπει να ακούγεται, γιατί είναι αυτός που έγραψε ότι «στον Σύριο υπάρχουνε παιδιά» και κάποια ακόμη. Θα δοθεί λοιπόν αλλού έμφαση, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Προσωπικά μου άρεσε αυτό που γίνονταν με το καρναβάλι και το στηρίζαμε. Έρχονταν κόσμος, δουλεύαμε – και εμείς είχαμε κάθε χρόνο συμμετοχή και σαν ζαχαροπλαστείο – αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε «ἐν οὐ παικτοῖς», ούτε να περιμένουμε ξανά να γίνουν αυτά τα πράγματα. Το θέμα είναι πόσο μπροστά από τα γεγονότα θα βρεθούμε τώρα. Πόση διορατικότητα και οξυδέρκεια θα έχουμε για να δούμε την επόμενη μέρα.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Από την πλευρά του ο κ. Καρατσομπανάκης επισήμανε ότι:

Εμείς οφείλουμε να είμαστε εκεί.  Είναι υποχρέωσή μας πλέον. Δεν μπορούμε να λείπουμε ο,τι και να συμβεί. Θα αγωνιστούμε μέχρι και τελευταία στιγμή. Είναι η μόνη μας ελπίδα και βιοποριστικά αλλά και ως προς ανάπτυξη – γενικότερα – των παραλιών του νομού και της τουριστικής σεζόν. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά λοιπόν. Μπορούμε να σκεφτούμε μόνο θετικά, αρκεί να συνεχίσει το Κράτος να είναι δίπλα στον κάθε επαγγελματία που καταβάλλει προσπάθειες, αν και θα χρειαστούν πολλές περισσότερες.

Αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης, για να είμαι αντικειμενικός, σίγουρα πέρυσι το Καλοκαίρι έλεγαν πολλοί ότι στην Γερμανία έδωσαν 8000 και 9000€ σε κάθε επαγγελματία. Εκείνα τα ποσά ήταν ουτοπικά για εδώ. Από ότι βλέπουμε όμως,  με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, νομίζω ότι αρκετοί επαγγελματίες έχουν λάβει χρήματα (αφού έχουμε φτάσει και στην 5η) και όπως ακούγεται από την 1η έως την 3η θα χαρίσουν το 50% (όπως συμβαίνει στην 4η και 5η ) και φαντάζομαι ότι έτσι θα είναι και η 6η. Άρα νομίζω ότι καταστήματα και επαγγελματίες που απέδιδαν και έσοδα στο Κράτος (καθώς από εκεί συγκρίνεσαι βάσει του 2019) μπορούν να διεκδικήσουν κάποια σεβαστά ποσά, όχι όμως ότι αυτά τα ποσά μπορούν να σε «σώσουν». Σίγουρα όμως είναι μια ελπίδα. Κάτι που μπορεί να σου δώσει μια ανάσα. Σαφώς, με την εξέλιξη της πανδημίας θα χρειαστούν και άλλα περισσότερα μέτρα, διότι δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να μην έχει δουλέψει επί ένα συνεχόμενο έτος και να επιβιώσει, παρότι υπάρχουν και αυτές οι προσπάθειες από το Κράτος. Πιστεύω ότι θα γίνουν και ακόμη περισσότερες. Επάνω σε αυτό, θέλω να πω ότι έχουν αδικηθεί κάποια καταστήματα – και εσείς μπορείτε να το μεταφέρετε αυτό για να το αναγνώσουν οι υπεύθυνοι – αν και γίνεται ήδη μια προσπάθεια για αυτό το θέμα. Είναι τα παραλιακά μαγαζιά – εποχικά καταστήματα. Όπως γνωρίζετε, θα δοθεί και μια «Μη Επιστρεπτέα» από την Περιφέρεια.  Έχει ληφθεί όμως υπόψη μια ημερομηνία, ο Μάρτιος, κατά την οποία τα δικά μας καταστήματα δεν ήταν ανοικτά. Εμείς βάσει του προσωπικού με το οποίο κρινόμαστε δηλαδή, για να πάρουμε αυτήν την «Μη Επιστρεπτέα», δεν είχαμε προσωπικό τότε. Ενώ αν μας λάβει υπόψιν κάποιος, στην καλοκαιρινή σεζόν, θα δει ότι το προσωπικό υπερδιπλασιάζεται. Όμως θέλω να πω και να τονίσω ότι υπάρχει θετικό κλίμα και ότι το λέω απλά ως επισήμανση για να σκύψουν το κεφάλι πάνω από αυτούς τους επαγγελματίες των νομών, οι οποίοι – κατά κάποιο τρόπο – έχουν αδικηθεί σε αυτό το κομμάτι, διότι τον Μάρτιο ήμασταν κλειστά και βέβαια δεν μπορεί να πει κανείς ότι δουλέψαμε το Καλοκαίρι. Ήταν ένα καλοκαίρι το οποίο βγήκε μετά κόπων και βασάνων. Νομίζω ότι θα το δουν λίγο πιο θετικά.

Εμείς το Καλοκαίρι θα είμαστε εκεί και βέβαια θέλουμε και τον τουρισμό γιατί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με κλειστά ειδικά τα σύνορα της Θράκης, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καταστροφικά. Πιστεύω ότι πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο και όπως δούλευε ο Προμαχώνας, να δουλέψουν και αυτά τα σύνορα. Πρέπει να τον βρουν τον τρόπο. Πέρασε αρκετό και ικανό χρονικό διάστημα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και αυτά τα σύνορα. Με αυτόν τον τρόπο, καταδικάζουμε γενικότερα την Θράκη.