Καλή συγκυρία για την Ξάνθη, η δημιουργία δομής ΚΕΘΕΑ

Σε έξαρση τα φαινόμενα εξαρτήσεων με ουσίες, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια

Αντ. Ραφτόπουλος: Ιστορικά σημαντική η θεραπευτική πρόταση που αξιοποιούμε

Σε συνέχεια του χθεσινού πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της «Θ» με τίτλο «τα ναρκωτικά «σκοτώνουν» και στην Ξάνθη», με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 26χρονου αλλά και την εναλλακτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ να δημιουργήσει «έδρα» και στην Ξάνθη που θα καλύπτει ανάγκες ατόμων που χρήζουν συμβουλευτικής, ενημέρωσης αλλά και θεραπείας, από όλα τα είδη των εξαρτήσεων, επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ Κιβωτός κ. Αντώνη Ραφτόπουλο, ο οποίος μιλάει για τους λόγους που προέκυψε αυτή η αναγκαιότητα, δίνοντας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τον τρόπο, τον τόπο και τα ωράρια κατά τα οποία οι Ξανθιώτες μπορούν να απευθυνθούν στους ειδικούς.

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΥΣΙΕΣ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ειδικότερα ο κ. Ραφτόπουλος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Οι υπηρεσίες μας αφορούν όλους οσοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή προβληματίζονται για την σχέση τους με τις παράνομες ουσίες (είτε αυτό αφορά σε κατάχρηση, είτε σε εξάρτηση είτε σε απλή χρήση) και θέλουν να έρθουν, να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις ανησυχίες τους. Αυτό βέβαια μέχρι και να ενταχθούν και σε θεραπευτική διαδικασία και μέχρι να απεξαρτηθούν. Το ΚΕΘΕΑ είναι ο παλαιότερος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι δουλειάς, είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες συμβουλευτικής, ενημέρωσης, θεραπείας, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην σχέση τους με το αλκοόλ (την νόμιμη δηλαδή ουσία) και τα τυχερά παιχνίδια. Κοντά σε αυτούς, η υπηρεσία είναι ανοικτή και για εφήβους και τις οικογένειές τους, που έχουν μια προβληματική σχέση με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του διαδικτύου (όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ο.κ.). Εννοείται βέβαια ότι αυτό αφορά και τα μέλη των οικογενειών τους. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης, κατάχρησης, χρήσης μπορεί να απευθυνθεί και αυτόνομα, αλλά μπορεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί να το κάνει αυτό και ένας πατέρας, μια μητέρα, ένας αδελφός ή μια αδελφή, ένας υιός, μια κόρη, ένας φίλος και οποιοσδήποτε οικείως, ανεξαρτήτως από το αν ο ενδιαφερόμενος προσέλθει. Μπορεί να απευθυνθεί στις υπηρεσίες μας για να λάβει υποστήριξη, ενημέρωση και βοήθεια για το πώς θα διαμορφώσει την καταλληλότερη και πιο βοηθητική στάση, απέναντι στον άνθρωπό του.

 

Ο ΤΟΠΟΣ, ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Αναφορικά με το σημείο στο οποίο μπορούν να προσέλθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Ξανθιώτες, ο κ. Ραφτόπουλος επισημαίνει ότι:

Η Κινητή Μονάδα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα μοιράσει την δράση της σε τρεις νομούς. Στην Ροδόπη, την Ξάνθη και την Δράμα. Παρόλο που θα δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις τρεις περιοχές, έχουμε φροντίσει και με την πολύ στενή και θετική συνεργασία που έχουμε με τους δήμους τοπικά, να αξιοποιούμε και χώρους οι οποίοι μας παρέχονται από τους κατά τόπους δήμους. Στην Ξάνθη, η πολύ καλή συνεργασία και υποστήριξη που έχουμε από την δημοτική αρχή, έχει ως αποτέλεσμα να φιλοξενείται ένα τμήμα της Κινητής Μονάδας σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί στην οδό 9ης Μεραρχίας 13, δηλαδή στον χώρο που αυτήν την στιγμή φιλοξενείται και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Χώροι που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης. Εκεί είναι ο χώρος που οι συνάδλεφοι θα χρησιμοποιούν ως «βάση», θα κάνουν τις εξορμήσεις τους για τις παρεμβάσεις τους τριγύρω και παράλληλα θα είναι σε θέση να υποδέχονται τα αιτήματα των ανθρώπων (των οποίων εξηγώ παραπάνω τα προφίλ τους) από όλη την περιοχή, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ενημέρωσης και θεραπείας. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ροδόπη. Στην Δράμα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος χώρος, αλλά ο στόχος είναι να γίνει και εκεί κάτι αντίστοιχο. Μιλούμε για μια πολύ δραστήρια Κινητή Μονάδα, η οποία θα μπορεί παράλληλα να παρεμβαίνει ενημερωτικά στις κατά τόπους κοινότητες και να υποδέχεται – στον χώρο που μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ξάνθης – αιτήματα ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Η συγκεκριμένη μονάδα, θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Προς το παρόν όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να απευθύνονται στο 2531037842 (τηλέφωνο Κομοτηνής). Τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τηλέφωνο Ξάνθης. Τα ωράρια είναι ευέλικτα, με την έννοια ότι θέλουμε να είμαστε συμβατοί με τις ανάγκες των ανθρώπων. Αναγνωρίζουμε ότι όσοι απασχολούνται το πρωί έχουν ανάγκη από απογευματινές υπηρεσίες, οπότε και διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας, ανάλογα.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ

Σε ο,τι αφορά στο γεγονός ότι πλέον αρκετός κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να λέει «φτάνει πια με την ενημέρωση για τα ναρκωτικά. Ήρθε ο καιρός να γίνει κάτι ουσιαστικά» ο ίδιος, τονίζει με έμφαση ότι:

Έχει απόλυτο δίκιο ο κόσμος. Πιστέψτε με πως το ΚΕΘΕΑ είναι ο οργανισμός που επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται αυτήν την κατάσταση και ακόμη και στην θεραπευτική του διαδικασία, δεν είναι αυτός που όταν έρθει ένας άνθρωπος με αίτημα για βοήθεια, θα του δώσει απλά πέντε συμβουλές. Είναι ένας οργανισμός που αξιοποιεί μια ιστορικά σημαντική θεραπευτική πρόταση, αυτή της θεραπευτικής κοινότητας (αυτοβοήθεια). Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που θέλει να κάνει απεξάρτηση, μπαίνει σε μια εντατική διαδικασία, μακροχρόνια, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η ομάδα των ομοτίμων, η ομάδα της αυτοβοήθειας, η ομάδα των ανθρώπων που έχουν τα ίδια βιώματα και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Βάση της λειτουργίας αυτής της ομάδας είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η αυτοβοήθεια και με την συμβολή επίσης των ειδικών – επαγγελματιών του ΚΕΘΕΑ, κινείται προς τον μεγάλο στόχο, αυτόν της απεξάρτησης.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Τέλος σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν η ανάγκη για την παρουσία του ΚΕΘΕΑ στην Ξάνθη, δημιουργήθηκε λόγω των αποστάσεων (δεδομένου ότι η έδρα του οργανισμού είναι στην Αλεξανδρούπολη) ή από αυξημένη ανάγκη, λόγω πολλών περιστατικών εξαρτήσεων στην πόλη μας, ο κ. Ραφτόπουλος απαντά:

Εμείς λόγω του ότι διατηρούμε μονάδες σε γειτονικές πόλεις, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας, προέρχονται από την Ξάνθη. Ένα τμήμα των ανθρώπων που έρχονται στην Κομοτηνή, προέρχονται από την Ξάνθη όπως επίσης και ένα τμήμα των ανθρώπων που έρχονται στην Καβάλα, προέρχονται επίσης από την Ξάνθη. Άρα ένα σημαντικό στοιχείο που είχαμε ήταν αυτό. Επιπλέον, ένα ακόμη κομμάτι έχει να κάνει με το ότι πέρα από τα αιτήματα που είχαμε ήδη, γνωρίζουμε ότι η κάθε πόλη αυτού του μεγέθους – πόσο μάλλον μια πόλη που έχει μια πολύ δραστήρια και ενεργή οικονομική ζωή και όπως κάθε σύγχρονη πόλη – έχει αυτά τα φαινόμενα (όλων των ειδών των εξαρτήσεων, δηλαδή και ναρκωτικά και αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια) σε έξαρση. Να επισημάνω επίσης ότι αυτό το διάστημα που λόγω καραντίνας όλοι είμαστε μπροστά σε Η/Υ και στο διαδίκτυο, είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι – και ειδικά οι έφηβοι και οι μαθητές – στα είδη των εξαρτήσεων που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο.

Θέλω να πω επίσης ότι τίποτα από όλα αυτά που σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε, δεν θα ήταν δυνατά, αν δεν είχαμε την υποστήριξη τόσο της διοίκησης του δικού μας οργανισμού, του Δήμου Ξάνθης και βέβαια όλων των συνεργατών από την διαχειριστική υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μας έχουν υποστηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

Κλείνοντας στο μήνυμά του ο ίδιος σημείωσε ότι:

Δεν θέλουμε να δηλώσουμε την παρουσία μας ούτε με τυμπανοκρουσίες ούτε με μεγαλοστομίες. Είμαστε εδώ όμως και όποιος θεωρεί ότι έχει την ανάγκη μας και χρειάζεται την βοήθειά μας, δεν έχει παρά να μας καλέσει στο τηλέφωνο που προανέφερα, για να δούμε – χωρίς επικριτική στάση, χωρίς να κατακρίνουμε κανέναν – πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Είμαστε εδώ, είναι το μήνυμα προς τους Ξανθιώτες.