Στην «κόψη» του ξυραφιού βρίσκεται η χώρα και πιο πολύ η Αττική, η οποία «βράζει» από τον κορονοϊό. Καθημερινά περισσότερα από τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, με τις Αρχές και τους ειδικούς να σκέφτονται να επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καλούνται μέχρι αύριο Παρασκευή να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση, από τη μία τα κρούσματα που αυξάνονται δραματικά και από την άλλη η κούραση του κόσμου που από το Νοέμβριο ζει με περιορισμούς, με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται χωρίς δουλειά.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τείνει να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.
Την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε τόνισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας από τη Βουλή προχθες. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ενδέχεται τα ενεργά κρούσματα να αγγίξουν τα 7.000 με 8.000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση, εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, ενώ προειδοποίησε πως ο ιός θα μας ταλαιπωρήσει κι άλλο γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις.
Η επιστροφή σε τετραψήφια ημερήσια κρούσματα, άλλωστε, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.
Αύριο το μεσημέρι, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει την εισήγησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για την Αττική.
Οι ειδικοί, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, αναμένεται να εισηγηθούν
- την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, αντί τις 9 που ίσχυε μέχρι σήμερα
- και την απαγόρευση κυκλοφορίας από Δήμο σε Δήμο.
Βέβαια, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα δύο νέα μέτρα και ειδικά της απαγόρευσης μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο. Αλλά και Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6, ίσως δημιουργήσει εικόνες συνωστισμού σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα.
Τα άλλα δύο μέτρα που συζητούνται είναι για το λιανεμπόριο, όπου υπάρχει η σκέψη για λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away και κατάργηση του click in shop.
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν αντικαθίστανται. Πάντως δεν αποκλείονται παρεμβάσεις στις «κόκκινες» περιοχές.