Ναπ. Ντίνος: Δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση CoviD τα παιδιά, αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους
Ευ. Στυλιανίδου: Καλή η κατάσταση στην Ξάνθη σε σχέση με τα πανελλαδικά δεδομένα
Τρία τμήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων covid σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς – κατά περίπτωση – γεγονός το οποίο εύλογα, προκάλεσε την ανησυχία αναγνωστών της «Θ» (γονέων μαθητών δημοτικού) σχετικά με το αν έχει αλλάξει κάτι με την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε σχέση με τα μικρά παιδιά.
Ως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε αφενός με την Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία (Εύη) Στυλιανίδου, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» την κατάστασης στην Ξάνθη, σε σχέση με τα πανελλαδικά δεδομένα καθώς και με τον Ειδικό Παθολόγο και πρ. Επιμελητή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ναπολέων Ντίνο, ο οποίος σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό (αφού η σοβαρή νόσηση στα παιδιά μικρής ηλικίας (μέχρι 10-14 ετών) είναι πάρα πολύ σπάνια), ωστόσο κινδυνεύουν να καταστούν φορείς και να μεταφέρουν τον ιό σε μέλη της οικογένειάς τους.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ…
Ειδικότερα η κ. Στυλιανίδου δήλωσε λιτά στην «Θ» ότι:
Τα τρία κλειστά τμήματα είναι ελάχιστα μπροστά στο τι συμβαίνει πανελλαδικά. Είμαστε εξαιρετικά καλά σε σχέση με τα πανελλαδικά δεδομένα των κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίοδο είμαστε με λίγα κρούσματα και δεδομένα και θεωρώ ότι οι γονείς και τα παιδιά είναι πιο προσεκτικοί προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. Όλοι μας – εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς – για να απολαμβάνουμε την διά ζώσης διδασκαλία, είμαστε πιο προσεκτικοί.
Αυτό είναι το μήνυμα.
ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Από την πλευρά του ο κ. Ντίνος εξηγεί ότι:
Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα με τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, η σοβαρή νόσηση στα παιδιά μικρής ηλικίας (μέχρι 10-14 ετών) είναι πάρα πολύ σπάνια. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Το παιδί κατά κανόνα θα είναι ασυμπτωματικό ή θα έχει πολύ ήπια συμπτώματα, που θα διαρκέσουν πολύ λίγες ημέρες και μετά θα γίνει τελείως καλά. Υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις, αλλά είναι πολύ σπάνιες που μπορεί να έχουν να κάνουν ή με γεννετικούς λόγους ή ενδεχομένως με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή και με τα δύο μαζί, όπως – για παράδειγμα – το κοριτσάκι στην Θήβα. Παρεμπιπτόντως αυτό που σκέφτομαι για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως επειδή τόσο η μητέρα της το πέρασε βαριά, όσο και η ίδια το πέρασε βαριά, μήπως υπάρχει κάποιου είδους «κληρονομική προδιάθεση».
Επαναλαμβάνω ότι τα παιδιά ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τον κορωνοϊό. Επομένως δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε ως πολίτες για τα παιδιά μας. Ο κίνδυνος είναι μήπως τα παιδιά καταστούν φορείς του ιού στα σχολειά τους και από εκεί και μετά φέρουν τον κορωνοϊό μέσα στην οικογένεια και κολλήσουν τα υπόλοιπα ευπαθή μέλη της οικογένειας. Ας μην ανησυχούν οι γονείς και οι πολίτες για τα παιδιά τους. Η μεταδοτικότητα μπορεί να αυξηθεί όταν λειτουργούν τα σχολεία και για αυτό βλέπουμε και τμήματα δημοτικών να κλείνουν. Όχι επειδή κινδυνεύουν αυτά καθαυτά τα παιδιά, αλλά γιατί αυξάνεται η κινητικότητα και η μεταδοτικότητα μέσα στις οικογένειές τους.
«ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, Η ΕΦΗΒΕΙΑ
Αναφορικά με το «μεταίχμιο» του κορωνοϊού στα παιδιά, ο γνωστός γιατρός τονίζει ότι:
Η εφηβεία είναι ένα μεταίχμιο, από κάθε άποψη. Είναι μια μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ένας 19χρονος θεωρείται ενήλικος. Ένας 17χρονος είναι σχεδόν ενήλικος και μπορεί να έχει την οργανική συμπεριφορά του ενήλικου. Άρα συμβατικά, θεωρούμε τα 18 έτη, ως μια ηλικία μετάβασης στην ενήλικη ζωή.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Κλείνοντας ο κ. Ντίνος σημείωσε ότι:
Και τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης προστατευτικών μέσων που αφορούν τους ενήλικες. Άρα δεν πρέπει να συναθροίζονται σε παρέες και πρέπει να φορούν μάσκες, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους, οι οποίοι πρέπει να αερίζονται τακτικά, όχι (επαναλαμβάνω) επειδή κινδυνεύουν τα παιδιά, αλλά γιατί μπορεί να καταστούν φορείς του ιού και να τον μεταφέρουν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, που μπορεί να κινδυνεύσουν. Είναι σαφές. Οπότε για να μην αυξήσουμε την διασπορά του κορωνοϊού, ακολουθούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και τα παιδιά μπορούν να γίνουν φορείς, αλλά νοσούν λιγότερο, κινδυνεύουν λιγότερο και είναι πιο «ασφαλή» απέναντι στον ιό.