
Για τη σημερινή (και αυριανή) επίσκεψη Πέτσα- Μηταράκη στον Έβρο
Ενωμένους τους Εβρίτες, σε κοινή γραμμή ενάντια στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου (εφόσον οι υπάρχουσες αρκούν) βρήκε η σημερινή (και αυριανή) επίσκεψη των κ. Στέλιου Πέτσα και Νότη Μηταράκη.
Μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έλκει την καταγωγή του από τον Βόρειο Έβρο, κ. Κώστα Βενετίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Αισθάνομαι απόλυτη ικανοποίηση και δικαίωση που ΔΕΝ αποτελώ πλέον μέλος των συνομιλητών από πλευράς υπουργείου μετανάστευσης σε μία από τις πιο ανεπιθύμητες αποφάσεις και πολιτικές που αφορούν τον τόπο μας .
Ραντεβού στις πλατείες ( στις λαϊκές)».
ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο κ. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Για το παραπάνω «ραντεβού» – επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν κλήθηκε στην εν λόγω επίσκεψη – μίλησε στην «Θ» ο κ. Βενετίδης υπογραμμίζοντας ότι:
Κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη που συμμετείχαμε όλοι οι φορείς με το Υπουργείο Μετανάστευσης – και ας μην στοχοποιούμε τον κ. Μηταράκη (μακριά από εμένα αυτό) διότι ο άνθρωπος είναι υπουργός και εφαρμόζει μια πολιτική της κυβέρνησης – ειπώθηκαν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας και ο υπουργός ξανάρχεται προφανώς για να ξανακούσει (;) να πει τις απόψεις του (;). Μάλλον θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει σχετικά με το τι ακριβώς θέλει να κάνει. Μέσα σε αυτήν έλευσή του, από ότι μαθαίνω θα δει την επιτροπή που έχει συσταθεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ορεστιάδος και κάποιους φορείς στο ΚΥΤ Φυλακίου. Την προηγούμενη φορά ήμουν καλεσμένος σαν Περιφέρεια ΑΜΘ (σαν Αντιπεριφερειάρχης της περιοχής). Τώρα δεν με ειδοποίησαν αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο. Αν και επαναλαμβάνω ότι δεν περίμενα να έρθει ο κύριος Μηταράκης. Περίμενα να πάρει πίσω αυτήν την απόφασή του, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας όχι μόνον στην Θράκη αλλά ούτε στον Ελλαδικό χώρο που να επικροτεί αυτήν την απόφαση για την επέκταση. Εμένα από το υπουργείο μετανάστευσης σαν Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Εβρίτη (και μάλιστα από το βόρειο κομμάτι του Έβρου) δεν με ειδοποίησε κανένας. Αν ειδοποίησαν τον κ. Περιφερειάρχη ή τον κ. Αντιπεριφερειάρχη (κ. Πέτροβιτς) δεν το γνωρίζω.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;
Επιπλέον ο κ. Βενετίδης επισήμανε ότι:
Δεν είναι θέμα σθένους. Από την πρώτη στιγμή, την επόμενη ημέρα κατά την οποία βγήκε η απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η δήλωσή μου ήταν ότι είναι εθνικό λάθος και πρέπει να δούμε με στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον περισσότερο και όχι σε ένα «κλειστό δεδομένο» να εφαρμόσουμε μια μεταναστευτική πολιτική ή να περιθάλψουμε κάποιους ανθρώπους που έτσι και αλλιώς είναι ανήμποροι, κατατρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι. Δεν μίλησα ούτε για μεταναστευτική ούτε για προσφυγική πολιτική. Επαναλαμβάνω ότι υπήρχε μια απόφαση από όλους τους φορείς και από κυβερνητικά στελέχη και των δύο τελευταίων κυβερνήσεων ότι η Θράκη πρέπει να εξαιρεθεί από όλη την μεταναστευτική πολιτική και αυτό ισχύει. Μια απόφαση λοιπόν που υπήρχε, ξαφνικά ματαιώνεται και μάλιστα σε μια εποχή που με τους γείτονές μας (επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν συνορεύουμε ούτε με το Λουξεμβούργο, ούτε με την Ολλανδία, ούτε με το Βέλγιο) και έχουμε τα μόνα χερσαία σύνορα με την «γείτονα» και οι σχέσεις μας δεν είναι και οι καλύτερες.
Και όσον αφορά σε αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι θα περιθάλπει το 1% των ανθρώπων σε κάθε περιοχή, ας διαιρέσει αυτό το νούμερο, εξαιρώντας την Θράκη για να τελειώνει και αυτή η ιστορία.
Δεν έχουμε ούτε «γαλάζιες» ταυτότητες, ούτε «πράσινες», ούτε «κόκκινες». Έχουμε κάποια ιδεολογία και υπηρετούμε και όχι καθαρά σε κομματικό επίπεδο, γιατί βλέπετε ότι πολλές φορές οι κομματικοί μηχανισμοί και τα κόμματα, αλλάζουν θέσεις και απόψεις ανά τακτά διαστήματα. Επάνω όμως σε ένα εθνικά ζητήματα – γιατί το θεωρώ εθνικό ζήτημα όπως επίσης θεωρώ ότι η Θράκη είναι σε τέτοια θέση με τις ιδιαιτερότητες που έχει – νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ σταθεροί.
Ας το θέσουμε και διαφορετικά. Ποια ήταν η άποψη της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στο μεταναστευτικό στην Θράκη; Δεν υπήρχε – και μέσα από δηλώσεις – ότι η Θράκη εξαιρείται; Τώρα τι άλλαξε; Ποιος άλλαξε απόψεις; Εγώ ή κάποιοι στην κυβέρνηση;
Σαφώς, θα είμαι στην πλατεία με τους συμπολίτες μου για να δώσω και εγώ ένα στίγμα – αυτό το λίγο που μπορούμε να κάνουμε – ότι είμαστε αντίθετοι. Και θεωρώ ότι αν δεν ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα (γιατί κακά τα ψέματα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί λόγω της πανδημίας) η πλατεία της Ορεστιάδος, θα βούλιαζε από κόσμο και νομίζω ότι θα είχε κόσμο από όλο τον νομό και από την Θράκη συνολικά.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Διευκρινίσεις ωστόσο από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις των κυβερνητικών στελεχών σε ο,τι αφορά στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, ζητούν και οι Συνοριοφύλακες του Έβρου, καθώς η αναρτημένη εδώ και αρκετές εβδομάδες Κοινή Υπουργική Απόφαση, αφήνει την εντύπωση για δημιουργία Hot Spot, όπως εξηγεί από την δική του πλευρά μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλαντης Γιαλαμάς.
Αναλυτικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι:
Το «επέκταση ΚΥΤ», δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο από επέκταση της δομής. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λέει ο κ. Μηταράκης ούτε για το «έκτακτο γεγονός», ούτε για την χωρητικότητα. Αυτήν την στιγμή νομίζω ότι είμαστε υπερκαλυμμένοι με αυτό που υπάρχει (με το ΠΡΟΚΕΚΑ και με το ΚΥΤ Φυλακίου). Ο Έβρος δεν «σηκώνει» άλλη δομή, ούτε επέκταση δομής, ούτε δομή σε άλλη περιοχή. Εμείς αυτό θα του το μεταφέρουμε. Η ΚΥΑ είναι λίγο μπερδεμένη. Μιλά για κάτι «ελεγχόμενο». Δεν υπάρχει ΚΥΤ ελεγχόμενο. Θα είναι όλοι κανονικά με «εξοδόχαρτο». Για αυτό θα πρέπει να μας διευκρινίσει μερικά πράγματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει, αν θα γίνει ή όχι επέκταση, τι θα γίνει με την χωρητικότητα κλπ καθώς και το «έκτακτο γεγονός», το οποίο εμάς μας αφήνει πολλές απορίες. Και μιλάμε μόνο για τον Έβρο με το «έκτακτο γεγονός»;
Προσωπικά, θα σας πω ότι δεν μπορώ καν να σκεφτώ τι θα γινόταν αν με τα γεγονότα του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, είχαμε στον χώρο του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ, 3000 και 4000 και 5000 κόσμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα γινόταν. Και μετά από λίγο καιρό είχαμε και γεγονότα κατά τα οποία ρήμαξαν και έκαψαν τον χώρο του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ με 200-300 άτομα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν με 2000-3000 άτομα εκεί.
Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει μια πραγματική συστράτευση στον Έβρο, ώστε να μην γίνει αυτή η δομή ούτε η επέκτασή της, να μείνει ίδια στην χωρητικότητα και να αναβαθμιστούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους εκεί και τους εργαζόμενους (σε αυτό συμφωνούμε). Ο Έβρος είναι αυτή την στιγμή ενωμένος.