Προχειρότητα ή αναγκαιότητα;

Σε Ίασμο ή Σταυρούπολη, με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα εμβολιαστούν οι Ξανθιώτες από 60 έως 64 ετών

Δ. Κάλφα: Κάθε εμβόλιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαφορετικές επαναλήψεις

 

Μια ημερήσια «εκδρομή» στον… Ίασμο ή στην καλύτερη περίπτωση στην Σταυρούπολη, καλούνται να πάνε οι Ξανθιώτες ηλικίας από 60 έως 64 ετών, προκειμένου να εμβολιασθούν για τον κορωνοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και στον Νομό Ξάνθης, υπάρχουν τρία ακόμη εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία όμως χορηγούν τα εμβόλια της Pfizer – BioNTech.

Βέβαια, τους δίνεται η δυνατότητα «αλλαγής» (των ίδιων προορισμών) είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των Φαρμακείων τους, αλλά και πάλι – για την ώρα τουλάχιστον – δεν μπορούν να προσέλθουν σε Νοσοκομείο Ξάνθης ή Κ.Υ Εχίνου ή Κ.Υ Ξάνθης, για να μην μπερδευτούν τα εμβόλια, όπως εξηγεί στην «Θ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα.

ΣΤΑ Κ.Υ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΜΟΥ, ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 64 ΕΤΩΝ – ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA

Αναλυτικότερα η κ. Κάλφα εξηγεί στην «Θ» ότι:

Μπορούν να αλλάξουν το Κέντρο Υγείας Ιάσμου με το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, είτε μέσω ΚΕΠ είτε μέσω των Φαρμακείων. Αν δεν θέλει να πάει στον Ίασμο, θα τον στείλουμε στην Σταυρούπολη. Κάθε εμβολιαστικό κέντρο, διαθέτει ένα είδος εμβολίου, για να μην μπερδεύονται τα εμβόλια. Οπότε τα Εμβολιαστικά Κέντρα του Νοσοκομείου Ξάνθης, του πρώην ΙΚΑ και του Κέντρο Υγείας Εχίνου, έχουν το πρώτο, της Pfizer – BioNTech. Το καινούριο της AstraZeneca για την Ξάνθη, θα το έχουν το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης και ο Ίασμος για άτομα ηλικίας 60-64 ετών, επειδή αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχουν άλλα εμβολιαστικά κέντρα για να διαχειρίζονται το συγκεκριμένο εμβόλιο. Δεν ξέρω τι θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, αν θα βρεθεί και τρίτο εμβόλιο, αν θα δημιουργηθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά αυστηρά, δεν μπορούν να αναμειγνύουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, για να μην γίνεται μπέρδεμα με τα εμβόλια.

Την Παρασκευή το απόγευμα μάλλον, θα ανοίξει η φόρμα για αυτούς που θέλουν να εμβολιασθούν από 75-80. Θα δούμε που θα παραπέμπουν.

Αυτήν την στιγμή λοιπόν, αν είσαι Ξανθιώτης ηλικίας 60-64, θα κάνεις το εμβόλιο της AstraZeneca και έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι το Κ.Υ Ιάσμου και η άλλη το Κ.Υ Σταυρούπολης. Και αν πάρεις ακόμη και μήνυμα με άυλη συνταγογράφηση, αν δεν το επιβεβαιώσεις, σου δίνει άλλες τέσσερις μέρες για να το επιβεβαιώσεις. Πρωτού επιβεβαιώσεις το μέρος που σε στέλνει η «άυλη», μπορείς να το αλλάξεις.

 

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ – ΚΑΘΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν τίθεται θέμα «αναγκαιότητας» να γίνει αυτό, η κ. Κάλφα, απαντά:

Ναι. Είναι θέμα αναγκαιότητας και από ό,τι βλέπω – όπως προανέφερα- αν έρθει εμβόλιο άλλης εταιρείας, είτε της Moderna είτε της Johnson & Johnson, μπορεί να δημιουργηθεί και άλλο εμβολιαστικό κέντρο. Αυτό εκτιμώ, διότι κάθε εμβόλιο έχει και διαφορετικές επαναλήψεις. Της BioNTech έχει επανάληψη σε 21 μέρες και πάνω. Αυτά της AstraZeneca, έχουν επανάληψη μετά από τρεις μήνες. Αυτός δηλαδή που εμβολιάζεται τον Φεβρουάριο, θα κάνει την επανάληψη τον Μάιο. Είναι δηλαδή σωστό που το κάνουν έτσι, γιατί αλλιώς θα μπερδεύονται. Το κάθε εμβόλιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες ημερομηνίες για το χρονικό διάστημα που απέχει η πρώτη από την δεύτερη δόση. Είναι λοιπόν θέμα αναγκαιότητας.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ, ΕΙΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΤΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Αναφορικά βέβαια με την ταλαιπωρία του κόσμου, η ίδια επισήμανε ότι:

Σίγουρα είτε ο ένας είτε ο άλλος προορισμός, είναι ταλαιπωρία. Επειδή μάλιστα οι αποφάσεις λαμβάνονται από το κέντρο της Αθήνας, όπου αυτές οι αποστάσεις είναι «γελοίες» για την Αθήνα (από Ξάνθη – Σταυρούπολη για έναν Αθηναίο είναι σαν να πηγαίνει από το σπίτι του στο κέντρο) πιστεύω ότι δεν συνυπολογίζονται.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ– ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ – ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

Σε ο,τι αφορά στο κομμάτι του ενδιαφέροντος των Ξανθιωτών, σχετικά με τον εμβολιασμό τους, η κ. Κάλφα δήλωσε ότι:

Υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση και ενδιαφέρον και από άτομα ηλικίας 60-64 που μάλιστα στην περιοχή μου, το είδαν  και σαν μια «εκδρομή». Κοιτάζουν να εμβολιασθούν την ίδια μέρα 2-3 για να πάνε μια «εκδρομή» στην Σταυρούπολη και να εμβολιασθούν. Και γενικότερα υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο και πιστεύω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο από τους υγειονομικούς. Σαφώς και πολλοί είναι διστακτικοί, διότι βγαίνουν παρενέργειες τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Το εμβόλιο είναι ένα παρασκεύασμα λίγων μηνών ενώ περνούν – κανονικά – χρόνια για τα εμβόλια. Αλλά το θέμα είναι ότι στο δίλημμα του να αρρωστήσεις ή να κάνεις το εμβόλιο, η απάντηση είναι να εμβολιασθείς. Ακόμη και για το  AstraZeneca, είδατε ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, βγήκε ο ΠΟΥ και είπε ότι είναι και για μεγαλύτερες ηλικίες. Ενώ μέχρι πρότινος έλεγαν για μέχρι τα 64, πλέον λένε και για μεγαλύτερες ηλικίες. Σίγουρα, περνώντας τα χρόνια, θα βελτιώνονται και τα εμβόλια, αλλά από το να αρρωστήσεις είναι καλύτερα να εμβολιασθείς, αφού ακόμη και μερική κάλυψη να έχεις, δεν θα πεθάνεις, παρά – ενδεχομένως – να αρρωστήσεις ελαφρά. Και στο κάτω- κάτω κάθε φάρμακο (όχι μόνο το εμβόλιο) έχει παρενέργειες και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.