Η ΣΕΚΕ ΑΕ στα δύσκολα χρόνια του καπνού και της αγροτιάς

Αλ. Κοντός: Παραμένει ανταγωνιστικός ο Ελληνικός καπνός- Ευλογία για την χώρα μας, αλλά παρεξηγημένος ο πρωτογενής αγροτικός τομέας

Η καπνοκαλλιέργεια είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα στον Ν. Ξάνθης. Χιλιάδες καλλιεργητές, καπνεργάτες, έμποροι, μεταποιητές, αλλά και συναφή επαγγέλματα με βάση τον καπνό, συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την προβολή της ευρύτερης περιοχής μας. Που βρίσκεται όμως σήμερα η συγκεκριμένη καλλιέργεια, με τα δύσκολα δεδομένα (για το είδος) τα τελευταία χρόνια; Τα αντικαπνιστικά κινήματα, η λαθραία εμπορία και φυσικά οι δυσκολίες της καλλιέργειας και οι «ευαισθησίες» του προϊόντος, δημιουργούν αναστολές, τόσο στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, αλλά ιδιαίτερα στον πρωτογενή, που συρρικνώνεται επικίνδυνα χρόνο με τον χρόνο.

Για όλα αυτά όμως και εξ’ αφορμής των πρόσφατων αρνητικών υγειονομικών και οικονομικών δεδομένων, η «Θ» επικοινώνησε με τον Γεν. Δντή της ΣΕΚΕ, Πρόεδρο του ΣΑΣΟΕΕ και πρ. Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό, ώστε να μεταφέρει στους αναγνώστες της, την πραγματική εικόνα, τις προοπτικές, αλλά και τις ανησυχίες των εμπλεκομένων στην καπνοπαραγωγή και γενικότερα στα αγροτικά πράγματα του τόπου μας και ευρύτερα της χώρας μας.

Ο κ. Κοντός αναφέρεται μεταξύ άλλων στους καπνοκαλλιεργητές και την ΣΕΚΕ, στις παθογένειες του πρωτογενούς τομέα και της αγροτιάς, στο ζήτημα της «εθνικής στρατηγικής» για τον αγροτικό τομέα αλλά και στα όσα πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ποιότητα, τις καλλιέργειες, την παραγωγή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

 

73 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΚΕ ΑΕ –  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ… ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Η ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος, αναφερόμενο στην ΣΕΚΕ ΑΕ και τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές επισήμανε ότι:

Κατά αρχάς, η ΣΕΚΕ είναι μια μεγάλη «ιστορία». Φέτος συμπληρώσαμε 73 χρόνια ζωής. Από το ’47, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό καπνό και τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, στηρίζει αδιάλειπτα τον ελληνικό καπνό και σήμερα η ΣΕΚΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καπνού στα Βαλκάνια. Στηρίζει τις τοπικές οικονομίες. Η ΣΕΚΕ αγοράζει καπνά από όλη την Ελλάδα, από την Φθιώτιδα έως τον Έβρο. Όπου υπάρχει ελληνικός καπνός είμαστε δίπλα τους και πραγματικά γίνεται μια προσπάθεια για να κρατήσουμε αυτό το εθνικό προϊόν, όρθιο. Βέβαια θέλω να πω ότι χρονιά με την χρονιά, η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα συρρικνώνεται και είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι πλέον αποφασίζουν να δέσουν την ζωή τους με τον καπνό, γιατί είναι μια κοπιώδης δουλειά, χρειάζεται πολλή προσωπική εργασία και αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάνει αποτρεπτική την καλλιέργεια του καπνού στην χώρα μας. Εμείς όμως κάνουμε μια προσπάθεια με γεωπόνους, με ανθρώπους που ξέρουν για τον καπνό, που ξέρουν τους καπνοπαραγωγούς για να είμαστε δίπλα τους, να τους  υποστηρίζουμε, έτσι ώστε ο ελληνικός καπνός και να γίνεται πιο ανταγωνιστικός στο χωράφι αλλά και να μπορεί να φτάσει στα πέρατα του κόσμου με αξιώσεις και δίνοντας ένα σοβαρό εισόδημα στον Έλληνα καπνοπαραγωγό.
Υπάρχει μέλλον, υπάρχει προοπτική, όχι βέβαια στα μεγέθη που είχαμε στο παρελθόν – σε μικρότερα μεγέθη – όμως ο ελληνικός καπνός συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικός και συνεχίζει και όπου καλλιεργείται σε κάπως μεγαλύτερη έκταση, να δίνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον καπνοπαραγωγό.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
Ο αγροτικός τομέας είναι η ευλογία του ελληνισμού. Είναι ο τομέας που κράτησε όρθια την ελληνική περιφέρεια, που διατήρησε τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στην ελληνική ύπαιθρο. Που μας έδωσε εμάς την δυνατότητα να μεγαλώσουμε, να ζήσουμε και να μπορέσουμε να ζήσουμε και τις οικογένειές μας και να δώσουμε μέλλον στον τόπο μας. Ο αγροτικός τομέας – και η αγροτική παραγωγή – είναι ένας πολύ παρεξηγημένος τομέας. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι η συμβολή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ είναι περίπου 6-8% και λένε «μα γιατί ασχολούμαστε με το 6 και 8%;» Παίρνουν μόνον την καθαρή αγροτική παραγωγή όμως και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι σε όλη την περιφέρεια πάρα πολλές βιομηχανίες ασχολούνται με την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και απασχολούν πάρα πολύ κόσμο. Αυτές δεν θα λειτουργούσαν αν δεν υπήρχε ο αγροτικός τομέας. Δεν λαμβάνουν υπόψη ότι πάρα πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών,  παράγουν υπηρεσίες στον αγροτικό τομέα και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι σε όλη την ελληνική περιφέρεια, η εμπορική κίνηση γίνεται είτε από τους αγρότες είτε από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στον αγροτικό τομέα. Τι θα ήταν η Ελλάδα, αν δεν υπήρχε ο αγροτικός τομέας σήμερα; Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να τα κατανοήσουμε όλοι αν θέλουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις όσον αφορά την στήριξη των Ελλήνων αγροτών. Και να σας πω και κάτι ακόμη. Με την πανδημία ανεδείχθη ότι μπορεί σε κάποια φάση, για οποιουσδήποτε λόγους να κλείσουν τα σύνορα και να μην έχουμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Τι θα γίνει τότε; Τι θα χρειαζόμαστε; Θα χρειαζόμαστε υγειονομικό υλικό, θα χρειαζόμαστε πολεμικό υλικό και κυρίως τρόφιμα. Μπορείτε να μου πείτε, αν δεν υπάρχει ο αγροτικός τομέας, πως εμείς θα εξασφαλίσουμε την διατροφή των Ελλήνων πολιτών; Άρα είναι τεράστια η σημασία του αγροτικού τομέα και από εκεί θα ξεκινήσουμε για να πάμε στην ουσιαστική στήριξη και του τελευταίου αγρότη που κατοικεί στο τελευταίο ορεινό ή ιστορικό χωριό της πατρίδας μας. Άρα είναι πατριωτικό και εθνικό καθήκον να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον αγροτικό τομέα είτε με ενισχύσεις που παίρνουμε από την ΕΕ είτε με εθνικούς πόρους. Όμως το σημαντικότερο για εμένα, είναι να νιώσουν οι Έλληνες αγρότες ότι όλοι εμείς είμαστε δίπλα τους. Ότι εμείς τους στηρίζουμε στην καθημερινότητά τους. Ότι όταν «χτυπιούνται» από ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν τους αφήνουμε στην τύχη τους και ότι η ελληνική πολιτεία τους λέει ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» για αυτό το οποίο κάνουν. Έτσι, αν ξεκινήσουμε με μια τέτοια φιλοσοφία, μπορούμε να μιλήσουμε για προοπτικές, για μέλλον, για επιβίωση όχι του αγροτικού τομέα, της ελληνικής υπαίθρου και της ελληνικής περιφέρειας.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Επίσης ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ, υπογράμμισε ότι:
Στον αγροτικό τομέα όπως και σε άλλους σημαντικούς τομείς, δεν φάνει η θητεία μιας κυβέρνησης ή δύο. Πρώτον χρειάζεται μια  μακροχρόνια εθνική στρατηγική την οποία θα σεβαστούν όλες οι κυβερνήσεις. Δεύτερον χρειάζεται οργάνωση και διάρθρωση του υπουργείου, με γενικούς γραμματείς οι οποίοι θα είναι διαχρονικοί και οι οποίοι δεν θα μένουν στην θητεία μιας κυβέρνησης. Και τρίτον χρειάζεται μια πολύ ισχυρή παρουσία και «μάχη» στην ΕΕ, έτσι ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε τα μεγαλύτερα, τα περισσότερα, για τους Έλληνες αγρότες. Πάντως το να λέμε στην Ελλάδα μια αγροτική χώρα – όπως λένε κάποιοι – οτι δεν έχει προοπτική ο αγροτικός τομέας, αυτοί δεν ξέρουν που γεννήθηκαν, που πατάνε και που βρίσκονται. Τεράστια η σημασία του και πολύ μεγάλη η προοπτική του, όμως χρειαζόμαστε διαχρονικές και διακομματικές στρατηγικές για την στήριξη του αγροτικού τομέα της πατρίδας μας.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΑΠΟ ΤΑ «ΠΛΗΓΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Αναφερόμενος σε όσα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ο κ. Κοντός εξήγησε ότι:
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε – γιατί αυτό το βιώνω καθημερινά – είναι να προστατεύσουμε τον αγρότη από τα πλήγματα που δέχεται από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Να μην γελιόμαστε. Όσο ποιοτικά προϊόντα και αν θέλω να κάνω, όση όρεξη και αν έχω, όταν έχω μια σημαντική καταστροφή στην αγροτική μου παραγωγή, τότε τινάζεται όλη η προσπάθειά μου στον αέρα. Διότι ας μην ξεχνούμε ότι ο αγρότης δεν είναι ένας μισθωτός που παίρνει κάθε μήνα τον μισθό του. Παράγει κάποιο προϊόν και πληρώνεται 1-2 φορές τον χρόνο, όταν διαθέτει αυτό το προϊόν. Άρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Από την ενεργητική προστασία και το πώς θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις μεγάλες συνέπειες είτε με από αέρος κάλυψη για το χαλάζι είτε με αντιχαλαζιακά δίχτυα είτε με άλλες σύγχρονες μορφές ενεργητικής προστασίας και δεύτερον να τον καλύψουμε όταν πάθει μια ζημιά και η κάλυψη αυτή να του επιτρέψει να ζήσει και να συνεχίσει την δραστηριότητά του.
Επίσης αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να μπει σε μια σειρά, είναι το νερό. Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Οργανωμένη γεωργία χωρίς νερό – ας μην γελιόμαστε – δεν γίνεται. Δεν μπορούμε να μιλούμε για ξερικά χωράφια στην χώρα μας όταν έχουμε ποτάμια που ένα πολύ μεγάλο μέρος των νερών χύνεται στην θάλασσα ή όταν μπορούμε να δημιουργήσουμε δεξαμενές, φράγματα κ.ο.κ. Το νερό είναι ευλογία, άρα θα πρέπει οπωσδήποτε αυτά τα έργα. Έχει ξεκινήσει μια σειρά από έργα σε όλη την Ελλάδα. Άλλα ολοκληρώθηκαν, άλλα δυστυχώς δεν προχώρησαν. Θα πρέπει λοιπόν το νερό, να αξιοποιηθεί στην χώρα μας, με τον καλύτερο τρόπο. Το τρίτο είναι η ποιοτική γεωργία. Πολύ σωστά είπατε για εξαιρετικές κλιματολογικές και βαθμολογικές συνθήκες. Όμως θα πρέπει να μπορέσει ο Έλληνας αγρότης να ενημερωθεί, να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να παράγει ποιοτικά προϊόντα. Είτε προϊόντα που είναι βιολογικά (που έχουν πολύ μεγάλη αξία στην διεθνή αγορά) είτε προϊόντα «ολοκληρωμένης διαχείρισης» όπως λέγονται, που γίνονται με την μικρότερη δυνατή χρησιμοποίηση φυτοπροστατευτικών. Σε όλη Ελλάδα, ο κόσμος θέλει να αγοράζει προϊόντα που είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά γίνεται. Είναι μια νέα τάση σε όλο τον κόσμο και αυτά τα προϊόντα είναι που έχουν μια ιδιαίτερη αξία. Κάτι άλλο που πρέπει να πούμε είναι ότι θα πρέπει συνεχώς να «τρέχουμε» επενδύσεις που σχέση με την συσκευασία και την τυποποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΥΠΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι:
Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής φεύγει έξω, τυποποιείται σε άλλες χώρες, διατίθεται με όνομα ξένης χώρας και πηγαίνει στις διεθνείς αγορές. Εμείς πρέπει επώνυμα, με Ελληνική Σημαία, τα δικά μας προϊόντα να τα συσκευάζουμε, να τα τυποποιούμε και να τα προωθούμε στην διεθνή αγορά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι αγορές δεν θέλουν σήμερα να αγοράζουν χύμα προϊόντα. Θέλουν σωστά τυποποιημένα προϊόντα και θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνονται συνεχώς βήματα – γίνονται αλλά πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα – έτσι ώστε να διαθέτουμε στις αγορές, τυποποιημένα, συσκευασμένα προϊόντα. Βέβαια μεγάλο κομμάτι όλων αυτών, γίνεται με χρήματα από την ΕΕ. Μην ξεχνάμε ότι 2 δις τον χρόνο εισπράττουν οι Έλληνες αγρότες από την ΕΕ και υπάρχει και μια σειρά προγραμμάτων που έχουν σχέση με την ενίσχυση των νέων αγροτών, με τα σχέδια βελτίωσης στην ζωική και φυτική παραγωγή, με τα αγροτικά προϊόντα, με την συσκευασία, με την τυποποίηση, με την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά θα πρέπει να μπορούμε να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο. Είναι απαράδεκτο να λέμε ότι από ένα μεγάλο πρόγραμμα της Ελλάδας, μένουν αναπορρόφητα κονδύλια, δηλαδή ότι δεν αξιοποιούμε λεφτά που μας δίνουν. Και βέβαια κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, είναι οι αγρότες μας να μάθουν να λειτουργούν σε συλλογική βάση. Να ενισχυθούν όσο γίνεται περισσότερο οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, έτσι ώστε μέσα από μαζικές αγορές να έχουμε φθηνότερα εφόδια για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να διαθέτουμε τα προϊόντα μας με καλύτερο τρόπο στις αγορές…