Από την ΔΕΔΔΗΕ τα χρήματα – Τα ποσοστά που καλύπτονται ανάλογα με το σύνολο της οφειλής και τα εισοδηματικά κριτήρια
Η Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μαυρομάτη, δίνει διευκρινιστικές πληροφορίες μέσω της «Θ»
Δεκάδες τηλέφωνα δέχεται από προχθές η «Θ» από δημότες που αναζητούν περεταίρω πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αίτησης στο Δήμο Ξάνθης για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά όπου έχει διακοπεί τους τελευταίους μήνες. Όντως υπήρξε μια διανόηση σε πρώτη φάση περί κάλυψης των εξόδων από τον Δήμο Ξάνθης, αλλά ωστόσο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Για τον τρόπο αποπληρωμής του κόστους επανασύνδεσης, αλλά και παλαιότερων οφειλών, καθώς επίσης και για τον πραγματικό πληρωτή αυτού του κόστους, μίλησε στην «Θ» η Αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ξάνθης κ. Κατερίνα Μαυρομάτη. Η ίδια διευκρίνισε παράλληλα και τον ρόλο που διαδραματίζει σε όλο αυτό το εγχείρημα ο Δήμος, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει τους πολίτες πρόσφατα με δελτίο τύπου.
ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ, ΑΛΛΑ Η ΔΕΔΔΗΕ – ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πιο αναλυτικά η κ. Μαυρομάτη εξηγεί στην «Θ» ότι:
Κατά αρχάς το βοήθημα, δεν το δίνει ο δήμος. Στον δήμο έρχονται και υποβάλλουν την αίτηση. Η αίτηση εξετάζεται από την επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΔΕΗ, έναν εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ και έναν εκπρόσωπο του δήμου. Στην προκειμένη περίπτωση, εκπρόσωπος του δήμου είναι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών (σ.σ. κ. Λεβέντ Καρά Οσμάν). Αυτή η επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος. Πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην επανασύνδεση. Το βοήθημα δίνεται απευθείας από την ΔΕΔΔΗΕ και όχι από τον δήμο. Αυτό αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου. Σε περίπτωση έγκρισης καταβάλλεται από την ΔΕΔΔΗΕ απευθείας, όχι στον καταναλωτή αλλά στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (στον τελευταίο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας).
ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επιπλέον η ίδια τόνισε ότι:
Αυτό το επίδομα, δεν είναι για όλους το ίδιο. Εξαρτάται από το ύψος της συνολικής οφειλής στον πάροχο.
Για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και έως εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75 %) της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ και έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το πενήντα τοις εκατό (50 %) της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το τριάντα τοις εκατό (30 %) της οφειλής.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, που δεν καταβάλλεται το 100% οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε πρόγραμμα διακανονισμού. Αυτά όμως δεν έχουν να κάνουν με τον δήμο. Μιλώ για το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας. Ο δήμος, ΔΕΝ πληρώνει τις οφειλές του καταναλωτή. Όλη αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με την ΔΕΔΔΗΕ. Στον δήμο, ουσιαστικά έχει δοθεί η αρμοδιότητα της συγκρότησης αυτής της επιτροπής και της εξέτασης των αιτήσεων.
Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι όταν για παράδειγμα ο καταναλωτής έχει πάνω από 6000 ευρώ οφειλή και άρα θα του καταβάλλει η ΔΕΔΔΗΕ το 75%, μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού την δόση του οποίου την εξοφλά ο ίδιος ο καταναλωτής σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Επίσης δεν ζητείται το κόστος επανασύνδεσης από τον τελευταίο πάροχο, καθώς είναι μέσα στο ειδικό βοήθημα.
ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, η κ. Μαυρομάτη επισήμανε ότι:
Αρχικά, όταν λέμε «εισόδημα» εννοούμε τα πάντα μέσα. Δηλαδή τεκμαρτό, φορολογούμενο, απαλλασσόμενο, αυτοτελώς φορολογούμενο. Ο,τι ισχύει για οποιοδήποτε βοήθημα, ισχύει και για αυτό. Ετήσιο συνολικό, είναι το φορολογητέο αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο.
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχουν ως εξής:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό – 9.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος – 13.500 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη – 15.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη – 18.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη –24.750 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη – 27.000 ευρώ
Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.
Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα (2.250) ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των τριάντα μία χιλιάδων πεντακοσίων (31.500) ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 30/4/2020 ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ – ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί με έμφαση ότι – όπως εξηγεί και η κ. Μαυρομάτη – κύρια απαραίτητη προϋπόθεση για τους δημότες που μπορούν να ωφεληθούν από την παραπάνω διαδικασία είναι:
Να έχει διακοπεί το ρεύμα μέχρι τις 30/4/2020 και να είναι κομμένο μέχρι σήμερα. Η ΚΥΑ αναφέρει ότι θα πρέπει να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτήσεων. Αν κάποιος δηλαδή έχασε το ρεύμα του τον Οκτώβριο του 2020, δεν μπορεί να αιτηθεί επανασύνδεση. Κάθε χρόνο όμως, αλλάζει η ΚΥΑ και εντάσσονται νοικοκυριά της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή στις 30/4/2020 ίσχυε η προηγούμενη ΚΥΑ του 2019. Και τώρα, το 2021 αναμένουμε νέα ΚΥΑ που θα εντάξει. Όμως τώρα, έχουμε την συγκρότηση της επιτροπής, συνεπώς το πιθανότερο είναι και αυτά τα νοικοκυριά που δεν εντάσσονται τώρα, να ενταχθούν με την επόμενη ΚΥΑ λόγω του ότι η εν λόγω επιτροπή, θα συνεχίσει να υφίσταται.
Οι πολίτες σε κάθε περίπτωση μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλέφωνο του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου 254184458, κα Κυριακιδέλη Χαρά.