Μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμούς από τους Ξανθιώτες- Στο «περίμενε» η αμοιβή των φαρμακοποιών για το ραντεβού

Δ. Κάλφα: Σε πρώτη φάση συμφωνούν για τους εμβολιασμούς οι φαρμακοποιοί, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες 

Θετικοί στο να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, εμφανίζονται οι Φαρμακοποιοί της Ξάνθης, εάν και εφόσον προκύψουν εμβόλια που δεν χρειάζονται «πολικές» θερμοκρασίες για την διατήρησή τους, όπως αυτό της JOHNSON & JOHNSON.

Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, αφού ακόμη και το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι «πενταδοσικό» και συνεπώς ο φαρμακοποιός θα πρέπει να το διαθέσει συγχρόνως πέντε άτομα, ώστε να μην χαθούν δόσεις, όπως εξηγεί στην «Θ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα.

Η ίδια αναφέρεται και στην «αμοιβή» του 1 ευρώ για κάθε ραντεβού που κλείνουν οι φαρμακοποιοί για το εμβόλιο. Μία αμοιβή που ναι μεν…άκουσαν, αλλά ακόμη δεν την είδαν.

 

ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ειδικότερα η κ. Κάλφα διευκρίνισε στην «Θ» ότι:

Όντως οι φαρμακοποιοί ζητούν αυτό, αλλά το ακούσαμε και ακόμη δεν το είδαμε. Δεν έχουμε πληρωθεί για τα ραντεβού. Είναι όλα στα «σκαριά» αλλά ακόμη ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε τίποτα. Αυτή θα ήταν η αμοιβή (1 ευρώ) των φαρμακοποιών για τα ραντεβού που θα κλείσουν, για την διαδικασία, την εκτύπωση, την εργατοώρα τους, αλλά ακόμη δεν τέθηκε τίποτα σε ενέργεια.

 

ΠΕΝΤΑΔΟΣΙΚΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ JOHNSON & JOHNSON – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ «ΖΥΓΙΣΟΥΜΕ» ΟΛΑ, ΠΡΙΝ

Αναφορικά με το αν συμφωνούν οι φαρμακοποιοί να εμβολιάζουν οι ίδιοι τους πολίτες με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, η ίδια εξήγησε ότι:

Το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSON θα διατηρείται στα ψυγεία όπως ακριβώς και όλα τα αντιγριπικά εμβόλια. Όντως συζητείται να μετέχουν και τα φαρμακεία. Είναι μια ενέργεια που πρέπει να μετρηθεί πάρα πολύ, πριν αποφασισθεί, γιατί το κάθε μπουκαλάκι θα είναι πενταδοσικό, συνεπώς θα πρέπει να έχουμε συγχρόνως πέντε άτομα. Συζητείται επίσης να συνταγογραφείται από τον γιατρό το εμβόλιο, ώστε να υπάρχει το ιστορικό – επιβεβαιωμένο από τον ιατρό – και γενικά αυτό το εγχείρημα είναι ακόμη στα «σκαριά». Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πάντα – και τις αλλεργικές αντιδράσεις κλπ – ώστε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια ενέργεια. Πιστεύω ότι θα το συζητήσουν και οι δυο πλευρές, δηλαδή και το Υπουργείο Υγείας και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και κάπου θα βρεθεί μια λύση. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ  ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Επιπλέον η κ. Κάλφα υπογράμμισε ότι:

Οι φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα αντιγριπικά και αντιτετανικά, άρα είναι εκπαιδευμένοι για να κάνουν εμβόλια. Έγινε εκπαίδευση μέσω ενός προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ και βγήκε πιστοποίηση για τον κάθε φαρμακοποιό που συμμετείχε στα σεμινάρια. Άρα είναι πιστοποιημένοι, εφόσον θα γίνονται όπως τα αντιγριπικά. Ωστόσο νομίζω ότι πρέπει να το «ζυγίσουν», αλλά υπάρχει μια θετικότητα εκ μέρους των φαρμακοποιών. Αλλά αυτήν την στιγμή είναι στις συζητήσεις.

 

ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Τέλος σε ο,τι αφορά στο αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ξανθιώτες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, η κ. Κάλφα σημειώνει:

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα αυτούς που δεν συγκαταλέγονται στις ομάδες που εμβολιάζονται αυτό το διάστημα, μπορώ να σας πω ότι τους έχουμε καθημερινά εδώ. Δεν φανταζόμασταν τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο. Προσέρχονται για να κλείσουν ραντεβού, τους λέμε ότι δεν είναι η σειρά τους και συνεχίζουν να έρχονται και να ρωτούν μήπως ήρθε. Αυτήν την στιγμή εμβολιάζονται οι 60-64 ετών και οι 75-80 ετών. Έρχονται και άλλες ηλικίες και ρωτούν. Είναι ανέλπιστο το ενδιαφέρον. Στην αρχή, όταν μπήκαμε στην διαδικασία του να κλείνουμε ραντεβού, ο ρόλος μας ήταν να παροτρύνουμε τον κόσμο να εμβολιασθεί. Νομίζω ότι δεν χρειάστηκε στον βαθμό που περιμέναμε ότι θα χρειαστεί. Ο κόσμος ενημερώνεται από την τηλεόραση, φοβάται πιθανόν και υπάρχει μεγάλη διάθεση να εμβολιασθεί. Μιλάμε πάντα για τις ηλικίες που μπαίνουν στα φαρμακεία και όχι για 18χρονους. Αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μακάρι να είχαμε και περισσότερα εμβόλια (δεν έχουμε πάρα πολλά εμβόλια, όπως θα θέλαμε) και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.