Οι λογικές του παραλόγου και τα παράλογα της… λογικής

Η «Θ» δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τις μετακινήσεις κατά την περίοδο του lockdown

Διευκρινιστικές οδηγίες-απαντήσεις από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας

Το πολυσέλιδο ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες αναφορικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα για το νέο lockdown, σε αρκετές περιπτώσεις αντί να επεξηγεί και να διευκρινίζει τα «επί του πρακτέου», δημιούργησε περισσότερες απορίες στο κοινό. Απορίες που αν δεν διευκρινιστούν και δεν απαντηθούν μπορεί να αποτελέσουν αιτία για επιβολή τσουχτερών προστίμων αδίκως. Για την περίπτωση του Ν. Ξάνθης που ΑΔΙΚΩΣ συμπεριελήφθη μεταξύ των «κόκκινων» περιοχών του κορωνοϊού υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες, όπως επί παραδείγματι η απουσία τραπεζικής θυρίδας σ’ όλο τον ορεινό όγκο, η ύπαρξη μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου σε άλλον Δήμο (Αβδήρων) από τον μητροπολιτικό Δήμο Ξάνθης κλπ.

Η «Θ» δεχόμενη πολλά τηλεφωνήματα αναγνωστών της αναφορικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι, επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Στάθη Βαφειάδη, στον οποίο θέσαμε κάποια καίρια ερωτήματα με παραδείγματα.

 

Ερ: Μπορεί ένας δημότης Μύκης, να μεταβεί στον Δήμο Ξάνθης για να εξυπηρετηθεί από ένα τραπεζικό κατάστημα;

 

Απ: Όχι! Ουσιαστικά δεν μπορεί να πάει κάποιος σε τράπεζα. Εν τω μεταξύ έχουν κλείσει όλα τα υποκαταστήματα (σ.σ. στην ύπαιθρο) και τα καταστήματα τραπεζών είναι στην Ξάνθη.

Αρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ΑΤΜ και – κατά την προσωπική μου άποψη – αν πρέπει να πάνε, ας στείλει κάποιο έγγραφο η τράπεζα ηλεκτρονικά, για να κατέβουν στην Ξάνθη οι άνθρωποι αυτοί. Αυτό βέβαια, είναι δική μου σκέψη. Δεν προβλέπεται όμως από το ΦΕΚ. Άρα ισχύει ότι μένουμε στα όρια του δήμου μας ή μέχρι 2 χιλιόμετρα.

 

Ερ: Μπορεί ένας δημότης Ξάνθης ή ο κάτοικος Σταυρούπολης ή των Κιμμερίων, να μεταβεί στο εμπορικό κέντρο Flamingo που βρίσκεται σε άλλον δήμο;

 

Απ: Όχι, διότι αλλάζει ο δήμος και η απόσταση είναι πάνω από 2 χιλιόμετρα. Δηλαδή ακόμη και από τα όρια των κοιμητηρίων, ανατολικά της πόλης, η απόσταση (σ.σ. μέχρι το μεγάλο εμπορικό) είναι 5 χιλιόμετρα. Μπορούν να το κάνουν μόνον οι δημότες Αβδήρων, διότι είναι στο όριό του. Μέσα στον δήμο μας, μπορούμε να κινηθούμε και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, διότι διαβάζοντας το ΦΕΚ, αυτό που αντιλήφθηκα είναι ότι υπάρχει και διαζευκτικό «ή». Μπορεί κάποιος να κινηθεί στα πλαίσια του δήμου ή και δύο χιλιόμετρα. Μπορούμε δηλαδή να πάμε από την  Ξάνθη, μέχρι και πριν τον Ζυγό. Επίσης, οι δημότες Ξάνθης, μπορούν να πάνε και στην Σταυρούπολη, διότι είναι Δήμος Ξάνθης, άσχετα από το ότι είναι πάνω από 2 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα, ο κάτοικος της Σταυρούπολης, μπορεί να κατέβει στην Ξάνθη, αλλά ο κάτοικος του Δήμου Μύκης δεν μπορεί. Εγώ, αυτό αντιλαμβάνομαι σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, βάσει του ΦΕΚ.

Ερ: Μπορεί ένας δημότης Ξάνθης, να αθληθεί με το ποδήλατό του ή με τα πόδια σε…όμορο δήμο; Μπορεί να διανύσει αποστάσεις όπως: Ξάνθη – Άβδηρα ή Ξάνθη – Π. Λάγος ή Ξάνθη – Εχίνος ή Ξάνθη – Εύλαλο;

 

Απ: Έτσι όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, μπορεί ένας ποδηλάτης (ή αν θέλει και με τα πόδια) να πάει στα Άβδηρα, στα Μάγγανα. Δεν μπορεί να πάει όμως με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Με ποδήλατο, μπορεί να πάει οπουδήποτε μέσα στον νομό. Αυτό λέει η ΚΥΑ. Δεν μπορείτε να μεταβείτε στον Εχίνο για να βγάλετε χρήματα δηλαδή, αλλά για γυμναστική μπορείτε να πάτε και είτε στον Εχίνο είτε στα Άβδηρα, με ποδήλατο ή με τα πόδια.

 

Ερ: Τι έγγραφα θα πρέπει να επιδείξει κάποιος, προκειμένου να μεταβεί για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο άτομο;

 

Απ: Δεν διευκρινίζει τι έγγραφα χρειάζονται. Αν απευθυνθεί κάποιος σε εμάς, θα του αναφέρουμε ότι: Αν μπορεί να έχει κάποιο χαρτί γιατρού για το άτομο που πάει να βοηθήσει, καλώς. Διαφορετικά ας κάνει μια υπεύθυνη και ας πάει. Διότι μπορεί ένα ηλικιωμένο άτομο να μην είναι άρρωστο, αλλά να χρειάζεται μια άλλη βοήθεια. Θα μπορούσε να έχει ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ότι είναι παιδί του ηλικιωμένου ή φωτοτυπία της ταυτότητάς του και ένα Ε1 (ότι θα επιστρέψει στην κατοικία ). Ήδη είχαμε πρόβλημα με γειτονικά χωριά, όπως η Χρυσούπολη ή οι περιοχές του Ιάσμου με ανθρώπους που δεν μπορούσαν να δουν τους γονείς τους. Τώρα θα είναι πολύ πιο έντονο.

 

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ – ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Επιπλέον ο κ. Βαφειάδης, διευκρίνισε – κάτι το οποίο μέχρι προχθές το βράδυ δεν είχε καταστεί σαφές – ότι:

Τελικά τα κομμωτήρια παραμένουν ανοικτά, ενώ τα κέντρα αισθητικής κλείνουν. Επίσης αναφορικά με το λιανεμπόριο, παραμένει ανοικτό με click away, αλλά κατ ΄ εξαίρεση για ρούχα και παπούτσια, χαρτικά είδη, βιβλιοπωλεία, με ραντεβού, μπορούν να μπουν και μέσα στο κατάστημα (τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα).  Δεν αναφέρει όμως τα κοσμηματοπωλεία.

ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι:

Εμείς είμαστε υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν βγάζουμε τις αποφάσεις. Εμείς απλά προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον κόσμο. Όμως δεν είμαστε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ούτε Υπουργείο. Είμαστε υπάλληλοι περιφερειών και δήμων, λεγόμαστε «Πολιτική Προστασία» και προσπαθούμε να δώσουμε πληροφορίες στο θέμα των μετακινήσεων.