Τράπεζες και αγροτικοί γιατροί ούτε για… δείγμα, στα χωριά του Δήμου Αβδήρων

Στο Κ.Υ Εχίνου, ανήκει το… Ιατρείο Σελέρου – Δυο ΑΤΜ΄S εξυπηρετούν όλον τον κάμπο!

Τι λένε στην «Θ» οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Αβδήρων και Πολυσίτου  

 

Εύλογα τα παράπονα ηλικιωμένων συμπολιτών μας από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αβδήρων στην «Θ», που εκφράζουν την αγανάκτησή τους τόσο για την απουσία τραπεζικών υποκαταστημάτων ή θυρίδων στην περιοχή όσο και για το κλείσιμο των περιφερειακών (αγροτικών) ιατρείων, κατά περίπτωση, που τους αναγκάζουν να διανύσουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν.

Ζητήματα, τα οποία ωστόσο, έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους, την στιγμή μάλιστα που το lockdown, τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ζωή, αφού πλέον, δεν μπορούν να υπερβούν ούτε τα διοικητικά όρια του δήμου τους.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην «Θ» και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Αβδήρων και Πολυσίτου, κ. Δήμος Χατζόπουλος και Καλλικράτης Αλεξιάδης, αντίστοιχα.

ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΚΟΣΜΟ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ Κ.Υ ΑΒΔΗΡΩΝ

Ειδικότερα ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Τα χωριά που είναι στην περιοχή μας (Άβδηρα, Πεζούλα, Γκιώνα, Μυρωδάτο, Μάνδρα και άλλα χωριά του κάμπου, αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη) εξυπηρετούνταν από την πρώην αγροτική – νυν «Πειραιώς», που είχε υποκατάστημα στα Άβδηρα, το οποίο αδικαιολογήτως για εμένα, έκλεισε και άφησε μόνον ένα ΑΤΜ. Σαφώς και είναι φύσει αδύνατον να κάνει ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων ένας ηλικιωμένος σε ΑΤΜ. Αλλά αν χρειαστεί και κάτι άλλο, ένας αγρότης της περιοχής για παράδειγμα, που θέλει να κάνει κάποια συναλλαγή (δάνεια κλπ), πρέπει να πάει στην Ξάνθη. Αν περάσετε από το κατάστημα της Πειραιώς στην Ξάνθη, θα δείτε…200 άτομα «ουρά». Και εν μέσω πανδημίας, συνωστίζεται ο κόσμος, σε ένα υποκατάστημα. Είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτοι. Τώρα, δεν μπορείς να πας κιόλας (σ.σ. εννοεί ότι αλλάζουν τα διοικητικά όρια του δήμου), εκτός αν η τράπεζα στείλει σε έναν άνθρωπο 70 ετών, email (που δεν έχει). Το υποκατάστημα που έκλεισε, εξυπηρετούσε πάνω από 10.000 κόσμο και σε αγροτικές περιοχές. Ακόμη και άνθρωποι από το Εράσμιο και τα Μάγγανα, έρχονταν εδώ, από το να πάνε στην Ξάνθη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετούσε και όλη την παραλία. Τώρα, πως εξυπηρετούνται αυτοί οι άνθρωποι; Και για τους ηλικιωμένους είναι χειρότερα.

Όσον αφορά στο Κ.Υ Αβδήρων, δουλεύει πάρα πολύ καλά. Εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο και τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, διότι έχει και πολύ καλούς ιατρούς. Το Κ. Υ έγινε με μεγάλους αγώνες, επί της κ. Τσακίρη και προσωπική της επιτυχία.

Η απόσταση είναι ένα θέμα στα άλλα χωριά. Και ο δρόμος είναι ένα θέμα – δεν έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος μέσα από το χωριό – για το οποίο μας υποσχέθηκε η περιφέρεια ότι θα το εντάξει. Το κομμάτι όμως με την τράπεζα είναι σημαντικό. Δεν είναι μόνο ότι δεν εξυπηρετείται ο κόσμος. Ήταν και ένα «μέσο» ανάπτυξης για την περιοχή μας. Κλείνουμε σχολεία, κλείνουμε τράπεζες, κλείνουμε ταχυδρομεία, κλείνουμε τα πάντα και θέλουμε να κάνουμε «αποκέντρωση». Αυτήν την λέξη την ακούω από παιδί, αλλά κάνουμε εργατικές κατοικίες στις πόλεις, παίρνουμε τα καταστήματα, τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια, τους ταχυδρόμους, κλείνουμε τα σχολεία… Κλείστε και τις εκκλησίες, να μην υπάρχουν χωριά!

ΕΝΑ ΑΤΜ ΣΤΟ ΣΕΛΕΡΟ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΣΤΟ…ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΙΝΟΥ, ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΕΛΕΡΟΥ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι:

Σε ο,τι έχει να κάνει με τα υποκαταστήματα τραπεζών, γνωρίζετε ότι στο Σέλερο λειτουργεί ένα ΑΤΜ της Πειραιώς. Αυτό είναι όλο και εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το χωριό μας και για τα χωριά τριγύρω, είναι τα περιφερειακά ιατρεία, που δεν λειτουργούν. Χωρίς λεφτά, μπορεί να το «ρυθμίσει» κάποιος και να βολευτεί. Αυτό που έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο είναι ο,τι έχει να κάνει με συνταγογράφηση φαρμάκων ή γνωμάτευση ή εξέταση κάποιου ηλικιωμένου. Εμάς μας έχουν εντάξει στο Περιφερειακό Ιατρείο Σελέρου. Έχει πάψει εδώ και χρόνια να έρχεται αγροτικός γιατρός, εδώ και χρόνια. Εγώ αγωνίζομαι εδώ και ενάμιση χρόνο, μαζί με το υπόλοιπο συμβούλιο, ώστε να έρχεται γιατρός μια φορά την εβδομάδα, να περνά δυο ώρες και να δει 5 ανθρώπους που έχουν μείνει στα χωριά (τηρουμένων των πρωτοκόλλων του κορωνοϊού, που ακολουθούνται έτσι και αλλιώς και στα Άβδηρα και στην Ξάνθη). Κάποιοι μας λένε «ας έρθει στο Σέλερο», αλλά ένας ηλικιωμένος πάνω από 85 χρονών, πώς να μετακινηθεί; Να ανέβει στο λεωφορείο; Ποιος θα τον ανεβάσει; Και εκεί που θα πάει – με τα προβλήματα που ενδεχομένως έχει – πως θα περιμένει δύο ώρες να έρθει η σειρά του και πως θα περιμένει άλλες δυο ώρες, να περάσει το επόμενο λεωφορείο για να γυρίσει στο χωριό. Υπο συνθήκες κορωνοϊού, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Τώρα, έχει γίνει ακατόρθωτο να μετακινηθεί κάποιος, γιατί αλλάζει δήμο, γιατί πρέπει να έχει έγγραφα κ.ο.κ. Όλη την περιοχή, την εξυπηρετεί το Ιατρείο του Σελέρου, που υπάγεται στο…Κέντρο Υγείας Εχίνου! Μας έχουν εντάξει – δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο – στο Κ. Υ Εχίνου. Έχω προσπαθήσει πάρα πολύ να φύγουμε και να ενταχθούμε χιλιομετρικά κάπου, που να έχει λογική συνέχεια. Δεν γνωρίζω και εγώ γιατί έγινε, αλλά έχει πάνω από πέντε χρόνια. Πάντως, μόνον ταλαιπωρία έχει φέρει. Σε συνδυασμό με το ότι οι γιατροί εφημερεύουν είτε στο Νοσοκομείο Ξάνθης είτε στο Κέντρο Υγείας Εχίνου – έχουν και αυτοί δίκιο γιατί πρέπει να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους – μένει ένας γιατρός, ο οποίος αναγκαστικά εγκλωβίζεται στο Σέλερο και λέει ότι «πρακτικά αδυνατώ να επισκεφθώ τα χωριά» και δημιουργείται όλο αυτό το πρόβλημα. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο δυσκολότερη είναι και η μετακίνηση για τους ηλικιωμένους.