Τηλεδιάσκεψη αλά…reunion στο Επιμελητήριο Ξάνθης

Για την οικονομική δυσπραγία στο επιχειρείν λόγω κορωνοϊού

Μ. Τσέπελης: Περιμένουμε τις προτάσεις των φορέων και θα τις στηρίξουμε

Ευθ. Μίλκογλου: Μόνο τα χρέη αυξήθηκαν – Ας αφήσουμε τα «εγώ» και ας κοιτάξουμε την πόλη μας

 

Σαν σε… reunion ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown, πραγματοποιήθηκε προχθές η τηλεδιάσκεψη φορέων, με θέμα τις οικονομικές «πληγές» που αφήνει στην περιοχή μας η πανδημία. Την διάσκεψη προκάλεσε ως γνωστόν το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ υπενθυμίζεται ότι και πριν από ένα χρόνο ακριβώς τέθηκαν τα ίδια θέματα και ζητήματα σε αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε και πάλι στο Επιμελητήριο. Όπως υπενθυμίζεται επίσης ότι τίποτα από εκείνα που αποφασίσθηκαν δεν έγινε στην πράξη.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, οι οποίοι συμμετείχαν στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη.

 

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ειδικότερα ο κ. Τσέπελης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Περιμένουμε τις προτάσεις του επιχειρείν της πόλης μας και εμείς προφανώς και θα τις στηρίξουμε στα κέντρα διοίκησης της κυβέρνησης, για να πάρουμε αυτό που πραγματικά δικαιούμαστε. Το 12% το πέτυχαν. Για όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να διεκδικήσουμε, αγαπημένοι και ενωμένοι, αυτά τα χρήματα που είναι αυτονόητα για την δική μας περιοχή που πέρασε μεγαλύτερο διάστημα πανδημίας. Τα «ενοίκια» κλπ, που παίρνει όλη η χώρα, τα παίρνουμε και εμείς. Το θέμα είναι να πάρουμε εμείς κάτι περισσότερο, γιατί δεχθήκαμε μέτρα, για μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα πανδημίας, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα, δεν είχε «αγγιχθεί» καν με την πανδημία. Περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις του επιχειρείν της πόλης, με προτεραιότητες, για να διεκδικήσουμε χρήματα από αυτά που δικαιούμαστε για τον τόπο μας. Τα διαφυγόντα κέρδη της πόλης μας, είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με όλη την Ελλάδα και σε χρόνο και σε χρήμα, αφού χάσαμε και μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα.

 

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ – Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ…ΧΡΕΗ

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου επισήμανε ότι:

Έγινε ακόμη ένα μάζεμα, όπως είχε γίνει και πιο παλιά. Στην ουσία κλείσαμε ακριβώς ένα χρόνο από το τελευταίο μεγάλο μάζεμα που έγινε στο Επιμελητήριο και είχαν παραβρεθεί άπαντες, με την προοπτική ότι θα κατέβαιναν στην Αθήνα, για λύσεις σε κάποια θέματα της πόλης. Και από την δική μας θέση είχαμε πει ότι ναι μεν είναι καλό να ακουστούν 30 προτάσεις – ιδέες – λύσεις, αλλά είναι καλύτερο να κατέβουμε με 5-10 για να μπορούμε να πετύχουμε κάποιες. Αυτή ήταν η θέση μας από τότε. Φτάσαμε να μιλάμε πάλι τώρα τον Μάρτιο και στην ουσία τι έχει γίνει; Τίποτα. Συζητάμε πάλι για αυτά τα θέμα. Έχουν κατατεθεί οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου και στον δήμο, σε σύσκεψη που έγινε μέσα στο Δημαρχείο. Υπάρχουν οι προτάσεις. Δεν είναι στον «αέρα» όσα λέμε. Τα έχουμε καταθέσει και ήταν εκεί και ο πρόεδρος του ΕΒΕ και ο κ. Ιερόπουλος και η αντιπολίτευση. Ήταν άπαντες παρόντες και πέρυσι. Από πέρυσι, δεν έχει αλλάξει κάτι στις προτάσεις μας, απλώς έχουν συσσωρευτεί περισσότερα χρέη και περισσότερο «τρέξιμο» για αυτούς που θέλουν να τρέξουν. Ακούω πολύ το «επιχειρείν» της πόλης, αλλά κανένας δεν το προστάτευσε και κανένας «μέσα» από την πόλη δεν το στήριξε. Στα λόγια είμαστε όλοι ωραίοι, αλλά ουσία δεν βλέπω. Η πόλη μας είναι δακτυλοδεικτούμενη από το 2020… έχουμε θέματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι τώρα. Στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, εγώ (λόγω υποχρεώσεων) μίλησα και είπα συγκεκριμένα πράγματα και κυρίως ότι δεν περισσεύει κανείς. Είμαστε όλοι μαζί. Ας αφήσουμε τα «εγώ» μας και ας κοιτάξουμε όλοι μαζί να καταφέρουμε κάτι για αυτήν τη πόλη, γιατί την αγαπάμε αυτήν την πόλη. Μιλώ στον πληθυντικό. Δεν λέω «εγώ την αγαπάω». Την αγαπούμε την πόλη μας, ζούμε αυτό αυτήν την πόλη και ζούμε σε αυτήν την πόλη. Πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις. Οι επαγγελματίες πρέπει να στηριχθούν… Τι περιμένουν από το «επιχειρείν»; Προτάσεις; Αυτές οι προτάσεις είναι κατατεθειμένες εδώ και ολόκληρους μήνες. Δεν έχει αλλάξει κάτι από τις προτάσεις. Το μοναδικό που άλλαξε είναι ότι είμαστε 7 μήνες κλειστοί, ενώ τότε που συζητούσαμε ήμασταν κάποιες μέρες κλειστοί. Και ερχόμαστε σήμερα να συζητάμε, με ένα χρόνο χαμένο και με συσωρευμένα χρέη, που θα βρούμε μπροστά μας.

 

 ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ «ΕΓΩ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Επίσης ο κ. Μίλκογλου σημείωσε ότι:

Επειδή δεν άκουσα τι είπαν οι υπόλοιποι συνάδελφοι, δεν ξέρω τι προτάσεις κατατέθηκαν, αλλά εγώ αυτό που πρέπει να πω είναι πως πρέπει άμεσα να σκύψει κάποιος στο επιχειρείν και να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης. Δεν πρέπει να εξαιρεθεί η Θράκη από τις 3000 ευρώ (σ.σ. όπως ανακοινώθηκε για το λιανεμπόριο στην Αθήνα) γιατί είμαστε η πιο υποβαθμισμένη, η πιο πληττόμενη και η πιο φτωχή περιοχή. Αυτό δεν το λέω εγώ. Υπάρχει και σε δημοσκόπηση.

Η ουσία όμως είναι μία: Ότι πρέπει να αφήσουμε τα «εγώ» μας, να αφήσουμε τις αυτοπροβολές μας και να κοιτάξουμε την πόλη μας. Εμείς έχουμε κουραστεί. Να μαζευόμαστε και να λέμε τι; Τα αυτονόητα; Ότι χρειαζόμαστε βοήθεια; Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και πέρα. Την «δύναμη» την έχουν οι Βουλευτές, αυτοί έχουν ψηφιστεί από τον κόσμο για να μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να τοποθετηθούν. Ξέρουν και βλέπουν τα προβλήματα της πόλης. Βγαίνουμε την Τρίτη και την Πέμπτη το απόγευμα και βλέπουμε μια «νέκρα». Είναι αυτή η πόλη με τα χίλια χρώματα; Χάσαμε καρναβάλια, ΓΠΠ, θεσμούς, χάσαμε ουσιώδη πράγματα από τα οποία κυκλοφορούσε χρήμα στην πόλη και δυστυχώς αυτά είναι χιλιάδες ευρώ, τα οποία έχουν χαθεί από την αγορά. Αυτά θα αργήσουμε να τα ανακτήσουμε. Γιατί και όταν θα γίνουν όλα αυτά, ο κόσμος θα είναι «σφιγμένος». Οπότε τις λύσεις έπρεπε να τις βρούμε…χθες και όχι να τις συζητούσαμε ακόμη.