Υποβαθμίζονται και με… πιστοποίηση τα πτυχία των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται οι μαθητευόμενοι – Καμία ενημέρωση προς το παρόν

Ο πρόεδρος του «δεκαπενταμελούς» και η Δ/ντρια της σχολής της Ξάνθης, μιλούν αποκλειστικά στην «Θ»

 

Υποβαθμίζεται και μάλιστα με… πιστοποίηση όπως φαίνεται, βάσει του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Βουλή, το πτυχίο της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, αφού από την μια μειώνεται το επίπεδο του πτυχίου και τα επαγγελματικά δικαιώματα και από την άλλη θα χρειάζεται και περαιτέρω πιστοποίηση, για την απόκτησή του.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο ακόμη (σ.σ. αφού δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν οι ΕΠΑΣ  για την επόμενη σχολική χρονιά) αν αυτό περιλαμβάνει τελικά και τους ήδη μαθητευόμενους, όπως εξηγεί αποκλειστικά στην «Θ», ο πρόεδρος του συμβουλίου όλων των ειδικοτήτων της ΕΠΑΣ Ξάνθης κ. Ευστράτιος – Ραφαήλ Χρυσόπουλος.

Ο ίδιος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές διαμαρτυρίας σε αρμόδιους κεντρικούς αλλά και τοπικούς φορείς, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί και παράσταση διαμαρτυρίας, την ερχόμενη Παρασκευή, έξω από το κτίριο της σχολής.

Την αγωνία των παιδιών ωστόσο, συμμερίζονται και οι καθηγητές της σχολής, με τους συνδικαλιστές να προσπαθούν ώστε – τουλάχιστον – οι ήδη μαθητευόμενοι να λάβουν το πτυχίο τους βάσει του νόμου με τον οποίο ξεκίνησαν τις σπουδές τους και χωρίς πιστοποίηση, όπως εξηγεί από την δική της πλευρά η Διευθύντρια της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Ιωάννα Τοπαλίδου.

 

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ…ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Ειδικότερα ο κ. Χρυσόπουλος επισήμανε αποκλειστικά στην «Θ» ότι:

Εμείς είχαμε μπει στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, με τον ν. 3475/2006, ο οποίος έλεγε ότι παίρνεις πτυχίο επιπέδου νούμερο 3 και με επαγγελματικά δικαιώματα νούμερο 4 και επίσης θα μπορούσες να πας έναν χρόνο στα ΙΕΚ και να αναβαθμιστεί το πτυχίο σου από το νούμερο 4 στο νούμερο 5. Τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε ο ν.  4763/2020 που λέει ότι το πτυχίο γίνεται νούμερο 3 και τα επαγγελματικά δικαιώματα γίνονται επίσης νούμερο 3 και ότι δεν μπορεί να πάει κάποιος στο ΙΕΚ (να του αναγνωρίσουν τα χρόνια). Συν τοις άλλοις, μπαίνουν διάφορες ειδικότητες που έχουν οι ΕΠΑΣ σε ΕΠΑΛ και κάποιος που θα βγει από το ΕΠΑΛ, θα έχει ειδικότητα ν.4, ενώ εμείς θα έχουμε  ειδικότητα ν. 3 και θα χρειαστεί να δώσουμε και πιστοποίηση του  Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να πάρουμε το «3». Μιλάμε για 8000 μαθητές που στερούνται το πτυχίο τους ύστερα από αυτήν την αλλαγή. Στην ουσία υποβαθμίζεται. Αυτό το μάθαμε περίπου πριν ένα μήνα. Μας ενημέρωσε μια καθηγήτριά μας. Και δεν είναι μόνον αυτό. Από το 2008, όλοι όσοι έχουν πάρει αυτό το πτυχίο, πρέπει να δώσουν πιστοποίηση. Με λίγα λόγια η κ. Κεραμέως – για να μιλάμε με ονόματα – θέλει να καταστρέψει την εκπαίδευση σε κάθε επίπεδο, διότι δεν έχει αφήσει και κάτι. Και βλέπετε και στην Ξάνθη τους φοιτητές που διαδηλώνουν.
Ποιο παιδί θα θέλει να πάει σε μια σχολή που θα έχει υποβαθμισμένο πτυχίο, πιο κάτω και από το ΕΠΑΛ, ενώ στο ΕΠΑΛ δεν θα χρειάζεται πιστοποίηση; Είναι η μόνη σχολή που παρέχει και χρήματα μέσω της πρακτικής. Εγώ αλλά και όλοι οι μαθητές, συντηρούμαστε από την ΕΠΑΣ. Δουλεύουμε και πάμε και στην σχολή μας. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι:
Έχουμε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα στην κ. Κεραμέως, στο Υπουργείο Εργασίας, στην Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στον Δήμαρχο και σε όποιον φορέα μπορείτε να φανταστείτε. Δεν την έχουν διαβάσει καν. Δεν την έχουν δει καν. Είμαστε περίπου 30 ΕΠΑΣ και η κάθε μια, στέλνει επιστολές στους κατά τόπους φορείς.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία, όλα τα παιδιά της ΕΠΑΣ – πάρα πολύ ειρηνική φυσικά – για να δείξουμε την αντίθεσή μας, έξω από την σχολή, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον CoviD.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η «Θ» επικοινώνησε και με την Διευθύντρια της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Ιωάννα Τοπαλίδου, η οποία ανέφερε ότι:

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα.  Ψηφίστηκε αυτός ο νόμος ότι τα παιδιά θα δίνουν πιστοποίηση και ακούστηκε ότι και αυτά τα παιδιά που τελειώνουν φέτος, θα δώσουν και αυτά για πιστοποίηση. Ωστόσο δεν είναι τίποτα σίγουρο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάποιοι συνδικαλιστές μας παλεύουν ώστε να τελειώσουν τα παιδιά με το προηγούμενο καθεστώς, όπως μπήκαν και ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οπότε περιμένουμε.

Το πτυχίο των ΕΠΑΣ, ποτέ δεν ισοδυναμούμε με το ΕΠΑΛ. Δεν ήταν Γ΄Λυκείου. Ανήκει στην Β/θμια Εκπαίδευση, αλλά κάποιος που τελείωνε την Α΄Λυκείου (αυτή είναι η προϋπόθεση σε εμάς) και τελείωνε την ΕΠΑΣ, δεν θεωρούνταν πτυχιούχος λυκείου. Αυτό υπήρχε έτσι και αλλιώς. Τώρα όμως είπαν ότι τα παιδιά θα δίνουν και πιστοποίηση, το οποίο δεν είναι καλό. Τουλάχιστον, παλεύουμε ώστε αυτά τα παιδιά να τελειώσουν με το καθεστώς που μπήκαν, αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον νόμο και για το πώς θα λειτουργήσουμε με την καινούρια σχολική χρονιά.  Εμείς κάναμε και απεργία για αυτό το πράγμα, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί για το τι θα γίνει. Εννοείται ότι εμείς στηρίζουμε αυτό που θέλουν τα παιδιά. Να τελειώσουν και το πτυχίο τους να είναι αυτό που ήταν, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πιστοποίηση.