Σχεδιάζεται νέο αιολικό πάρκο στον… Λειβαδίτη

Αντιδρούν οι κάτοικοι και προτείνουν εναλλακτικές

 Δ. Σερεφιάς: Δεν θα το αφήσουμε – Να τις βάλουν σε άγονα νησιά

Ν. Ευφραιμίδης: Είμαι υπέρ των αιολικών, αν δεν επιφέρουν συνέπειες σε περιβάλλον

Ανησυχία, έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Καρυόφυτου και του Λειβαδίτη και της γύρω περιοχής, το ενδιαφέρον που εκδήλωσε μία εταιρεία, η οποία ήδη κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Λειβαδίτη, με σκοπό την δημιουργία αιολικού πάρκου, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφύτου Ξάνθης. Ο κ. Διαμαντής Σερεφιάς, αναφέρεται στους λόγους της δυσφορίας που δημιουργείται στους κατοίκους, αλλά και στον φυσικό πλούτο της εν λόγω περιοχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων οτι οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να τοποθετούνται σε άγονα μέρη.

Πάντως, για την ώρα, το όλο θέμα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, αφού όπως εξηγεί από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, δεν υπάρχει καν μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Ο ίδιος μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της κατασκευής αιολικών πάρκων, εάν αυτά δεν έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην χλωρίδα, στην πανίδα και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

Ειδικότερα ο κ. Σερεφιάς, ανέφερε στην «Θ» ότι:

Πρόκειται να τοποθετηθούν δέκα ανεμογεννήτριες μεγάλου ύψους από ο,τι μας έχουν πληροφορήσει στην περιοχή του Λειβαδίτη. Μια από τις κυριότερες αντιδράσεις μας, είναι πως είναι δίπλα στον Λειβαδίτη (ούτε ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό). Ένα δεύτερο, είναι πως εκεί που ξεκινά η πρώτη ανεμογεννήτρια, υπάρχει συνθήκη NATURA σε όλη την εκεί περιοχή. Ένα τρίτο είναι ότι έχουμε τους όξινους τυρφώνες (σαρκοφάγα φυτά) που είναι ίσως οι μοναδικοί στην Ευρώπη (σε Λειβαδίτη και περιοχή του Παρανεστίου). Πρόκειται για πολύ σπάνιο είδος. Επίσης, ένα ακόμη κύριο ζήτημα είναι ότι στην περιοχή (από εκεί που θέλουν να στήσουν τις ανεμογεννήτριες) υπάρχουν φυσικές πηγές από όπου υδροδοτούνται τα περισσότερα χωριά της περιοχής του Καρυοφύτου (Λειβαδίτης, Καρυόφυτο, Καστανίτης, Μαργαρίτης, Καλό Νερό, ένα κομμάτι του Δαφνώνα κλπ). Μόλις δουλέψουν τα μηχανήματα, θα «στεγνώσει» η περιοχή. Οπότε θα είναι μεγάλη ζημιά στην περιοχή, όσον αφορά στο φυσικό κάλλος και βεβαίως υπάρχει και αντίδραση. Οι ανεμογεννήτριες είναι για να μπουν σε άγονα μέρη. Όχι σε μέρη που υπάρχει αυτός ο φυσικός πλούτος. Δεν μιλάμε μόνο για τα παρθένα δάση, για τις διαδρομές περιπατητών και ορειβατών και τους Μαραθώνιους, αφού ένα μεγάλο κομμάτι είναι και ο φυσικός καταρράκτης του Λειβαδίτη. Με που θα έρχεται δηλαδή ο άλλος στην περιοχή της Οροσειράς της Ροδόπης, θα συναντά μια ανεμογεννήτρια τεραστίων διαστάσεων, πάνω από το κεφάλι του; Η ζημιά θα είναι μεγάλη και αυτό που τονίζω και πάλι, είναι ότι τα περισσότερα χωριά, παίρνουν νερό από την περιοχή του Λειβαδίτη. Υπάρχουν υδροφόροι άξονες.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ – ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ – ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΓΟΝΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ

Επιπλέον ο κ. Σερεφιάς, σημείωσε ότι:

Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Ήδη έχουμε ενημερώσει τους Βουλευτές της περιοχής μας, τον Δήμαρχο της περιοχής μας και θα επικοινωνήσουμε και με τον Αντιπεριφερειάρχη. Εμείς λέμε να στηθούν σε άγονα μέρη. Λέμε όχι για την περιοχή μας, γιατί η περιοχή μας είναι κάτι διαφορετικό. Έπειτα είναι και τα πτηνά της περιοχής. Αν ήταν άγονη η περιοχή, ας τα έστηναν. Εξάλλου σε άγονη περιοχή, δεν πετά ούτε πουλί. Από ότι μας υποσχέθηκε ο δήμαρχος, θα διαμαρτυρηθεί και αυτός έντονα. Θα φτάσει μέχρι τον υπουργό. Οι άνθρωποι της εταιρείας που θέλουν να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας δεν ξέρουν που πέφτει. Βέβαια αυτό μπορούν να το κάνουν παντού, αλλά εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι, επάνω σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν γνωρίζουμε τίποτε (σ.σ. αναφορικά με το αν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη). Εμείς το πληροφορηθήκαμε από το ιντερνέτ. Διάφοροι φορείς και σύλλογοι – και μαζί με την τοπική κοινότητα Καρυοφύτου  και φαντάζομαι και με τον Δήμο Ξάνθης – ενημερώσαμε τον Δήμαρχο ο οποίος είναι αρνητικός 100%. Ενημερώνουμε τους επικεφαλής των παρατάξεων, μιλήσαμε με τον κ. Δημαρχόπουλο, τον κ. Μελισσόπουλο και στην συνέχεια με τους άλλους αρχηγούς. Δεν θα το αφήσουμε. Είναι κρίμα να χαθεί όλο αυτό, για να κερδίσει ένας και μόνο. Είναι και η μεγάλη κτηνοτροφία που έχουμε στην περιοχή. Ακόμη και οι δασεργάτες της περιοχής μας ζουν από  αυτό το πράγμα. Θα «στερέψουν» να παράγουν ξυλεία, βουνά ολόκληρα. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες, απλά υπάρχει μια αίτηση (είναι υπ. Αριθμ. 59) στο Υπουργείο Ενέργειας την οποία θα εξετάσουν, με πολλές άλλες αιτήσεις, μέχρι τις 19/3/2021. Εμείς έχουμε βάλει και Νομικό ο οποίος το ψάχνει και πολύ σύντομα θα μας δώσει τις απαντήσεις. Κατά αρχάς υπάρχουν πολλά πράγματα που μας προστατεύουν επάνω σε αυτήν την ιστορία. Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό. Δεν είμαστε σύμφωνοι. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Δήμαρχος Παρανεστίου από ο,τι γνωρίζουμε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης. Ναι, να βάλουν ανεμογεννήτριες, αλλά σε νησιά που είναι άγονα, σε βουνά που είναι άγονα, αλλά όχι σε ένα φυσικό κάλλος με χλωρίδα, πανίδα και όλα όσα έχει η περιοχή της Οροσειράς της Ροδόπης. Έπειτα, είμαστε και οι πατατοπαραγωγοί. Στον Λειβαδίτη έχει 2500 στρέμματα χωράφια. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το καλλιεργούμε εμείς, οι παραγωγοί του Λειβαδίτη και είναι σε απόσταση αναπνοής από τις ανεμογεννήτριες. Δηλαδή η γη παράγει, τόσοι άνθρωποι τρώνε ψωμί από εκεί, υπάρχουν κτηνοτρόφοι γύρω – γύρω και θα  τα αφήσουμε να τα πάρει ένας άνθρωπος; Έχουμε ειδοποιήσει και τον Φορέα Διαχείρισης που το είχαν πληροφορηθεί, αλλά δεν ξέρω τι ενέργειες θα κάνουν.

 

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ – ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΧΛΩΡΙΔΑ , ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Από την πλευρά του ο κ. Ευφραιμίδης ξεκαθάρισε ότι:

Το έργο αυτό είναι σε αρχικό στάδιο αδειοδότησης. Δηλαδή έπειτα από αυτό, χρειάζεται η γνωμοδότηση από Στρατό, Αρχαιολογία, Δασαρχείο, Φορείς Διαχείρισης, από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας πρωτίστως και μετά «περνά» από Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν έχει γίνει καν η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων. Όσον αφορά στα αιολικά πάρκα, προσωπικά είμαι υπέρ της κατασκευής τέτοιων έργων, αρκεί φυσικά να μην επιφέρει την καταστροφή του περιβάλλοντος, της χλωρίδας, της πανίδας και γενικότερα του τόπου μας. Δεν γνωρίζω ακριβώς τα σημεία που θα τοποθετηθούν. Αν δεν επιφέρουν αρνητικά στοιχεία προς το περιβάλλον γενικότερα, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να κατασκευαστούν, ακόμη και στον τόπο μου. Είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και εφόσον δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τα όποια οικοσυστήματα υπάρχουν. Είμαι υπέρ, υπο αυτούς τους όρους. Και φυσικά δεν θα αλλάξει κάτι όταν έρθει η ώρα να «γνωμοδοτήσω» στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επαναλαμβάνω ότι είμαι υπέρ των ΑΠΕ με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον και εφόσον δεν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και τα οικοσυστήματα. Σε μια περιοχή όπως αυτή της Χαϊντούς και του Λειβαδίτη, που είναι πολύ όμορφη και έχει καθημερινά επισκεψιμότητα, κυρίως στον καταρράκτη (όπου και εκεί η περιφέρεια έχει προτάξει ένα έργο για να ενισχύσει αυτήν την επισκεψιμότητα και ήδη προτάσσει και βίντεο προβολής του τόπου μας για την μετά κορωνοϊού εποχή), πως είναι δυνατόν να πω εγώ να κατασκευαστεί ένα έργο που θα τα «διαλύσει» όλα αυτά; Και επίσης, απο τα έργα αυτά θα θέλαμε να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη προς τους κατοίκους – δημότες των περιοχών αυτών. Και στην θητεία μου, ως  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, υπήρχε μια επιτροπή που αποφάσιζε για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων σε όλη την περιφέρεια και έχω γνώση και πάντα είχα αυτήν την άποψη.