Σ. Μεϊμαρίδης: Αγανακτισμένοι οι ερασιτέχνες ψαράδες της Ξάνθης

Απίστευτο: Άνοιξαν τα καταστήματα με είδη αλιείας, ενώ… απαγορεύεται ακόμη η αλιεία!

Το Λιμάνι των Αβδήρων, οι βασικές αλλαγές και το «ένσταση» του συλλόγου που δεν ενημερώθηκε για τα πρόστιμα από το Λιμεναρχείο

 

Αγανακτισμένοι, δηλώνουν (και) οι ερασιτέχνες ψαράδες του Ν. Ξάνθης, που συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού και δεν μπορούν να μεταβούν όχι μόνο σε γειτονικό νομό, αλλά ούτε σε… γειτονικό δήμο, για να δουν τουλάχιστον τα σκάφη και τις περιουσίες τους, μετρώντας συνολικά – με μικρά διαστήματα άρσης – εννέα μήνες απαγόρευσης.

Εν τω μεταξύ στα παράδοξα της υπόθεσης, το γεγονός ότι ενώ η αλιεία απαγορεύεται, άνοιξαν τα καταστήματα με είδη αλιείας, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ξάνθης κ. Σήφης Μεϊμαρίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στο Λιμάνι των Αβδήρων  στο οποίο έχουν γίνει βασικές αλλαγές.

Μάλιστα, ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας, εκφράζει και το «παράπονο» ότι ο σύλλογος δεν ενημερώθηκε από το Λιμεναρχείο, για τα πρόστιμα που έπεσαν, το περασμένο διάστημα

ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ, ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Ειδικότερα ο κ. Μεϊμαρίδης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Αυτό το email εστάλη σε όλες τις εφημερίδες, αλλά όχι στον σύλλογό μας. Άρα όσον αφορά στις παραβάσεις, δεν έχω άποψη. Που πιάστηκε ο ερασιτέχνης; Τι ήταν; Ψαροτουφεκάς; Ή πήρε κάποιος την βάρκα του και ψάρεψε; Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν έχω λάβει mail και ενημέρωση, για να ενημερώσουμε και εμείς τα μέλη μας, προς αποφυγήν επανάληψης.

 

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ – ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΕΝΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – ΛΟΓΩ LOCKDOWN –  Η ΑΛΙΕΙΑ

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στους ερασιτέχνες αλιείς του Νομού Ξάνθης, ο κ. Μεϊμαρίδης, εξηγεί ότι:

Υπάρχει μια αγανάκτηση από μια απαγόρευση που κοντεύει τους 6-7 μήνες. Με ένα διάλειμμα παράκτιας αλιείας, πάμε για το εννιάμηνο. Εμείς έχουμε αποκλειστεί δια ροπάλου. Όλη η ιστορία αφορούσε στην μετακίνηση από νομό σε νομό και ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα σκάφη, αν φύγουν και πάνε στην Καβάλα ή στην Θάσο, αλλά η ερασιτεχνική αλιεία είναι η μοναδική που έχει αποκλειστεί τόσο πολύ. Είναι ένα παράπονο από την Ομοσπονδία μας, από τους συλλόγους, από τους πάντες. Έχεις την βάρκα στο Λιμάνι των Αβδήρων και δεν μπορείς να πάς να δεις την περιουσία σου αυτήν την στιγμή.

Μιλάμε για μοναχική αλιεία, με ένα – δυο άτομα με αποστάσεις, αλλά δεν μπορούν να το καταλάβουν. Σαφώς και αν πάνε 10 άτομα και ψαρέψουν, θα υπάρχει θέμα. Πρέπει να έχεις όλα τα μέτρα, αλλά εδώ δεν μπορούμε να περάσουμε τα όρια του δήμου – και αυτό είναι το χειρότερο – για να δούμε τις βάρκες μας. Το άλλο…χειρότερο, είναι ότι η Πολιτική Προστασία άνοιξε τα καταστήματα με είδη αλιείας και μιλώντας με φίλους μου στην Ξάνθη και στο Π. Λάγος, μου είπαν «τι μας άνοιξαν εμάς; Δεν πατάει ψυχή». Ενώ δηλαδή απαγορεύεται το ψάρεμα, άνοιξαν τα καταστήματα με είδη αλιείας. Οι άνθρωποι κοντεύουν να τρελαθούν γιατί δεν μπορούν να πάρουν ούτε και εκείνα τα λίγα – μάλλον – από τις ενισχύσεις. Σου λέει «εγώ σου είπα να ανοίξεις», αλλά τι να πουλήσεις; Όταν εδώ και εννέα μήνες απαγορεύεται η αλιεία, ποιος θα πάει να ψωνίσει πετονιά ή καλάμι ή μηχανάκι ή δολώματα; Είναι παράδοξη η κατάσταση, είναι και τα…αποτελέσματά της. Ελπίζουμε μέσα στον Απρίλιο, να αρθεί η απαγόρευση μετάβασης από νομό σε νομό (γιατί σου λένε ότι δεν μπορούν πίσω από κάθε σκάφος να έχουν και ένα λιμενικό και να σε ελέγξουν αν θα πας στην Θάσο, στην Σαμοθράκη, στην Καβάλα ή στην Κομοτηνή). Αυτή νομίζω εγώ ότι είναι η λογική τους.

ΕΓΙΝΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ ΑΛΛΑ…ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ – ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ WEB ΚΑΜΕΡΕΣ

Αναφερόμενος στο Λιμάνι των Αβδήρων, ο κ. Μεϊμαρίδης εξηγεί ότι:

Έγιναν βασικές αλλαγές εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου, καθαρά με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και σε αυτήν την φάση δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων για τις μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες μείναμε άναυδοι, όταν μας ενημέρωσε. Από πέρυσι τον Ιούνιο, το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε ότι θα κάνει αλλαγές στις βάρκες στο Λιμάνι των Αβδήρων και ότι θα αφαιρεθεί χώρος από τα ερασιτεχνικά σκάφη για να δοθεί σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πολύ μεγάλα και θα γίνει και η περιβόητη αρίθμηση – που και εμείς ζητούσαμε – στο Λιμάνι. Τώρα είμαστε στο σημείο όπου έγιναν αιτήσεις στο Λιμενικό Ταμείο, μπήκε αρίθμηση – πρόχειρα για την ώρα – με μπογιά και περιμένουμε να μπουν οι μόνιμες θέσεις και όσοι έκαναν αίτηση να γνωρίζουν σε ποια θέση θα βάλουν την βάρκα τους. Όσον αφορά στις κάμερες, ευτυχώς υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία (meteology.gr). Έχουμε φιλίες και σχέσεις και είχα κάνει την διασύνδεση για την κάμερα στο δασικό χωριό. Η κάμερα αυτή αλλάζει κάθε δυο λεπτά, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα μέσο με το οποίο βλέπεις την περιουσία σου. Και όταν η θάλασσα είναι 25 χλμ από το σπίτι σου, βλέπεις τι γίνεται. Κάμερες στο Λιμάνι, υπάρχουν από το Λιμενικό Ταμείο, αλλά εκεί υπάρχει καταγραφικό, είναι όλα «κλεισμένα». Μπήκαν και δύο web κάμερες. Η μια «βλέπει» προς το Μυρωδάτο – παραλία και η άλλη, μέσα στο Λιμάνι, τα ερασιτεχνικά σκάφη. Οπότε έγινε περίπου ένα αίτημά μας αποδεκτό, χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Επιπλέον στο Λιμάνι των Αβδήρων, υπάρχει και η μεγάλη «κατάρα» ότι έκλεισε και το τουριστικό και δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτήν την ιστορία, αλλά είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για το Λιμάνι των Αβδήρων.