Τι αναφέρουν στην «Θ» στελέχη της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ επί της διαδικασίας
Πολλά είναι τα τηλέφωνα που δέχθηκε η «Θ» από δυνητικά ωφελούμενους επιχειρηματίες της επιδότησης του κόστους εργασίας (12%), οι οποίοι αναζητούν περεταίρω πληροφορίες αναφορικά με την διαδικασία αλλά και το χρονοδιάγραμμα του «συμψηφισμού» , εφόσον δεν πρόκειται να λάβουν, όπως ξεκαθαρίστηκε από την αρχή χρήματα στα χέρια τους ως χρωστούμενα από τα παρελθόντα έτη.
Έτσι επικοινωνήσαμε με στελέχη της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ (που έχει αναλάβει την εν λόγω διαδικασία) προκειμένου να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.
ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ… ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ
Ωστόσο το κύριο συμπέρασμα που ανακύπτει είναι ότι γι’ ακόμη μια φορά ευνοούνται οι «κακοπληρωτές», ήτοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ στο «περίμενε» παραμένουν οι καλοπληρωτές, καθώς για να υπάρχει «συμψηφισμός», θα πρέπει να δημιουργηθούν μελλοντικά ληξιπρόθεσμα χρέη, με τον κίνδυνο όμως να μην δικαιούται για μεγάλο χρονικό διάστημα, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη του οργανισμού:
Εάν δημιουργηθούν το μέλλον ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ. για όσους δεν έχουν ήδη), τότε θα συμψηφιστούν τα χρήματα που είναι να λάβουν. (ανακύπτει άλλωστε και από την Εγκύκλιο).
Σύμφωνα με την απόφαση για τον συμψηφισμό, ο ωφελούμενος καλείται να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι παραιτείται από το δικαιώμά του να πληρωθεί το 12% και ότι συναινεί στο να γίνει συμψηφισμός με ληξιπρόθεσμα χρέη. Εάν για παράδειγμα το ποσό που δικαιούται κάποιος ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, η υπηρεσία του ΟΑΕΔ αποστέλλει έγγραφο στην εφορία και στο ΙΚΑ (σ.σ. κατάσταση). Ο ΕΦΚΑ και η Εφορία, αναζητούν αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και εάν όντως υπάρχουν, αυτά πληρώνονται (δηλαδή συμψηφίζονται) από το προαναφερόμενο ποσό.
Η διαδικασία από πλευράς του ΟΑΕΔ, διεξάγεται απρόσκοπτα, με προτεραιότητα όσους έχουν όντως ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς ο νόμος μιλά για ληξιπρόθεσμα χρέη, οποτεδήποτε και αν δημιουργηθούν (σ.σ. μελλοντικά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν) που συμψηφίζονται με το μισθολογικό κόστος.
ΕΩΣ ΤΙΣ 30/6 ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ της «Θ» σχετικά με το ζήτημα, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συμψηφισμών από πλευράς ΟΑΕΔ ήταν έως τις 30/6, ενώ όσοι επιχειρηματίες είχαν κάνει προσφυγή, δικαιούνται να συμψηφίσουν χρήματα από το 2ο εξάμηνο του 2010 έως και το 2015 και όσοι δεν είχαν προσφύγει, δικαιούνται το 2014 (αφού προστέθηκε και το α’ εξάμηνο του 2014) και το 2015.