Κ. Βενετίδης: Πάμε καλά στην περιφέρεια, αλλά δεν εφησυχάζουμε

Ένας χρόνος από την πανδημία – Η επιδημιολογική κατάσταση ανά Περιφερειακή Ενότητα

«Αντέχει» το υγειονομικό σύστημα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, σημειώνει στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας

 

Για την επιδημιολογική κατάσταση που υφίσταται με τον κορωνοϊό για κάθε νομό της περιφέρειας χαρακτηρίζοντάς την «καλή» συγκριτικά με τα τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κατά την ημερήσια ενημέρωσή του, μίλησε στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε «εγρήγορση», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι για κάποιες περιοχές, όπως αυτή της ΠΕ Ξάνθης, έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τα πρώτα μαζικά κρούσματα, συνεπώς δεν αποκλείεται να νοσήσουν ξανά οι πληθυσμοί που νόσησαν πέρυσι, εάν και εφόσον δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – «ΑΝΤΕΧΕΙ» ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης εξήγησε η «Θ» ότι:

Στην δική μας περιφέρεια, εμφανίστηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες θα έλεγα, ιδιαίτερα στην ΠΕ Καβάλας κάποια κρούσματα. Αυτά τα κρούσματα, από ο,τι μάθαμε και από την συνεργασία που έχουμε με τον ΕΟΔΥ, εμφανίσθηκαν πρώτα στην Θάσο και αφορούσαν στο στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης. Οι μεταλλάξεις βέβαια, δεν μας ανησυχούν ιδιαίτερα, διότι όπως μας έχουν πει οι υγειονομικοί, ξεπερνιούνται με τα εμβόλια. Φαίνεται ότι κολλούν λίγο πιο γρήγορα οι νεαρότερες ηλικίες από αυτές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανάλογα με τα κρούσματα, δεν υπάρχει «πληρότητα». Δηλαδή, το υγειονομικό σύστημα αντέχει. Βλέπετε ότι τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στην Νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική και πέριξ του νομού, γιατί ίσως κατά τις προηγούμενες περιόδους, έβγαλαν λιγότερα σε σχέση με την Βόρεια Ελλάδα. Μοιραία λοιπόν, αφού ο ιός υπάρχει, βλέπετε ότι ταλαιπωρούνται ακόμη αυτές οι περιοχές.

Η ανησυχία μας δεν σταματά ποτέ, απλώς την δεδομένη χρονική στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στην Νότια Ελλάδα και στην Αττική. Αν θυμάστε καλά, όταν είχαμε προβλήματα στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δράμας, κάποιοι ασθενείς από εδώ μεταφέρθηκαν στα κεντρικά νοσοκομεία, οπότε στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των Υγειονομικών Περιφερειών (όπως γνωρίζουμε από τις συνομιλίες μας) πηγαίνουν γιατροί και νοσηλευτές να βοηθήσουν την κατάσταση, διότι βλέπετε ότι κεντρικά υπάρχει και το φαινόμενο της «επίταξης» των υγειονομικών.

 

ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ – ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Επιπλέον ο κ. Βενετίδης επισήμανε ότι:

Αυτήν την στιγμή στην περιφέρειά μας φαίνεται ότι τα πράγματα είναι καλά, χωρίς βέβαια αυτό να μας εφησυχάζει και αυτό έχει να κάνει – πάντα σε κουβέντες που κάνουμε με τους υγειονομικούς μας –  με το ότι αν είναι να έχουμε μια ανησυχία για τις δικές μας περιπτώσεις, έχει να κάνει με το ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από τα πρώτα κρούσματα που είχαμε ιδιαίτερα στην ΠΕ Ξάνθης (σ.σ. εννοεί τον Εχίνο) και αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα που «πέρασαν» τον ιό (άρα πέρασαν στην ανοσία όσοι νόσησαν) και ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν ξανά, εάν δεν προσέχουμε βεβαίως και αν δεν τηρούμε τα μέτρα.

ΙΔΙΑΖΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

Επίσης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ, τόνισε ότι:

Όσον αφορά στον Έβρο, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα –  επειδή είναι ένας πολύ μεγάλος και «απλωμένος» νομός – είχε κρούσματα, αλλά με μια σταθερότητα. Δεν έφτασε ποτέ στα «άκρα» για να βγάλει 100 ή 200 κρούσματα την ημέρα. Πάντα έβγαζε έναν αριθμό ελεγχόμενο. Επιπλέον, η κατάσταση στον νομό είναι «περίεργη» και λόγω του ότι έχουμε σύνορα, έχουμε κόσμο που μπαίνει είτε με παράνομο είτε με νόμιμο τρόπο, ενώ έχουμε και «ξένο κόσμο», δηλαδή αστυνομία, στρατό, συνοριοφύλακες, οι οποίοι μοιραία δεν μπορούν να καθίσουν σε «καραντίνα» και πρέπει να ενεργούν. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται για τον συγκεκριμένο νομό εδώ και ένα χρόνο και έτσι συνεχίζει.

 

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 75-80 – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Κλείνοντας ο κ. Βενετίδης σημείωσε ότι:

Ευελπιστούμε ότι τον Απρίλιο – από ότι ακούμε και από την κυβέρνηση – θα έρθουν μαζικά τα εμβόλια ώστε να εμβολιασθεί γρήγορα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων ηλικίας 75 – 80. Πρόκειται για τις ηλικίες που έμειναν από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους γενικά, οπότε θα έχουμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, από 65 ετών και άνω συνολικά και εκεί υπάρχει μια ελπίδα και ίσως να «αντέχει» το υγειονομικό σύστημα. Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο. Να αντέχουν οι μονάδες υγείας και να μην «μπουκώνουν», όπως συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Αττική. Επαναλαμβάνω ότι ποτέ δεν εφησυχάζουμε αν αναλογιστούμε ότι η καλυτέρευση του καιρού έρχεται πιο γρήγορα στην Νότια Ελλάδα, από ότι σε εμάς. Για αυτό υπάρχει μια εγρήγορση, ώστε να μην φτάσουμε στα επίπεδα που είχαμε τον Δεκέμβρη, όπου ταλαιπωρήθηκε πολύ η Β. Ελλάδα και κατ΄επέκταση και η δική μας περιφέρεια.