Μικρή η λεία των δραστών, μεγαλύτερο το «κόστος» της φθοράς για τους ιδιοκτήτες
Δηλώσεις-συμβουλές αστυνομικών και ασφαλιστικών κύκλων στη «Θ»
Φθορές και κλοπές μέσα από τα παρκαρισμένα οχήματα, αποτελούν το τελευταίο διάστημα σχεδόν «καθημερινότητα» για τους Ξανθιώτες, που καταγγέλλουν συνεχώς, επίσημα ή ανεπίσημα, ανάλογα περιστατικά.
Και ενώ η λεία των δραστών μπορεί να ανέρχεται σε μόλις μερικά…κέρματα – αν δεν υπάρχει κάτι άλλο «διαθέσιμο» στο αυτοκίνητο – η ζημιά στα παράθυρα αλλά και γενικά στο όχημα, είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη από την «λεία» των δραστών.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομιών Ν. Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης καθώς και η ασφαλιστική πράκτορας κ. Ντιλέκ Σαλή Ογλού.
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ – «ΚΙΝΗΤΡΑ» ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ειδικότερα ο κ. Γουναρίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Η μια και μόνη συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε στους οδηγούς των οχημάτων, είναι να μην έχουν μέσα στο αυτοκίνητό τους διάφορα αντικείμενα όπως τσάντες, πορτοφόλια, κέρματα και ο,τιδήποτε που μπορεί να κινήσει την περιέργεια των επίδοξων διαρρηκτών. Επίσης να μην έχουν τα αυτοκίνητά τους σε σκοτεινά σημεία. Είναι καλό να υπάρχει φωτισμός και να είναι ορατά. Είναι περισσότερο η φθορά παρά τα αντικείμενα αξίας που αφαιρούνται – συνήθως – από ένα όχημα. Από την εμπειρία μας, οι τσάντες, τα πορτοφόλια, τα γυαλιά ή κάποια κέρματα που συνήθως αφήνουν πολλοί στο αυτοκίνητο, δίνουν το «κίνητρο» για τέτοιες ζημιές. Αυτό είναι το βασικό, διότι από την εμπειρία μας, ακόμη και δύο ευρώ να δουν κάπου μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να κάνουν ζημιά χιλιάδων ευρώ σε αυτοκίνητα για να μαζέψουν 20 ευρώ, για παράδειγμα.
Από εκεί και πέρα, είναι πολλοί αυτοί που επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία, αλλά όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλά χρόνια, εμείς φωνάζουμε για την έλλειψη προσωπικού. Δεν έχουμε την δύναμη για να ανταπεξέλθουμε και επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα επιφορτιζόμαστε στην καθημερινότητά μας με καινούρια πάρεργα για covid κλπ. Για όλα η…αστυνομία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την «επιβάρυνση» της αστυνόμευση της πόλης και την μικρή καθημερινή εγκληματικότητα σε τέτοια σημεία. Μένει «κενό», ενώ μόνο με απλές περιπολίες – που δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε – θα είχαν αποφευχθεί όλα αυτά.
Υπάρχουν όντως αρκετά περιστατικά. Πάρα πολλά δηλώνονται και στις υπηρεσίες μας ενώ άλλα δεν δηλώνονται. Γνωρίζουμε ότι είναι περισσότερα από αυτά που δηλώνονται.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΚΑΛΥΨΕΙΣ» ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Σε ότι αφορά την κάλυψη των φθορών που προκαλούνται στα αυτοκίνητα από τους κλέφτες, η κ. Σαλή Ογλού εξήγησε ότι:
Αν υπάρχουν ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που αφαιρούνται, δεν υπάγονται στην μερική κλοπή. Μπορεί να ανοίξουν το ντουλάπι ενός αυτοκινήτου και να πάρουν έγγραφα, ταυτότητα, δίπλωμα, άδεια κλπ. Για αυτά υπάρχει κάλυψη (απώλεια εγγράφων και κλειδιών). Αυτή η κάλυψη πληρώνει τα κλειδιά (για να τα ξαναβγάλει κάποιος) και τα παράβολα που θα χρειαστεί κάποιος για να ξαναβγάλει το δίπλωμα, την άδεια κλπ. Αυτά υπάγονται στην μερική κλοπή, αλλά όχι προσωπικά αντικείμενα. Το τζάμι, βεβαίως αποζημιώνεται, απο την στιγμή που υπάρχει «θραύση κρυστάλλων». Είναι καλό οι πελάτες να έχουν στο ασφαλιστήριο τους την θραύση κρυστάλλων, διότι αποζημιώνονται. Αν για παράδειγμα, έκανε ζημιά κάποιος στο αυτοκίνητο και δεν πήρε τίποτα, υπάγεται στην κάλυψη κακόβουλων ενεργειών, αλλά θα πρέπει να υπάρχει αυτή η «κάλυψη» στο συμβόλαιο. Δεν είναι μόνον η ολική ή η μερική κλοπή δηλαδή. Υπάρχουν και άλλες καλύψεις όπως η απώλεια εγγράφων, η απώλεια κλειδιών, η θραύση κρυστάλλων, αλλά ο πελάτης πρέπει ο ίδιος να ζητήσει υπεύθυνα ότι θέλει να δει και αυτά τα θέματα. Υπάρχουν λύσεις για όλα όσα θέλει ο πελάτης, αλλά θα πρέπει να το συζητήσει με τον ασφαλιστή του, για να γίνει ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει να καλύψει όλες αυτές τις ζημιές.
ΔΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ – ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Τι θα συμβούλευε όμως στους Ξανθιώτες, με αφορμή τα πολλά περιστατικά κλοπών και φθορών σε οχήματα; Η ίδια σημειώνει ότι:
Είναι καλό να ξαναδούν τα ασφαλιστήριά τους οι πολίτες και να μην αφήνουν στα αυτοκίνητα τους χαρτοφύλακες ή κάποια πράγματα που μπορεί να «προκαλέσουν». Μπορεί όμως μέσα στα ασφαλιστήριά τους, να μην έχουν θραύση κρυστάλλων, που είναι σημαντικό. Οπότε, όπως προανέφερα, είναι καλό να τα δουν ξανά. Καλό είναι επίσης να επιλέγουν καλύψεις για απώλεια εγγράφων και κλειδιών. Η μερική κλοπή, συνοδεύεται με όλα τα κομμάτια από το εργοστάσιο που έχει βγάλει το αυτοκίνητο. Δηλαδή είναι καλυμμένο και το εργοστασιακό κασετόφωνο (cd). Πολλές φορές, για να πάρει κάτι φθηνότερο ο πελάτης, αφαιρούνται κάποιες καλύψεις. Αν όμως ο πελάτης, ζητήσει κάτι καλό σαν κάλυψη μπαίνει φυσικά, αν και δεν δίνουν όλες οι εταιρίες, τα ίδια πράγματα. Πολλές εταιρείες επίσης δεν ασφαλίζουν ένα αυτοκίνητο κάτω από 3000 ευρώ, ενώ κάποιες άλλες το κάνουν και με πάνω από 1000 ευρώ. Επίσης κάποιες ασφαλίζουν μέχρι 5 χρόνια για «μικτή», κάποιες άλλες μέχρι 20.000. Δεν είναι οι όροι ίδιοι σε όλες τις ασφαλιστικές. Οπότε οι πολίτες θα πρέπει αφενός να προσέχουν τι αφήνουν στο αυτοκίνητο και επίσης να δουν ξανά τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους και να τα προσαρμόσουν σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν…