Ν. Ευφραιμίδης: Το πρόβλημα με την επένδυση της «ΤΕΡΝΑ» δεν δημιουργήθηκε στην Π.Ε Ξάνθης

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Δημάρχου Τοπείρου…

«Συνεχίζει όμως κανονικά η διαδικασία προς όφελος του Δήμου Τοπείρου και των κατοίκων του» σημειώνει στην «Θ», ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

Ήταν στις 19 Μαρτίου, όταν η «ΘΡΑΚΗ», φιλοξένησε τις δηλώσεις του Δημάρχου Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου και του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κώστα Δαλάτση, αναφορικά με το θέμα μιας επένδυσης σε δημοτική έκταση 1000 στρεμμάτων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην περιοχή.

Πέραν του γεγονότος ότι το θέμα ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τοπείρου όπου ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει λόγω του χαμηλού μισθώματος, όπως υποστήριξε και ο κ. Δαλάτσης, ο Δήμαρχος Τοπείρου, έκανε λόγο για ένα θέμα που «κόλλησε» στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης.

 

Ο Θ. ΜΙΧΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ «Θ»: ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ «ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ» – ΕΚΑΝΕ ΕΝΣΤΑΣΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Μίχογλου στις 19/3/2021 στην «Θ», είχαν ως εξής:

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Το θέμα κόλλησε στην Αντιπεριφέρεια. Δεν έδωσαν την βεβαίωση, ενώ αντίστοιχα στην Καβάλα 11 χιλιάδες στρέμματα, μέσα στον αναδασμό, τα έδωσαν ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας. Και σε εμάς, ενώ είναι πέτρες (στο Βανιάνο – Κοσσό), δεν το έδωσαν. Ο δήμος θα έχει όφελος κάθε χρόνο 160.000 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, έχει κάνει ένσταση και περιμένουμε. Το συμβόλαιο με την εταιρεία υπεγράφη. Είναι στον συμβολαιογράφο. Το θέμα κόλλησε στην Διεύθυνση Γεωργίας και στο ότι είναι γη υψηλής παραγωγικότητας εντός αναδασμού. Κακώς τότε οι παλιοί τα έβαλαν πριν 40 – 50 χρόνια. Δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και νομίζω ότι το ψάχνουν ακόμη. Η ΤΕΡΝΑ έχει κάνει ένσταση. Αντίστοιχα, όπως προανέφερα, στην Καβάλα, 11.000 στέμματα, μέσα σε αναδασμό, βεβαίωσαν ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας. Δεν μπορεί μια υπηρεσία της Καβάλας, να χορηγεί βεβαίωση ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και σε εμάς να λένε ότι είναι υψηλής παραγωγικότητας.

Πάντως  ο δήμος θα παίρνει κάθε χρόνο 160.000 ευρώ, πολύ μεγάλα έσοδα για τον δήμο.  Το μίσθωμα, είναι 165 ευρώ το στρέμμα, σε άγονο. Πάνω από 30-40 ευρώ δεν δίνουν και όμως αυτοί έδωσαν 160 ευρώ το στρέμμα. Θέλουν μια μεγάλη επένδυση, που θα φέρει και αρκετές θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στον Δήμο Τοπείρου. Εκεί υπάρχουν και άλλα φωτοβολταϊκά από μια άλλη εταιρεία, που δόθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση. Το θέμα έχει περάσει από Τοπικό (σ.σ. συμβούλιο), Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  και Οικονομική Επιτροπή.  Είτε περνούσε από ΔΣ είτε όχι, δεν είχε νόημα από την ώρα που πέρασε Οικονομική Επιτροπή, ΕΠΖ και τοπικό. Απλώς είναι τυπικό το θέμα.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΩΛΥΜΑ ΣΤΗΝ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ- ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…

Η «Θ» – θεωρώντας – όπως είχε αναφέρει και ο εκδότης κ. Τένης Καμαρίδης – εξόχως σημαντικό το όλο θέμα, απευθύνθηκε χθες στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη, για να πληροφορηθεί για την εξέλιξη του όλου θέματος.

Ο ίδιος, διέψευσε το γεγονός ότι το πρόβλημα προέκυψε στις υπηρεσίες της Π.Ε Ξάνθης, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, δεν υπήρχε ούτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά, ώστε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ να μπορεί να επενδύσει στον Δήμο Τοπείρου και μέσα από αυτήν την επένδυση θα επωφεληθεί τόσο η Δημοτική Ενότητα με βάση την περιβαλλοντική εισφορά αλλά και οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Τοπείρου. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όσον αφορά στην αδειοδότηση της εταιρείας για την επένδυση. Δεν έχει «κολλήσει» κανένα θέμα στην ΠΕ Ξάνθης. Η διαδικασία προχωρά κανονικά προς όφελος της Δ.Ε Τοπείρου και των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων».