Νοσοκομείο Ξάνθης: Δύο ασθενείς με κορωνοϊό στην ΜΕΘ – Επίκειται εκ νέου άνοιγμα της κλινικής CoviD

Τρεις οι νοσηλευόμενοι στην πρώην «Ψυχιατρική» – Θα ανοίξει ως πτέρυγα CoviD η Ουρολογική αν χρειαστεί

 

 

Δύο ασθενείς  με κορωνοϊό, νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ επίκειται εκ νέου άνοιγμα της κλινικής CoviD του Νοσοκομείου, εάν χρειαστεί,  εφόσον για την ώρα το ΠΓΝΑ, συνεχίζει να δέχεται (όταν υπάρχει διαθεσιμότητα) τους ασθενείς με CoviD-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ για την ΠΕ Ξάνθης,  αναφέρεται σε αισθητά μικρότερο αριθμό, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο επικράτειας.

Εν τω μεταξύ, στην τέως «Ψυχιατρική Κλινική» του ΓΝΞ, νοσηλεύονται ακόμη τρεις συμπολίτες μας, ενώ η κλινική που – εάν χρειαστεί – θα μετατραπεί εκ νέου σε κλινική CoviD, θα είναι η ουρολογική.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Ξάνθης και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Ξ  κ. Γεώργιος Γεωργίου καθώς και η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Δώρα Πλαστήρα, η οποία απαντά παράλληλα και στο αν το προσωπικό «αντέχει» μια ανάλογη – με την περσινή – κατάσταση.

 

ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΜΕΘ – ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΤΕΡΥΓΕΣ COVID

Ειδικότερα ο κ. Γεωργίου εξήγησε στην «Θ» ότι:

Έχουμε ανοίξει την ΜΕΘ και φιλοξενεί περιστατικά CoviD, αλλά πτέρυγα CoviD δεν έχουμε ανοίξει ακόμη. Υπάρχει φυσικά προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι αν αυξηθούν τα κρούσματα, αλλά τώρα τελευταία είχαμε λίγα κρούσματα. Για παράδειγμα προχθές είχαμε 3-4, οπότε με αυτά τα δεδομένα «κρατούμε». Αν χρειαστεί θα ανοίξουν και οι πτέρυγες της CoviD. Υπάρχουν δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ με CoviD.

Σαν υποδομές, έχουμε τα πάντα. Έχουμε και την τεχνογνωσία και την εμπειρία κλπ. Γιατροί μας λείπουν. Θα δυσκολευτούμε όπως και την άλλη. Στην ψυχιατρική, υποδεχόμαστε τους ασθενείς, τους φιλοξενούμε για ένα χρονικό διάστημα και αν είναι – επι του παρόντος – τους στέλνουμε στην Αλεξανδρούπολη, που τους δέχεται όταν είναι λίγα τα περιστατικά. Όταν αρχίζουν να αυξάνονται, θα ανοίξουμε την δική μας πτέρυγα.

 

Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Επιπλέον ο κ. Γεωργίου επισήμανε επίσης ότι:

Θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση και θα παρακινούμε τον κόσμο να κάνει εμβόλια, γιατί οι περισσότεροι που έρχονται και έχουν πρόβλημα, είναι σε ηλικίες που έπρεπε να έχουν κάνει τα εμβόλια και απορώ πραγματικά. Κάποιος έχει το εμβόλιο «έξω από την πόρτα του», δεν πάει να το κάνει και έρχεται εδώ να τον περιθάλψουμε, διότι κινδυνεύει να πεθάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την λογική. Το μήνυμα είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Να κάνουν όλοι τα εμβόλια. Δεν μπορεί ο άλλος 80 ετών, να έρχεται και να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και όταν τον ρωτάς «γιατί δεν πήγες να κάνεις το εμβόλιο;», να σου λέει διάφορα. Διότι έτσι μας πηγαίνουν όλα «πίσω». Θα αργήσει το νοσοκομείο, θα αργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία κλπ, ενώ υπάρχει τρόπος.

 

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΑΛΛΑ…

Από την πλευρά της η κ. Πλαστήρα επισήμανε ότι:

Εμείς περιμένουμε. Έχουμε ενημερωθεί ότι αν γεμίσουν τα περιστατικά, θα ανοίξει η κλινική CoviD . Στην ψυχιατρική (σ.σ. πρώην ψυχιατρική) έχει τρία περιστατικά (αν και έχει δεκαπέντε κρεβάτια) που χρήζουν απλής νοσηλείας. Υπάρχουν και δύο στην ΜΕΘ, διασωλημένα (στους αναπνευστήρες). Είχαμε ένα και προχθές ήρθε και ένα από την Κομοτηνή.

Επειδή παράλληλα, ότι έρχεται ως ύποπτο, το παρακολουθούν εκεί (δηλαδή είναι και κάτι σαν ιατρείο) δεν μπορεί να γεμίσει η κλινική. Αν φτάσουμε δηλαδή ώ μη γένοιτο να έχουμε 8 ασθενείς κάτω, μετά θα ανοίξουμε την κλινική CoviD (τότε μάλιστα είχαμε ανοίξει δύο κλινικές. Είχαμε και την Ουρολογική και την Ορθοπεδική μας, CoviD). Ευχόμαστε να μην χρειαστεί και να παραμείνουμε με αυτούς τους 3-4 που έχουμε κάτω. Μετά η Ουρολογική θα ανοίξει ως κλινική CoviD. Η ψυχιατρική παραμένει ως έχει και για τα ύποπτα περιστατικά και για αυτά που χρήζουν νοσηλείας. Αλλά θα μείνουν μέχρι 8 θετικά περιστατικά εκεί. Για κλινική CoviD, αν χρειαστεί θα ανοίξει η Ουρολογική. Ευχόμαστε να μην ανοίξει.

Για εμάς βέβαια, αυτό το σενάριο είναι ένας εφιάλτης. Δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, αλλά αν χρειαστεί, από την στιγμή που πλέον δεν θα παίρνει περιστατικά η Αλεξανδρούπολη, σαφώς και θα ανοίξουμε. Εξάλλου, εμείς το burnout το ζούμε καθημερινά. Θα είναι εφιάλτης να ξαναζήσουμε εκείνη την κατάσταση, αλλά αν χρειαστεί, σαφώς και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά αν χρειαστεί, αναγκαίο. Το απευχόμαστε όλοι. Δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε, γιατί δεν έχουμε πλέον και τις αντοχές.

 

ΠΗΡΕ «ΑΝΑΣΑ» ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΑΥΛΑ»

Επιπλέον η κ. Πλαστήρα σημείωσε ότι:

Βοήθησε η «ανάπαυλα» που έγινε. Γενικά από τα μέσα Ιανουαρίου είχαμε σταματήσει, μέχρι πριν από κανένα 10 ήμερο που ξεκίνησε και πάλι η ανάλογη κατάσταση, το προσωπικό μπόρεσε να πάρει ρεπό. Οι άδειες είναι κομμένες, από τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό θα πρέπει να το δούνε κάποια στιγμή, γιατί αν αυτό διαρκέσει, εμείς δεν αντέχουμε και το Καλοκαίρι χωρίς άδειες. Ωστόσο, ανακουφίστηκε λίγο το προσωπικό αυτούς τους μήνες και πήρε μια «ανάσα». Δεν θέλουμε όμως να σκεφτόμαστε ότι θα ξαναζήσουμε τέτοια κατάσταση.