Πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων, τα ορεινά της Ξάνθης

Στην Ξάνθη το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mountain Bike-Προτέρημα για τους Ξανθιώτες ποδηλάτες το «Λιβάδι» και η «Θηλιά»

Αφ. Τσακιρίδης: Έτσι μετατρέπονται οι εκδηλώσεις σε νούμερα και αποκτά δημοσιότητα η περιοχή

Η τοποθεσία «Θηλιά» αποτελεί πλέον πόλο έλξης για επισκέπτες, αλλά και για αθλητές. Επιπλέον έχει ήδη διασφαλιστεί η συντήρηση του δρόμου (με 3 Α και τεχνικά) έως και τον Κένταυρο – όπως άλλωστε είχε επισημάνει σε παλαιότερο ρεπορτάζ της «Θ» και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης – ωστόσο γενικότερα η ορεινή περιοχή, ετοιμάζεται να υποδεχθεί και ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΤΒ (mountain bike) κατά το τριήμερο 9-10-11 Ιουλίου 2021 (Βράχος Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς, Θέση Λιβάδι).

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η Ξάνθη, εκτός από «ποτάμια και θάλασσες», διαθέτει και έναν υπέροχο ορεινό και δασικό πλούτο κατάλληλο να αποτελέσει πόλη έλξης εναλλακτικού τουρισμού αλλά και ανάλογων δραστηριοτήτων, όπως το mountain bike, για το οποίο μίλησε στην «Θ» το μέλος του «ΠΗΓΑΣΟΥ Ξάνθης» και γνώστης του αντικειμένου, κ. Αφεντούλης (Τούλης) Τσακιρίδης.

ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – «ΑΝΘΙΖΕΙ» ΤΟ MOUNTAIN BIKE ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ειδικότερα ο κ. Τσακιρίδης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Έχουμε το προτέρημα, να διαθέτουμε έναν τέτοιο χώρο που χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες με τα mountain bikes, 10 λεπτά από την πόλη της Ξάνθης και να μην χρειάζεται κάποιος να πάει σε κάποιο άλλο σημείο, όπως το Δασικό Χωριό ή η περιοχή της Σταυρούπολης (που επίσης είναι κατάλληλα τα μέρη αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση). Από εδώ λοιπόν, παίρνοντας το ποδήλατό του ένας ποδηλάτης  αθλητής με το mountain bike, μπορεί να βρεθεί στο περιαστικό δάσος της πόλης – πάνω από την Παναγία Καλαμού – και όχι μόνο και να εξασκήσει το άθλημα της ποδηλασίας στο βουνό.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην περιοχή της «Θηλιάς», όντως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο, που από παλιά εκμεταλλεύονται οι ποδηλάτες και τα τελευταία μισθώνοντας το ακίνητο του «Λιβαδιού» (στην Θηλιά) ο «Πήγασος» κάνει εκεί τις διάφορες εκδηλώσεις, είτε αυτές αφορούν σε αγώνες ποδηλασίας είτε σε απλές προπονήσεις για μικρά παιδιά και όχι μόνο.

Φυσικά και είναι ένα άθλημα που αναπτύσσεται πολύ εύκολα. Η ποδηλασία ήταν ανέκαθεν ένα αναπτυγμένο άθλημα, απλά τον τελευταίο καιρό και με την πανδημία, βλέπουμε ότι το ποδήλατο δεν είναι ένα άθλημα που γίνεται σε κλειστούς χώρους. Ο ποδηλάτης μπορεί να αθληθεί μόνος του, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους. Συνεπώς, αυτό τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει πολύ πιο έντονο και πολύς κόσμος (και αυτός είναι και ο λόγος που έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πώληση των ποδηλάτων παγκοσμίως) έχει στραφεί στο ποδήλατο. Έτσι είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχει και ο συγκεκριμένος τύπος ποδηλάτου (mountain bike) που χρησιμοποιείται στο βουνό. Υπάρχει μεγάλη κίνηση από αθλητές και μη και όντως το εν λόγω μέρος (Λιβάδι) το χρησιμοποιεί πολύς κόσμος με τα ποδήλατα. Υπάρχουν ακόμη και οικογένειες που ανεβαίνουν με αυτοκίνητα, με τα παιδιά τους και τα ποδήλατά τους και αθλούνται σε εκείνον τον χώρο, οπότε είναι μια συγκυρία που πραγματικά το mountain bike στην πόλη μας και ανθίζει και νομίζω ότι έχει και πολύ καλές, μελλοντικές προοπτικές.

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΤΒ ΣΤΙΣ 9-10-11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 – ΕΤΣΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Επιπλέον ο κ. Τσακιρίδης επισήμανε ότι:

Ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» διοργανώνει κάθε χρόνο τον δικό του αγώνα στον συγκεκριμένο χώρο (Xanthi Mountain Bike) και φέτος, το αποκορύφωμα αυτών των διοργανώσεων, θα είναι η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην Ξάνθη.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας και Θράκης, με την βοήθεια του «Πηγάσου», την στήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου Ξάνθης, συνδιοργανώνουν εδώ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας (Mountain Bike), από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου. Για να δούμε πως οι εκδηλώσεις μετατρέπονται σε νούμερα και σε όφελος για την πόλη, αναφέρω απλά ότι θα είναι πάνω από 200 οι αθλητές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μαζί τους, άλλο ένα άτομο σίγουρα σαν συνοδό και επιπλέον προπονητές, παράγοντες, γυμναστές, γονείς. Θα υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλη προσέλευση εκείνο το τριήμερο.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η ανάδειξη της ορεινής περιοχής,  όσον αφορά στην ορεινή ποδηλασία που είναι διαδεδομένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο.

Αυτός ο αγώνας, κρίνει κάθε χρόνο τους πρωταθλητές Ελλάδος που είτε παίρνουν μέρος είτε στα παγκόσμια πρωταθλήματα είτε στις ολυμπιάδες.

Άρα είναι ο πιο σημαντικός αγώνας στην Ελλάδα και φέτος θα γίνει στην Ξάνθη. Το ζητήσαμε εμείς, γιατί με ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ξάνθη, αναβαθμίζεται αυτομάτως η περιοχή και η «πίστα» και αργότερα εκεί θα μπορεί να γίνει αντίστοιχα ένας διεθνής αγώνας ποδηλασίας βουνού. Επιπλέον η περιοχή αποκτά δημοσιότητα, γιατί γίνεται πρώτη είδηση στο ποδηλατικό γίγνεσθαι και στα πανελλήνια δρώμενα, το συγκεκριμένο γεγονός. Ότι στην Ξάνθη και στο συγκεκριμένο μέρος, διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΛΙΑ – ΠΕΤΑΛΙΑ, Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΗΓΑΣΟ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Πήγασος» έχει ήδη «ιχνηλατήσει» όλα τα σημεία της εν λόγω «πίστας», αφού οι προετοιμασίες για το εν λόγω, μεγάλο ποδηλατικό γεγονός του Ιουλίου, έχουν ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε με δελτίο τύπου:

Σήμερα Τετάρτη 14 του Απρίλη,

λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι,

έμπειρα μέλη του ΠΗΓΑΣΟΥ ΞΑΝΘΗΣ,

στην πολυδιάστατη ποδηλατική μας πίστα,

πάντα με όρους ποιοτικού στοχασμού,

σχεδιασμού και αισθητικής,

ιχνηλάτησαν βήμα βήμα και πεταλία πεταλιά

την προτεινόμενη προς έγκριση και προς διαμόρφωση,

από την τεχνική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας,

αγωνιστική διαδρομή,

επισημαίνοντας τα φυσικά τεχνικά χαρακτηριστικά

καθώς και τα υπό κατασκευή.

Νεότερες πληροφορίες προσεχώς.

Από τον ΠΗΓΑΣΟ ΞΑΝΘΗΣ

πολλές θερμές ευχές

για ασφαλή προετοιμασία.