Για μια ακόμη φορά αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε σε επιστολή που υπογράφεται από γονείς του 17ου και που εντέχνως επιτίθεται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για λόγους που ξέρουν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι οι γράφοντες.
Έχουμε υποχρέωση να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αναφέρουμε ότι στο άρθρο για τα πειραματικά σχολεία που δημοσιεύτηκε στις 30/9, ο πρόεδρος της Ένωσης εξέφρασε την θετική άποψη του γενικότερα για τα πειραματικά σχολεία και όχι για την δημιουργία πειραματικού σχολείου στις εγκαταστάσεις του 17ου. Μάλιστα σε διερευνητικές συζητήσεις με την Πρωτοβάθμια η πρόταση της Ένωσης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει το σχολείο της Σταυρούπολης, μια επιλογή που στηρίζεται και από τον τοπικό πληθυσμό. Στο περιβόητο τηλεφώνημα που κάνατε στις 29/3 σας ενημερώσαμε γι’ αυτή ακριβώς την θέση μας, σας συμβουλέψαμε για τα επόμενα βήματά σας και δώσαμε τον λόγο μας ότι θα είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε τονίζοντας όμως ότι αν βγήκε απόφαση που επιλέγει το σχολείο σας θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί και ότι πιο εύκολο θα ήταν να βάλουμε πίεση για θέματα όπως η μεγαλύτερη ποσόστωση από την περιοχή σας, η δωρεάν μετακίνηση των παιδιών και γενικότερα οτιδήποτε μπορούσε να μειώσει τους κραδασμούς μιας πιθανής αλλαγής και αυτή η πρότασή μας για συνεργασία με βάση αυτό το πλαίσιο σας πληροφορούμε ότι εξακολουθεί να ισχύει.
Η επιλογή σας να πραγματοποιήσετε μια άτυπη γενική συνέλευση, χωρίς να καλέσετε αντιπροσωπία από την Ένωση Γονέων ως οφείλατε, αλλά αντιθέτως με την παρουσία του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών, μόνο ως μεθόδευση μπορεί να ληφθεί. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρόλο που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είμαστε μαζί στα περισσότερα θέματα δεν παύει να έχουμε μερικές φορές και αντικρουόμενες απόψεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιπροσωπευόμαστε από διαφορετικά όργανα αν το έχετε αντιληφθεί. Ο διδασκαλικός σύλλογος είναι σύλλογος που αντιπροσωπεύει τους εκπαιδευτικούς με ότι αυτό συνεπάγεται και όχι τους γονείς. Οι γονείς αντιπροσωπεύονται από τους συλλόγους γονέων.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων που αναφέρατε ότι για δεύτερη φορά υποστήριξε την επιλογή του 17ου ως πειραματικού είναι στην διάθεση του καθενός (όλες οι ανακοινώσεις της Ένωσής είναι στην επίσημη ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο και στον κοινωνικό ιστότοπο facebook) που ομιλεί τη ελληνική γλώσσα και ξεκάθαρα
στηρίζει την δημιουργία πειραματικού υποστηρίζοντας αυτό που έχουμε ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους αλλά αρνείστε να κατανοήσετε.
– ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.
– ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ Ή ΟΧΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
Όλες οι συνεντεύξεις αυτό λένε και εσείς συνεχώς επιμένετε να τις μεταφράζετε με τρόπο που προκαλεί ερωτηματικά. Επιπρόσθετα, όταν σας καλέσαμε για διάλογο, η βασική και μοναδική προϋπόθεση που βάλατε αλλά και το μόνο που θέλατε να συζητήσουμε ήταν « για το πως θα αποτρέψουμε τη μετατροπή οποιουδήποτε εν λειτουργία δημοτικού σχολείου σε πειραματικό και οποιαδήποτε άλλη πρόταση και ειδικά το πως θα γίνει ομαλά η μετατροπή του 17ου Δημοτικού σε πειραματικό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους» συνεπώς μια καθολική άρνηση στα πειραματικά και την επιβολή κατά αυτόν τον τρόπο των δικών σας θέσεων. Αυτό φυσικά και δεν είναι εποικοδομητικός διάλογος.
Στα υπόλοιπα που αναφέρετε απαντάμε επιγραμματικά τα εξής:
– Η Ομοσπονδία παρόλο που έβγαλε ανακοίνωση για την Ξάνθη, στην έδρα της έχει ως καμάρι της το πειραματικό σχολείο της Αλεξανδρούπολης.
– Η διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέσατε.
– Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιφυλάχτηκε για την ίδρυση αντίστοιχου πειραματικού και στην δευτεροβάθμια για την επόμενη χρονιά.
Όσον αφορά για τα κομματικά γυαλιά που αναφέρετε, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά αυτοί που πρέπει να τα βγάλουν είναι άλλοι. Η αυτοπροσδιοριζόμενη <<πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 17ου Δημοτικού Σχολείου>> συγκινημένη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας, δήλωσε ότι καλά θα είναι να εμφανιστεί ένας νεοδημοκρατικός σύλλογος γονέων και να αγκαλιάσει το
πειραματικό. Σας ενόχλησε ερώτημα εφημερίδας για το ποιοι σας υποκινούν. Δηλώσεις όμως με κομματική απόχρωση και δη αντιπολιτευτική δεν κάναμε εμείς. Επιπλέον μπορείτε να διαφωτίσετε εμάς τους υπόλοιπους πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογός σας και πότε έγινε πρόεδρος του η κ. Αραμπατζίδου; Και επειδή γνωρίζουμε την απάντηση ρωτάμε όπως είναι ευνόητο να μας εξηγήσετε γιατί δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι είναι πρόεδρος του συλλόγου; Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος ή απλά ήταν αυθόρμητη δήλωση;
Δυστυχώς οι ενέργειες σας δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για συνεργασία. Επιλέξατε το δρόμο σας όπως φυσικά έχετε κάθε δικαίωμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε καμία ευθύνη εμείς, όσο κι αν θέλετε τις λάθος επιλογές σας να μας τις χρεώσετε. Παρακαλούμε λοιπόν να σταματήσετε τις άδικες αλλά και άσκοπες επιθέσεις ενάντια στην Ένωση και επικεντρωθείτε στα δικά σας προβλήματα και στόχους. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ως Ένωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό των παιδιών μας όπως κάναμε τόσα χρόνια. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να το κάνετε κι εσείς.
Τέλος θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη που ξεπεράσαμε το 24ωρο για να σας αποστείλουμε την απολογία μας αλλά ίσως σας διαφεύγει ότι δεν είμαστε ενώπιων εισαγγελέα και οι απόψεις όλων θεωρούνται σεβαστές εντός μιας κοινωνίας με δημοκρατικές αρχές. Εδώ λοιπόν, τίθεται το ερώτημα αν έχουμε την ίδια άποψη για τις δημοκρατικές αξίες ή αν δική σας οπτική αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές αρχές όπου η διαφορετική άποψη αποτελούσε ύψιστο αδίκημα και τιμωρούταν αναλόγως.
Περί Πειραματικών Σχολείων- Οι θέσεις της Ένωσης Γονέων Ξάνθης
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων -Κηδεμόνων ν. Ξάνθης θα ήθελε να ενημερώσει τους γονείς-κηδεμόνες του νομού καθώς και κάθε δημότη της πόλης , για την υπόθεση της αίτησης μετατροπής Δημοτικού σχολείου σε Πειραματικού και τις επακόλουθες αντιδράσεις μερίδας γονέων/κηδεμόνων με αίτημα ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Ο πιο πρόσφατος νόμος που ορίζει τα Πειραματικά Σχολεία είναι ο ν. 4692/2020.
Τι είναι τα Πειραματικά Σχολεία?
Σύμφωνα με το νόμο άρθρο 74 του ν. 4692/2020:
Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Ποιος είναι ο σκοπός των Πειραματικών Σχολείων ?
Σύμφωνα με το νόμο άρθρο 74 του ν. 4692/2020:
Σκοπός των πειραματικών σχολείων είναι η συνδρομή στην κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος σε ερευνητικές και επιμορφωτικές ανάγκες και η διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.
Πως εξασφαλίζεται η επιτυχία του σκοπού των Πειραματικών σχολείων?
α. Δράσεις διάχυσης καλών πρακτικών στο πλαίσιο προγραμμάτων του Ι.Ε.Π. ή των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) του άρθρου 4 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102) και δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.,
β. Οι εκπαιδευτικοί των πειραματικών σχολείων έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης και υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ.) του άρθρου 95 και έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων (Ε.Ε.Π.Π.Σ.) του άρθρου 94.
γ. Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν
πιλοτικές εφαρμογές, να συμβάλλουν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους, να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Χαρακτηρισμός λειτουργούντος σχολείου σε ΠΕΙ.Σ.
Άρθρο 13 ν. 4692/2020: Ο χαρακτηρισμός ενός λειτουργούντος σχολείου ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και γνώμη του Ι.Ε.Π.. Εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. απαιτούνται και για την ίδρυση νέων Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. Κριτήρια αξιολόγησης των σχολείων συνιστούν ιδίως: α) τα προσόντα και η επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, β) η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, γ) το μέγεθός τους και δ) η τοποθεσία τους
Πόλεις στις οποίες λειτουργούν Πει.Σ.
Αθήνα, Πειραιάς , Αγ. Ανάργυρους Αττικής, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ιωάννινα, Σέρρες , Φλώρινα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Ρόδος.
Η περίπτωση της Ξάνθης
Το προηγούμενο διάστημα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση ν. Ξάνθης για μετατροπή ενός σχολείου του νομού μας σε ΠΕΙ.Σ.
Στο διάστημα πριν την επίσημη αίτηση χαρακτηρισμού ως ΠΕΙ.Σ. του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης ( περιοχή Καλλιθέας) έγιναν διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ της, Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας, κ. Στυλιανίδου Ε. και διαφόρων σχετιζόμενων προσώπων με το θέμα της επιλογής σχολείου ( με πρωτοβουλία της κ. Στυλιανίδου) .
Σε ό,τι αφορά τον Προέδρου του Δ.Σ. μας , κ. Γανίδη Θ., η πρότασή του ήταν να μπει ως υποψήφιο σχολείο το Δημοτικό Σχολείο της Σταυρούπολης , πρόταση που μέχρι και σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσης υποστηρίζει ως εναλλακτική της επίσημης που έχει επιλέξει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τον κίνδυνο να κλείσει ή να χάσει θέσεις το σχολείο της Σταυρούπολης, λόγο του διαρκώς συρρικνούμενου μαθητικού πληθυσμού των ορεινών περιοχών του νομού μας.
Σαφώς, υπάρχουν κι άλλα οφέλη για το νομό μας από αυτήν την επιλογή, αλλά δεν είναι της παρούσης η ανάλυσή τους. Αρκεί να πούμε ότι το Δ.Σ. της
Ένωσης κάνει διαρκείς προσπάθειες διασφάλισης και αναβάθμισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων της εκεί περιοχής.
Η πρόταση αυτή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υιοθετήθηκε όμως παρόλα αυτά επίκεινται εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επέλεξε ως ιδανικότερο σχολείο το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας έχει κάνει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η συγκεκριμένη σχολική μονάδα.
Στη συνέχεια , ξεκίνησε ένας κύκλος αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από μερίδα γονέων της Καλλιθέας, η οποία με διαδικασία fast track αυτοονομάστηκε ‘αντιπρόσωποι ή εκπρόσωποι των γονέων του 17ου Δ.Σ. Καλλιθέας‘’ και διατυμπανίζει σε κανάλια και εφημερίδες την καθολική άρνησή τους στην ίδρυση Πειραματικού Σχολείου στην Ξάνθη .
Ο κύριος (και κατανοητός από την πλευρά μας ) λόγος ανησυχίας τους , είναι η διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην εισαγωγική τάξη ( Α’ τάξη ) του ΠΕΙ.Σ: οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση από όλη την περιφέρεια της πόλης, κατόπιν αίτησης των γονέων/κηδεμόνων τους.
Οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου εγγράφονται αυτόματα ως μαθητές του Πειραματικού. Επιπλέον , ισχύει η κατ’ εξαίρεση εισαγωγή λόγω συγγένειας. ‘Άρα διασφαλίζεται η εισαγωγή στο σχολείο αδερφών που έχουν ηλικιακή διαφορά μέχρι 5 έτη. Αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να αφήσει κάποια παιδιά ( το νούμερο είναι πολύ μικρό) από την περιοχή της Καλλιθέας , εκτός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, δημιουργώντας σχετική αναστάτωση στους γονείς τους.
Από τη στιγμή που ακούσαμε την ανησυχία των γονέων (τη λογική και κατανοητή του πλευρά του) , το Δ.Σ. της Ένωσης άρχισε να απεργάζεται νέα πρόταση για κοινή διαβούλευση των γονέων-κηδεμόνων της Καλλιθέας , του Δ.Σ. της Ένωσης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας με θέμα:
πρόβλεψη εισαγωγής παιδιών, κατοικούντων στην περιοχή της Καλλιθέας, στην Ά τάξη του 17ου Δημοτικού Σχολείου, σε περίπτωση μετατροπής του σε Πειραματικό Σχολείο Καλλιθέας, άνευ κλήρωσης με ποσόστωση που θα πρέπει να οριστεί με βάση τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής Καλλιθέας (βάσει του άρθρου 14 παράγραφος βστ και του άρθρου 18 του ν.σ 4692/2020 ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020).
Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι ρεαλιστική, δεν απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από τους προϋπολογισμένους, σέβεται την αρχή της
ισότητας στις ευκαιρίες για τους μαθητές της πόλης και δίνει ένα επιπλέον ευεργέτημα στα παιδιά της Καλλιθέας , ως περιοχή φιλοξενίας του ΠΕΙ.Σ
Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπόψιν του , ότι το 17ο Δημοτικό Σχολείο λόγω μη πληρότητας των τμημάτων της, δέχεται εδώ και χρόνια μαθητές από άλλες περιοχές με υπεράριθμες σχολικές μονάδες (η εκτίμηση γι αυτό το σχολείο είναι ότι τα επόμενα χρόνια αν δεν συνεχίσει να δέχεται μαθητές από άλλα σχολεία της πόλης θα μειωθούν οι θέσεις του- ίδια μοίρα με αυτό της Σταυρούπολης δλδ), η πρόταση εξασφαλίζει το μέλλον της σχολικής μονάδας .
Δυστυχώς , η απάντηση των ‘’αντιπροσώπων’’ γονέων /κηδεμόνων του 17ου σε κάλεσμα της Ένωσης ήταν: ‘’ έχουμε όλη την καλή διάθεση να συναντηθούμε και να συζητήσουμε μαζί σας για το πως θα αποτρέψουμε τη μετατροπή οποιουδήποτε εν λειτουργία δημοτικού σχολείου σε πειραματικού’’ (10 Απριλίου 2021).
Αυτή η άλογη και ιδεολογικοποιημένη προσέγγιση στο πρόβλημα που προέκυψε , απομειώνει τις πιθανές λύσεις και στερεί τις θετικές προοπτικές που θα υπήρχαν για την περιοχή της Καλλιθέας και για την πόλη μας με την ίδρυση ενός πειραματικού σχολείου.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Ξάνθης έχει ως έργο του την αρωγή σε κάθε είδους προσπάθεια αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Νομού Ξάνθης , τον εντοπισμό προβλημάτων και την προσπάθεια άμεσης επίλυσής τους μέσα στο ευμετάβλητο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που ζούμε. Τα μέλη του δεν μπορούν να ισχυριστούν άγνοια των οικονομικών δεδομένων της χώρας και του τόπου, δεν μπορούν να αγνοήσουν την εμπειρία της δίνης των τελευταίων 12 ετών και τις βαθύτερες αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν .
Δεν νοείται να λειτουργούμε ως πεφωτισμένες ηγεσίες με ελλειποβαρείς προσεγγίσεις όταν τα προβλήματα είναι πολύπλευρα και οι λύσεις τους σύνθετες. Δεν νοείται να λειτουργούμε με όρους συνδικαλιστικού οφέλους ταυτοχρονίζοντας κοινωνική ζημιά. Αυτά ανήκουν σε παλιές δεκαετίες που τις πληρώσαμε και συνεχίζουμε να τις πληρώνουμε ακριβά Πρέπει να επανανοηματίσουμε, ως κοινωνία, έννοιες όπως αξιολόγηση , εργασία , προσφορά και να τις εντάξουμε στην παιδεία μας ως όπλα. .. Εφεξής, κάθε ευκαιρία πρέπει να αξιοποιείται με κριτήριο το όφελος του τόπου συνολικά και να στηρίζεται πάντα στις αξίες της επιστημονικής αλήθειας, της γνώσης και των παραδόσεών μας.
Καλούμε κάθε γονέα να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του θέματος του Πειραματικού Σχολείου στην πόλη μας , τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που δίνονται .
Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό να συνεισφέρει στην κατεύθυνση της ποιοτικότερης παιδείας με όλες του τις δυνάμεις.
Καλούμε την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην χαθεί η ευκαιρία ενός Πειραματικού Σχολείου από την περιοχή της Ξάνθης όποια κι αν είναι αυτή.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων /Κηδεμόνων ν. Ξάνθης