Δικαίωση για έως 1,5 εκατομμύριο ψυχές σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς Αρμενίων συνιστά η αναμενόμενη αλλά άκρως σημαντική δήλωση του Τζο Μπάιντεν με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του ιστορικού αυτού γεγονότος, που ένας Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε για πρώτη φορά «Γενοκτονία».
Ακριβώς 106 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εθνικής εκκαθάρισης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-1923), ήρθε η ηθική δικαίωση του αρμενικού λαού από τα χείλη του κ. Μπάιντεν το Σάββατο, μερικούς μήνες μετά το μεγάλο πλήγμα από την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε στη δήλωσή του για την επέτειο της 24ης Απριλίου ότι οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 συνιστούν Γενοκτονία, τη μνήμη της οποίας τιμούν οι Αμερικανοί.
«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμενίους που χάθηκαν στη Γενοκτονία που άρχισε σαν σήμερα πριν 106 έτη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Επί δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν λησμονήσει ποτέ την τραγική ιστορία, την οποία τιμούμε», πρόσθεσε.
«Νιώθουμε τον πόνο τους και επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Το κάνουμε αυτό όχι για να αποδώσουμε ευθύνες αλλά για να βεβαιωθούμε ότι εκείνο που συνέβη δε θα επαναληφθεί ποτέ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.
Με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Μπάιντεν εκπληρώνει μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ολοκληρώνει τη διαδικασία που είχαν εκκινήσει τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ αλλά ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείτο να επικυρώσει.
Περίπου 30 ακόμη χώρες έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη σφαγή των Χριστιανών Αρμενίων από τους Οθωμανούς ως Γενοκτονία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δέχθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων πριν έναν αιώνα από τα εδάφη όπου διεπράχθη το ιστορικό αυτό έγκλημα.
Το Σάββατο τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισαν με μηνύματά τους τη σημασία της ιστορικής μνήμης για την αρμενική γενοκτονία.
Υπενθυμίζεται ότι τη Παρασκευή ο κ. Μπάιντεν έσπασε την τρίμηνη σιωπή του έναντι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (καθώς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του από την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου), αλλά μόνο για να τον ενημερώσει ότι οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν το Σάββατο την ανακήρυξη της σφαγής των Αρμενίων πριν έναν αιώνα ως Γενοκτονία.
Η αντίδραση της Τουρκίας από την Παρασκευή ήταν η στερεοτυπική άρνηση του χαρακτηρισμού της Γενοκτονίας, επιμένοντας ότι επρόκειτο για μάχες μεταξύ αντιπάλων ενόπλων, ότι χιλιάδες Τούρκοι έπεσαν θύματα της «αρμενικής τρομοκρατίας» και ότι τα θύματα μεταξύ των αρμενίων δεν ξεπέρασαν ττους 300.000 σε σύνολο πληθυσμού έως 2,5 εκατομμυρίων.
Ομοίως το Σάββατο η Άγκυρα σχολίασε σε ανακοίνωση με έντονο ύφος ότι η θεώρηση του θανάτου των Αρμενίων ως γενοκτονία στερείτει νομικής βάσης.