Μπέρδεψαν τις… απεργίες και έχασαν το «νόημα» της Πρωτομαγιάς

4 Μαΐου η ΓΣΕΕ-6 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ-Καταγγέλλει το Ε.Κ. η ΕΣΑΚ:

Αγγ. Μπεμπεκίδης: Άλλο η Πρωτομαγιά, άλλο η απεργία για το νομοσχέδιο –  Ας καταγγείλουν πρώτα τους εαυτούς τους στην ΕΣΑΚ

 

Πύρινα βέλη κατά των μελών της καταγγέλλουσας ΕΣΑΚ για την «ξεχωριστή γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς» , εξαπέλυσε μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, με αφορμή τον κατακερματισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων, μιας και η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 6 Μαΐου. Ο κ. Μπεμπεκίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν πρέπει να συνδέεται με την απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει κατατεθεί καν ακόμη στην Βουλή, ενώ σε ο,τι αφορά στην καταγγελία της ΕΣΑΚ κατά της διοίκησης του ΕΚ Ξάνθης, σημειώνει μεταξύ άλλων «ας καταγγείλουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τους άλλους».

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Καταγγέλλουμε την στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ για την απόρριψη του αιτήματος της ΕΣΑΚ (παράταξη που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ. στο ΕΚΞ) για Πανξαθιωτική Πανεργατική Απεργία στις 6 Μάη για να γιορταστεί ταξικά η Πρωτομαγιά και να δοθεί πρώτη ηχηρή απεργιακή απάντηση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Ξάνθης ενάντια στο νομοσχέδιο κυβέρνησης κι εργοδοσίας που καταργούν το 8ωρο με 10ωρη εργασία, χωρίς αμοιβή των υπερωριών και βάζοντας «χέρι» στο συνδικαλιστικό νόμο και στην λειτουργία των συνδικάτων.

Αφού όλο αυτό το διάστημα των 13 μηνών της πανδημίας, το ΔΣ του ΕΚΞ απουσιάζει απ’ όλους τους εργασιακούς χώρους κλείνοντας τα μάτια στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων, (χαρακτηριστικό είναι πως συνεδρίασε μόνο τρεις φορές!!!) και αφού έμαθαν πως πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη, περιόρισαν τον χρόνο συζήτησης για την απεργία στα 30 λεπτά της ώρας(!!!), βάζοντας και τη συνεδρίαση σε εργάσιμη ώρα 11 το πρωί. Την ώρα που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ΑΔΕΔΥ, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απεργιακή απόφαση, για τις 6 Μάη, κόντρα στην αναμενόμενη πλέον θέση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που χέρι-χέρι με την κυβέρνηση θα γιορτάσουν αγκαζέ με πενθήμερη αργία την κατάργηση του 8ωρου, η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΞ αποφάσισε να στοιχηθεί πίσω από την κυβέρνηση και τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα έβαλαν το θέμα της απεργίας σε ψηφοφορία, την καταψήφισαν και αυτό το ονόμασαν Δημοκρατία. Δεκαετίες αγώνων, θυσιών, νεκρών, αίματος τα έσβησαν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, καθώς δεν «έφτανε» ο χρόνος της ιντερνετικής πλατφόρμας, εναποθέτοντας τις «ελπίδες» τους, όπως είπαν στην ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ της ΓΣΕΕ και ίσως πάρει πίσω κάτι η κυβέρνηση. Καμία κίνηση για την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των σωματείων και των εργαζομένων της Ξάνθης. Ακόμη και στην ανακοίνωση που έβγαλαν για την Πρωτομαγιά δεν λένε λέξη για το αντεργατικό «έκτρωμα». Αν αυτό δεν είναι εργατοπατερισμός τότε τι είναι; Άξιος ο μισθός τους!!!

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις εργοδοτικές ηγεσίες ΕΚΞ και ΓΣΕΕ. Καλούμε σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού μας να σηκώσουμε το βάρος της απεργιακής απάντησης σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Κανείς να μη μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 6 Μάη στις 10:30 πμ στην Κεντρική Πλατεία ώστε να τιμήσουμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης και να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζει η μεγαλοεργοδοσία μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας!

Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΞ εκλεγμένοι με την ΕΣΑΚ (Βογιατζής Κώστας, Ρόιδου Γιώτα)

ΑΛΛΟ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΑΛΛΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΣΑΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Αναφερόμενος στην καταγγελία της ΕΣΑΚ ο κ. Μπεμπεκίδης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Ενώ εμείς δεν βγάζουμε ανακοινώσεις κατά καμίας συνδικαλιστικής οργάνωσης πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια – όσο είμαι εγώ στο εργατικό κέντρο – η κάθε παράταξη κατά το πώς νομίζει καλύτερα αυτή, βγάζει μια ανακοίνωση. Η αρχή της Δημοκρατίας είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Το Εργατικό Κέντρο, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και η συντριπτική πλειοψηφία του – μετά από ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ που έλεγε πως λόγω του ότι η Πρωτομαγιά είναι Μ. Σάββατο, μεταφέρεται στις 4 του μήνα – και είπαμε ότι θα «γιορτάσουμε» (δηλαδή θα κάνουμε την απεργία μας) στις 4 του μήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών (αν όχι όλοι) είπαν ότι μεταφέρουμε την Πρωτομαγιά του Μ. Σαββάτου στις 4/5 και θα κάνουμε τις εκδηλώσεις μας σαν να είναι η κανονική μας απεργία της 1ης Μάη.

Συνεδρίασε λοιπόν το ΕΚ, πήρε κάποιες αποφάσεις για κάποια άλλα θέματα και είπαμε ότι μετά από την απόφαση της ΓΣΕΕ (που μεταφέρει την απεργία της Πρωτομαγιάς που γίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια) να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας στις 4 Μαΐου. Έρχεται η συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ, της ΕΣΑΚ, του ΠΑΜΕ (δεν ξέρω ποια είναι) η οποία λέει ότι «εμείς προτείνουμε απεργία στις 6 του μηνός). Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Απεργία μπορεί να προτείνει ο καθένας όποτε θέλει. Δεν τα συγχέουμε αυτά, για να βγάλουμε μια απόφαση. Εμείς μιλήσαμε για την Πρωτομαγιά, που από την 1η Μαΐου, μεταφέρεται την 4η Μαΐου, ημέρα Τρίτη. Και αφού μεταφέρεται, δεν μπαίνεις σε διαδικασία ψηφοφορίας.

Ήρθαν οι συνάδελφοι από την ΕΣΑΚ, μας έκαναν ένα χαρτί και είπαν «εμείς λέμε απεργία στις 6 του μήνα για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από τον Υπουργό Εργασίας». Γιατί δεν μας είπαν τίποτα για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στις 4 του μηνός. Μπορεί να πάνε για λουλούδια. Δεν το ξέρω.

Η τοποθέτησή μας, ήταν ότι εμείς διαφωνούμε για την απεργίας τις 6 του μήνα, γιατί περιμένουμε να γίνει η διαβούλευση με τον υπουργό και όταν – παραμονές – αποφασίσει ο υπουργός να κατεβάσει το νομοσχέδιο στην Βουλή προς ψήφιση πιστεύω (δεν το ξέρω όμως) ότι η ΓΣΕΕ θα προκηρύξει απεργία.

Όπως  πάρθηκε η απόφαση της ΓΣΕΕ, πάρθηκε και από εμάς η απόφαση για την μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 4 του μήνα. Το τι καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, αφορά την ίδια. Ας καταγγείλουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά ας καταγγέλλει όλους τους άλλους.

 

ΤΙ ΡΟΛΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ, ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ;

Επιπλέον ο κ. Μπεμπεκίδης, με αφορμή την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 6 Μαΐου και για τον «κατακερματισμό» των συνδικαλιστικών δυνάμεων (σ.σ. που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει) σημείωσε ότι:

Αυτό είναι απεργία. Δεν έχει καμία σχέση με την Πρωτομαγιά. Ας μην τα συνδέουμε. Η ΑΔΕΔΥ είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο ιδιωτικός τομέας τι σχέση έχει με την ΑΔΕΔΥ; Πέραν τούτου, για πολλά χρόνια, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ συνεννοούνταν σε τριτοβάθμιο επίπεδο και έπαιρναν από κοινού απόφαση για να κάνουν κάποια απεργιακή κινητοποίηση. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η ΑΔΕΔΥ παίρνει αποφάσεις και λέει «εγώ προκηρύσσω απεργία για τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων» τους οποίους και εκπροσωπούν. Μαζί με την ΑΔΕΔΥ, ενδεχομένως να συμμετέχουν και κάποια εργατικά κέντρα ή κάποιες ομοσπονδίες. Δικαίωμά τους είναι να συμμετέχουν. Τα εργατικά κέντρα ή οι ομοσπονδίες ανήκουν στην «δύναμη» της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ δεν πήρε κάποια απόφαση να πει ότι θα κάνουμε την Εργατική Πρωτομαγιά στις 4 του μήνα και στις 6 του μήνα να κάνουμε απεργία για το νομοσχέδιο. Αν γίνονταν έτσι και το εργατικό κέντρο δεν συμμετείχε, ας έβγαινε η ΕΣΑΚ να μας καταγγείλει τότε. Δεν πήρε όμως καμία απόφαση η ΓΣΕΕ για απεργία στις 6 Μαΐου, γιατί – κάναμε και μια τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ – ακόμη δεν κατέβηκε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση από τους κοινωνικούς εταίρους (υπουργείο εργασίας, ΓΣΕΕ και εργοδότες) για να συζητηθεί και να δούμε το τελικό νομοσχέδιο που θα πάει στην Βουλή για ψήφιση. Και σας λέω ότι ενδεχομένως, όταν θα πάει (όποτε πάει) μπορεί η ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία. Στις 6 Μαΐου, που προκηρύσσει απεργία η ΑΔΕΔΥ και οι συνάδελφοι που καταγγέλλουν, ποιος είναι ο «μπούσουλας»; Αφού δεν ξέρουν πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, το οποίο ξεκινά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και για το οποίο γίνονταν απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά ποτέ δεν κατέβηκε στην Βουλή. Αν αυτό το νομοσχέδιο που λέει ο Χατζηδάκης – που βγαίνει στα ΜΜΕ και το αναλύει κιόλας – κατατεθεί μετά από τρεις μήνες, η απεργία στις 6 του μήνα, τι ρόλο θα έχει παίξει; (Κάνω και εγώ ένα ρητορικό ή και ουσιαστικό ερώτημα). Σε τι θα αποσκοπεί και τι κέρδος θα έχει αυτή η απεργία;