Αρ. Μωυσιάδης: Θα παραδώσω την έδρα όταν κρίνω εγώ ότι πρέπει… και αν πρέπει
Ακόμη μια απώλεια μετράει ο συνδυασμός «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, μετά και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, την Μ. Εβδομάδα.
Αναλυτικότερα, κατά την δήλωση ανεξαρτητοποίησής του ο ίδιος, αναφέρθηκε στην στάση της παράταξής του στο θέμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, η οποία αφήνει εκτός τον Νομό Δράμας. Την ίδια στιγμή όμως, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, κάλεσε τον Δραμινό Περιφερειακό Σύμβουλο να παραδώσει την έδρα του και να αποχωρήσει από το Περιφ. Συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του στην «Θ» ο κ. Μωυσιάδης αναφέρθηκε τόσο στους λόγους που τον οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση, ενώ απάντησε και στο αν είναι διατεθειμένος να παραδώσει εν τέλει την έδρα του στην παράταξη που ανήκε μέχρι πρότινος.
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε και σε «πολιτικά φλερτ» (σ.σ. μετά την υπενθύμιση ότι ο πρώτος σύμβουλος που ανεξαρτητοποιήθηκε ήταν ο κ. Τζιχάν Ιμάμογλου, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει αποκλειστικά στην «Θ» πως «μπάζει νερά η Περιφερειακή Σύνθεση»).
Δεν είδα ενδοπεριφερειακή συνείδηση και ενότητα για την ΠΕ Δράμας – δεν μπορεί να πρεσβεύαμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά
Ειδικότερα, ο κ. Μωυσιάδης επισήμανε ότι:
Ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική έχει τα δικά του κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά. Τις δικές του αρχές και αξίες όσον αφορά στην πολιτική που ουσιαστικά ο ίδιος ακολουθεί και στην πορεία της πολιτικής που ο καθένας διανύει. Οι δικές μου αξίες και τα δικά μου πολιτικά ανακλαστικά – την Μ. Δευτέρα – αισθάνθηκα ότι βάλλονται από την παράταξή μου, ίσως με έναν τρόπο που και οι ίδιοι οι συνάδελφοι δεν κατάλαβαν, γιατί δεν θέλω να καταλογίσω ότι έγινε κάτι συντονισμένα απέναντι στο πρόσωπό μου ή απέναντι στην αντιπεριφέρεια που εκπροσωπώ, δηλαδή την Δράμα. Πιστεύω ότι έγινε ένα λάθος που δεν κατάλαβαν ούτε οι ίδιοι πως έγινε. Προσωπικά όμως, εκείνο το βράδυ αισθάνθηκα ότι η παράταξή μου δεν με στήριξε και ως πρόσωπο που έκανε επερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν στήριξε και τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύαμε εξ΄αρχής (και εννοώ την προεκλογική περίοδο όπου η «σύνθεση» πρέσβευε ακριβώς την σύνθεση των ανθρώπων, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες όλων των αντιπεριφερειών). Δεν μπορεί άλλα να πρεσβεύαμε στην αρχή της προεκλογικής μας περιόδου και μετεκλογικά να μην ενστερνιζόμαστε και να μην σεβόμαστε αυτά που είχαμε πει για μια ισόρροπη ανάπτυξη, για μια ενδοπεριφερειακή συνείδηση και μια ενδοπεριφερειακή κοινή πορεία όλων των αντιπεριφερειών προς μια αναπτυξιακή – θα λέγαμε – κατεύθυνση και πορεία. Και εδώ ανέφερα το παράδειγμα που έθιγε την ΠΕ Έβρου (την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα όσον αφορά στην εξόρυξη χρυσού και στο κέντρο μεταναστών). Όλοι μαζί στηρίξαμε εκείνο που θεωρήσαμε σωστό και εκεί δείξαμε πραγματικά ενδοπεριφερειακή συνείδηση και ενότητα. Αυτό όμως δεν το είδα την Μ. Δευτέρα για την ΠΕ Δράμας και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος. Για την Σιδηροδρομική Εγνατία δεν λέει ο Μωυσιάδης. Το έγγραφο που περιήλθε στα χέρια μου και στα χέρια του αρχηγού της παράταξης του κ. Τοψίδη, λέει ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής σημασίας. Πως είναι δυνατόν ένα θέμα εθνικής σημασίας να αφήνει απ ΄ έξω για άλλη μια φορά την Δράμα, που όπως γνωρίζετε, ταλανίζεται τα τελευταία 30 χρόνια και με την Εθνική Οδό και με τον Κάθετο Άξονα ένωσης με τον Ε61 (Καβάλας – Δράμας και Αμφίπολης – Δράμας). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλο αυτό για εμάς, ήταν ένα πραγματικά δύσκολο κομμάτι και προσωπικά δεν μπόρεσα να το δεχθώ. Από εκεί και πέρα, οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι με βρίσκει σύμφωνο, ούτε πρόκειται να δώσω κάποιες εξηγήσεις ή κάποια μορφή απολογίας αναφορικά με το γιατί λειτούργησα έτσι.
Ας μην βιαστούν κάποιοι – ποτέ δεν έκρυψα ότι υπάρχει πολιτικό φλερτ, αλλά δεν έχει να κάνει με αυτό που συνέβη την μ. Δευτέρα
Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:
Αυτοί που με γνωρίζουν πολύ καλά, ξέρουν ποιο είναι το ήθος μου (και το κοινωνικό και το προσωπικό και το πολιτικό) και δεν έχουν καμία αμφιβολία επί της στάσης μου. Αυτοί που δεν ξέρουν, μπορούν να πλάθουν μύθους, μπορούν να πλάθουν φαντασιώσεις, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ως ψυχολόγος (διότι αυτή είναι η δουλειά μου) πως έχουν κάθε δικαίωμα και κάθε υποχρέωση στον εαυτό τους, να λειτουργούν ελεύθερα. Δεν πρόκειται να απαντήσω, να σχολιάσω και να αντιπαρατεθώ με κανέναν. Κάθε σχόλιο που θα γίνει, είναι απόλυτα δεκτό. Θα πω μόνο ένα πράγμα και αυτό θέλω να το τονίσω: Ας είναι προσεκτικοί με αυτά που θα πουν για να μην εκτεθούν οι ίδιοι τους.
Ο κ. Ιμάμογλου – αν θέλετε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα – την επομένη, πήγε και δέχθηκε μια θέση στην παράταξη του κ. Μέτιου. Άρα ας έχουν όλοι υπομονή και ας αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει. Στην δική μου επιστήμη, ο χρόνος έχει τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα, ακόμη και αν δεν τα έχουμε κάνει. Για αυτό σας είπα «ας μην βιαστούμε», διότι όποιος βιαστεί, θα εκτεθεί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το δηλώνω και το υπογράφω. Ας μην βιαστούν κάποιοι να σχολιάσουν ότι έγινε κάτι σκοπίμως. Και θα πω ευθέως – και σε εσάς –ότι το πολιτικό φλερτ, ξεκινά από την επομένη της ολοκλήρωσης των εκλογών. Δηλαδή από την επομένη του ’19, ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι αξιόλογοι, τους πλησιάζουν, τους «φλερτάρουν» κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενδώσει οποιοσδήποτε στο «φλερτ» ή ότι θα ενδώσει όποτε ο ίδιος πιστέψει. Άρα δεν θα κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ ότι υπήρχε και υπάρχει πολιτικό φλερτ. Αυτό δεν έχει να κάνει όμως καθόλου, με αυτό που συνέβη την Μ. Δευτέρα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος και ατόπημα της δικής μου παράταξης, που πιστεύω ότι δεν το σκέφτηκε πολύ καλά και ότι την επομένη, που είδε την αντίδρασή μου, συνειδητοποίησε τι ακριβώς συμβαίνει. Από εκεί και πέρα, από την στιγμή που ως άνθρωπος δεν καλύπτομαι, αξιακά, ξεκάθαρα, από την παράταξή μου, θεώρησα σωστό να ανεξαρτητοποιηθώ.
Θα παραδώσω την έδρα όταν κρίνω εγώ ότι πρέπει και αν πρέπει και όχι κάτω από πιέσεις
Αναφορικά με το κάλεσμα του κ. Τοψίδη, να παραδώσει την έδρα του, ο κ. Μωυσιάδης υπογραμμίζει ότι:
Θα σας έλεγα ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα της παράταξής μου, αλλά επειδή το έκανα μια φορά όταν ήμουν αντιδήμαρχος στην Δράμα και δεν είδα να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός και η ανάλογη εκτίμηση από μια τέτοια κίνηση (θεώρησα ότι θα το εκτιμήσουν και θα το σεβαστούν), είμαι πλέον της θέσης ότι αυτήν την θέση που μου έδωσε ο Δραμινός λαός (γιατί είμαστε ανεξάρτητοι και δεν μου την έδωσε κάποιο κόμμα ή κάποιες πλάτες αλλά ήταν αποτέλεσμα που πήρε ο Αριστείδης με προσωπικούς ψήφους) θα την κρατήσω και θα αγωνιστώ όσο μπορώ για τα δίκαια αιτήματα της Δράμας.
Από εκεί και πέρα όταν εγώ θα κρίνω χρονικά πότε πρέπει και αν πρέπει να επιστρέψω την έδρα, θα την επιστρέψω. Και όχι κάτω από πιέσεις.
Η πολιτική ροη των πραγμάτων πολλές φορές μας εκθέτει ή μας υπερυψώνει – μόνο ο ιρ. Χατζηγκενε θέλησε να κρατήσει ισορροπίες
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι:
Δεν θα έμπαινα ποτέ στην διαδικασία να μιλήσω αρνητικά για την παράταξη με την οποία αγωνίστηκα. Απλά θα σας πω ότι η πολιτική ροή των πραγμάτων είναι αυτή που πολλές φορές μας εκθέτει ή αν θέλετε μας υπερυψώνει. Είναι εφικτά τα λάθη και ιδιαίτερα στην πολιτική το έχουμε ζήσει σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ λοιπόν ότι η «Περιφερειακή Σύνθεση» λειτουργεί σωστά αντιπολιτευτικά με σκοπό να βοηθήσει και το έργο της παράταξης του κ. Μέτιου αλλά και να εκπροσωπήσει τα δίκαια αιτήματα όλων των πολιτών της ΠΑΜΘ. Άρα θα ήταν άδικο να πω κάτι τέτοιο. Αλλά από εκεί και έπειτα, σίγουρα δεν είναι σωστό να καταφαινόμαστε εναντίον των ανθρώπων, των προσώπων ή της παράταξης που μας ανέδειξε. Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα το κάνω τώρα. Απλά θέλω να σας πω ότι με ενόχλησε – και το είπα ξεκάθαρα στον κ. Τοψίδη γιατί έχουμε άριστες και φιλικές σχέσεις – η στάση όλων των υπολοίπων συμβούλων, πέραν του ενός που είναι Ξανθιώτης και μιλώ για τον κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο οποίος ήταν ο μόνος που συζήτησε με τον κ. Τοψίδη και του είπε «σε περίπτωση που ψηφίσω υπέρ, αυτό σημαίνει ότι θα έρθω σε κόντρα με τους συναδέλφους από την Δράμα και ιδιαίτερα με τον Αριστείδη και αν δεν ψηφίσω θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;» και ο κ. Τοψίδης του απάντησε «καλύτερα να μην ψηφίσεις τότε». Προς τιμήν του, ήταν ο μόνος από τους συναδέλφους που ρώτησε και θέλησε να κρατήσει τις ισορροπίες των σχέσεων (και) των διαπροσωπικών. Του το είπα και του ιδίου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Άρα αντιλαμβάνεστε πως εκεί αισθάνθηκα ότι δεν με στηρίζουν οι συνάδελφοί μου και για αυτό έγινε αυτό που έγινε.